La manca de dades oficials en forma d'un índex de preus unificat és la gran dificultat a l'hora de dibuixar anàlisis acurades sobre la realitat dels preus del lloguer arreu de la geografia espanyola. El Banc d'Espanya també s'ha trobat amb aquesta barrera a l'hora d'elaborar un informe sobre l'evolució d'aquest mercat, que ha suplit amb la informació i els preus del portal web 'Idealista', una de les pàgines més importants de la xarxa per llogar habitatges però que en cap cas es pot prendre com a font oficial.
La conclusió és clara: els preus dels lloguers s'han disparat a les capitals de província de l'Estat en els darrers cinc anys. En casos extrems com Barcelona o Palma de Mallorca, aquesta pujada és de més del 50% respecte als lloguers del 2014. En el cas de la ciutat de Tarragona, el repunt és molt més discret, però no per això menys significatiu: els lloguers són un 16% més cars que cinc anys enrere.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L'informe del Banc d'Espanya no es basa en dades oficials, però no desentona respecte a altres estudis anteriors
Tot i que el buit de dades oficials altera l'estadística, sí que és cert que les dades que ofereix el Banc d'Espanya segueixen la línia d'altres estudis com el que va publicar 'Pisos.com' a principis d'aquest juliol. En aquest document s'establia la pujada dels lloguers tarragonins en un 17% durant l'últim lustre, un balanç pràcticament idèntic al del Banc d'Espanya que alertava de la tendència a encarir-se no només a la capital, sinó a tota la demarcació.
El Banc d'Espanya compara la pujada desorbitada dels lloguers amb un increment dels preus de venda d'un 6,8%, molts punts per sota de l'altre mercat paral·lel. El document dibuixa un perfil de llogaters jove, d'entre 30 i 44 anys, empesos per la precarietat laboral i sense possibilitat financera d'assumir hipoteques. També recorda que la tradició de llogar habitatges a Espanya sempre ha estat per sota del model de propietat, si bé el panorama s'ha refet en la darrera dècada a causa de la forta crisi econòmica del 2007.