Laura Borràs i Carles Puigdemont

Pressió a Borràs perquè renunciï a anar a primàries: Puigdemont amenaça amb no fer campanya

La portaveu a Madrid compta amb amplis suports entre la militància per ser candidata

Continuen els moviments d'envergadura dins de Junts per Catalunya de cara a les eleccions del proper 14 de febrer de 2020. La formació que presideix Carles Puigdemont i que comanda, com a secretari general, Jordi Sànchez des de Lledoners, continua encara sense candidat a la presidència de la Generalitat, en una equació que no poden trigar gaire a resoldre: falten tan sols quatre mesos per als comicis. Per ara, l'únic nom que ha manifestat amb rotunditat que es presentarà a les primàries és el de la portaveu al Congrés, Laura Borràs.

Borràs, la candidata que no volen Puigdemont i Sànchez

Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, però, són reacis a que sigui ella qui encapçali la candidatura. Fa mesos que Borràs, que havia estat molt ben posicionada a les files de JxCat, ha perdut adeptes a causa de la investigació del Tribunal Suprem que pesa sobre ella. I malgrat que és conscient que no compta amb el beneplàcit de la cúpula del partit, fa uns dies va anunciar la seva voluntat de presentar-se a les primàries internes.

Borràs compta amb el suport clau de Quim Torra —malgrat no ser militant de JxCat, no deixa de ser una veu de pes, en tant que expresident de la Generalitat— i amb un elevat grau d'acceptació entre la militància del partit, és a dir: té el suport de les files més abrandades de la formació, les majoritàries, i segons expliquen fonts properes a Junts per Catalunya, Borràs té la força suficient com per imposar-se en unes primàries.

L'amenaça de Puigdemont de no fer campanya, un mecanisme de pressió

Així doncs, Puigdemont i Sànchez estarien treballant perquè Borràs desisteixi abans de la celebració d'unes eleccions internes on tindria molts números de guanyar. Una estratègia clara per la qual Laura Borràs ja hauria començat a rebre pressió des de Waterloo. Segons publica aquest dimarts 'El Confidencial', Carles Puigdemont hauria amenaçat amb no fer campanya electoral si Borràs insisteix a ser la candidata i refugiar-se al Consell de la República i al seu càrrec d'eurodiputat.

A ningú no se li escapa que el gran reclam electoral de JxCat és Puigdemont —a més de president del partit— i per tant la seva absència no seria tan sols extremadament significativa, sinó que podria ser letal per als interessos de la formació de fer el 'sorpasso' a les enquestes que donen la victòria a ERC. Així doncs, sembla per ara una amenaça poc convincent, però que podria sumar com a maniobra de pressió a dissuadir Borràs de presentar-se a les primàries.

La proposta de Puigdemont: Borràs sí, però diluïda en un equip

Segons la mateixa informació d''El Confidencial', la proposta de Puigdemont seria evitar les primàries per un candidat duent-hi un equip de persones del partit i també independents. Després de les eleccions —i en cas, és clar, de tenir opcions d'optar-hi— s'escolliria d'entre aquest equip el candidat a la presidència de la Generalitat, de manera que la seva elecció no seria a través de primàries.

La idea de Puigdemont és que dins d'aquest equip sí que hi pugui ser Borràs, però en cap cas com a candidata efectiva, sinó com una membre més. Formar-ne part seria la contrapartida a la seva retirada de les primàries i ajornaria la lluita per a la presidència de la Generalitat, que arribaria més tard —i on, mancada del suport de Puigdemont i Sànchez, Laura Borràs tindria poques opcions. En les properes setmanes caldrà estar atents a més maniobres de pressió que puguin arribar des de Waterloo i des de Lledoners i a quina és la reacció d'una Laura Borràs que, per ara, està decidida a anar a primàries.