Des que el president de la GeneralitatQuim Torra va ser inhabilitat aquest mateix dilluns, ell mateix i diversos dirigents de Junts per Catalunya emmarquen les eleccions de febrer de 2021 sota una mateixa idea: la d'unes eleccions plebiscitàries. El concepte, recuperat de la concepció independentista de les eleccions de 2015, busca reactivar l'electorat independentista i atraure'l cap a Junts per Catalunya, reivindicant el llegat del referèndum de l'1 d'octubre i l'estratègia de confrontació amb l'Estat. Es busca, doncs, presentar JxCat com la gran força independentista en aquest «plebiscit» que la mateixa formació intenta imposar com a marc.
JxCat insisteix en la idea d'unes «eleccions plebiscitàries»
El plantejament de les eleccions autonòmiques del febrer com a plebiscitàries, que ERC ha rebutjat, per exemple, en boca del president del seu grup parlamentari, Sergi Sabrià; porta JxCat ha reclamar a l'independentisme la fita de superar el 50% dels vots a les eleccions. Els seus dirigents i portaveus hi han insistit durant tota la setmana i aquest dijous, 1 d'octubre, Carles Puigdemont i Quim Torra han tornat a subratllar aquesta idea des d'un acte de commemoració del referèndum que s'ha celebrat a la localitat de Sant Julià de Ramis, al Gironès.
En la mateixa línia, el mateix Carles Puigdemont reclamava «ratificar allò que vam decidir l'1 d'octubre», en un vídeo difós aquest dimecres a la nit a través de les xarxes socials:
Mentre no finalitzem el recorregut, les eleccions han de servir per ratificar allò que vam decidir l’#1oct: que aquest país es constituís en Estat independent en forma de República. Davant l’enderrocament del president, toca ratificar que aquest és el camí https://t.co/y46eVbTCBppic.twitter.com/ts4hxOREDE
— Carles Puigdemont (@KRLS) September 30, 2020
Queda clar, doncs, que un dels principals missatges electorals de JxCat de cara als comicis del febrer passa per intentar dotar-los d'un marc interpretatiu plebiscitari, amb l'objectiu de superar el 50% dels vots sobiranistes i de reivindicar el llegat de l'1 d'octubre. Tot plegat, amb l'objectiu d'acaparar sota les seves sigles els vots de l'electorat més clarament definit en l'independentisme i partidari de l'estratègia de confrontació amb l'Estat.
Tot i demanar unitat estratègica, però, no s'explica com s'administraria una 'victòria' del suposat plebiscit i no es parla obertament de cap embat amb l'Estat en cas de victòria: el mateix Puigdemont ha dit aquest dijous, en una entrevista a 'TV3' que «l'independentisme haurà de decidir què passa si superem el 50%». Unes «plebiscitàries» que es plantegen, doncs, sense cap objectiu concret.