Pujada de les pensions aquest 2020 a Catalunya

Tot apunta que les pensions pujaran un 0,9%

diners
Tot apunta que les pensions pujaran un 0,9% el 2020   | Catalunya Diari

El Govern central abordarà aquest divendres, previsiblement, la pujada de les pensions del 2020 en l'últim Consell de Ministres que se celebrarà aquest any. Tot apunta que les pensions, en línia amb el pla pressupostari enviat a Brussel·les i amb el compromís del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, pujaran un 0,9% l'any vinent.

Per aconseguir-ho, el Govern central té com a opció més probable la suspensió de l'article 58 de la llei general de la seguretat social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%, i la posterior pujada del 0,9% una vegada hi hagi executiu.

Una altra de les alteratives que es contemplen és l'aplicació de l'actual índex de revaloració de les pensions (0,25%) perquè, una vegada es constitueixi l'executiu, s'adopti la pujada restant fins a arribar al 0,9% previst en el pla pressupostari. No obstant això, també hi hauria la possibilitat, encara que menys probable, que l'executiu aprovi aquest divendres la pujada del 0,9% que va enviar a Brussel·les per al 2020.

«Garantia absoluta» de la pujada de les pensions

En tot cas, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va posar l'accent durant les últimes setmanes en què hi havia «una garantia absoluta» que les pensions pujarien un 0,9% l'any vinent, amb efectes d'1 de gener del 2020. A més a més, en el Pacte de Toledo, el fet de lligar les pensions a l'IPC real va ser l'únic assumpte en el qual va haver-hi preacord clar.

El 2019, l'índex de revaloració de les pensions es va suspendre després d'aprovar la pujada de l'1,6% de totes les pensions en línia amb la pujada dels preus. Aquesta fórmula, vigent des del 2014 i recollida en la llei de pensions del 2013, indexava la revaloració anual de les pensions a una fórmula que contemplava la salut dels comptes de la Seguretat Social.

En matèria de pensions, també caldrà veure què passa amb el factor de sostenibilitat, fórmula encaminada a vincular la quantia de les pensions a l'evolució de l'esperança de vida, que hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener del 2019 i que es va posposar fins al 2023.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari