Foto de diversos bitllets d'euro.

La nova pujada de preus que pot arribar aquest mateix any: nova data

Els treballadors podrien tenir un segon increment dels seus salaris abans de l'estiu

El sou dels treballadors espanyols podria experimentar una segona pujada durant aquest any. Després de l'increment del 8% acordat entre el Govern i els sindicats, no es descarta que hi hagi una altra actualització el 2023. Tot dependria de la situació econòmica del país.

UGT acordava fa uns dies reunir-se amb el Ministeri de Treball el pròxim mes de juny. En aquesta trobada hauran de valorar si l'augment del 8% al Salari Mínim Interprofessional (SMI) és suficient per cobrir la inflació.

Si per qualsevol motiu inesperat els preus es tornessin a disparar, les nòmines tornarien a experimentar un canvi a l'alça. Seria de cara al segon tram de l'any.

El vicesecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, ho comunicava així. «Hem arribat a un compromís perquè d'aquí sis mesos ens haguem de reunir», apuntava.

Sobre la taula es trobarà «el comportament dels salaris i de l'SMI. I quina és la seva aplicació i de quina manera afecta la pujada dels preus». Explica que així «donem compliment a l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors».

Foto d'un home comptant bitllets de cinquanta euros.
La millora dels salaris es produiria amb vista a la segona part del 2023 | Getty Images

Quina és la situació en aquests moments?

Al gener, la inflació interanual va marcar un 5,9%. Això suposa que els treballadors encara conserven un cert matalàs després de l'increment del 8%. D'aquesta manera, després de l'actualització no hi haurà pèrdua de poder adquisitiu. Tot i això, amb l'augment dels aliments un 0,4% al gener, amb una inflació interanual del 15,4%, la situació no és tan optimista.

Estimen que els sous haurien d'haver pujat un 10% com havien plantejat inicialment. Però a més de revisar una possible actualització dels salaris, el sindicat també ha arrencat un altre compromís al Govern. Pretenen que vigilin de prop totes les empreses perquè apliquin la pujada de l'SMI.

Indiquen que hi ha certes companyies que són «una cosa mandrosa» a l'hora de realitzar aquest tipus de modificacions. Luján va assenyalar que l'Executiu controlarà aquestes pràctiques. «La Inspecció actuarà amb contundència i celeritat» perquè es respectin els drets dels empleats.

Insisteixen en la necessitat que les millores arribin de manera urgent a tots els treballadors. «Articularem de quina manera podem posar en coneixement ràpid d'Inspecció aquests casos. Perquè la pujada arribi a totes les persones de manera immediata i amb efectes des de l'1 de gener», ha destacat.

Foto d'unes mans amb diners i un moneder
La decisió final dependrà de la inflació dels pròxims mesos | GETTY IMAGES

L'IVA i les pensions també preocupen

El dirigent d'UGT va assegurar que la baixada de l'IVA als productes bàsics «no s'ha notat als preus» al gener. De fet, el conjunt dels aliments ha experimentat un augment del 0,4%.

Sí que aprecien com els productes considerats essencials han baixat els preus. Les reduccions, però, van ser inferiors a la retallada impositiva, i amb l'increment de la resta d'aliments no s'ha pogut compensar la rebaixa.

Quan se li ha consultat Luján sobre la reforma de les pensions ha confirmat que està «en punt mort». Explica que no tenen notícies del Govern des del desembre passat. Tot i això, sí que «hi ha hagut moviments per part del ministre José Luis Escrivá respecte a Brussel·les».

Però no els han fet arribar cap tipus d'informació sobre l'estat de les negociacions. «Ens sembla important que s'impulsi la taula, que s'impulsi la segona part de l'acord de pensions», va afirmar. Creuen que cal «fer un sistema públic sostenible, amb més pensions i millors quanties».

Segons la seva opinió, seria convenient que els treballadors cotitzessin en funció del seu salari. «La nostra postura és copiar el que tenen a Europa seria suficient. Que tothom cotitzi pel seu salari a la Seguretat Social, el sistema seria suficientment robust i podríem sostenir més pensions», va dir.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!