Punset, el seu suport a Puigdemont i la foto de quan va votar l'1-O

El científic català va escriure el 2017 un article defensant el referèndum i el dret d'autodeterminació de Catalunya

Eduard Punset va votar l'1 d'octubre en el referèndum sobre la independència de Catalunya   | Cedida

Eduard Punset estava «completament a favor de celebrar el referèndum de l'1-O» a Catalunya.I ho va defensar en un article al diari 'Público' escrit el juliol de 2017 que es titulava 'Carta al president de la Generalitat: «Vull que em deixin votar»'. En les seves paraules, el científic català reivindicava l'autodeterminació i defensava la convocatòria de Puigdemont «pel simple dret democràtic»

«Han hagut de passar molts anys perquè ara, com a català, doni mostres del meu reconeixement i gratitud a l'actual president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, així com al vicepresident, Oriol Junqueras, i a tota la junta de govern, per seguir remant en la mateixa direcció democràtica. És per això que estic completament a favor del referèndum de l'1 d'octubre, pel simple dret democràtic (el substantiu és important) que tenim tots els ciutadans de Catalunya a exercir el nostre vot. Pur i simplement, no poden impedir el meu ni el de ningú: vull que em deixin votar.»

I ho va fer. Punset va exercir el seu dret a vot en el referèndum de l'1-O i en va voler deixar constància, publicant a Twitter una foto d'ell al col·legi electoral, encarant la butlleta cap a l'urna. «La democràcia és imparable», deia.  

Va lluitar per intentar una «obertura mental a Espanya»

Després de 35 anys dedicats a la divulgació científica a Espanya, Punset decidia retirar-se el 2016. I recordant la seva trajectòria, escrivia sobre aquella Espanya «tan acostumada als Sant Fermines i a les processons del Sant Sepulcre, que semblava poc donada a grans i profunds canvis en educació i pensament». Ell hi va voler contribuir i va accedir al càrrec de ministre de Relacions per a les Comunitats Europees el 1980

S'havia alçat el primer govern democràtic de Suárez i Punset participava en aquella primera transició per intentar una «obertura mental i una millora democràtica, absolutament trencadora». Tot per un país que, el dia de 2017 en què va escriure la carta, el feia reconèixer que en molts àmbits, sense anar més lluny en el polític, «encara seguia tot per a fer o a mig fer». 

Punset ha mort als 82 anys posant fi a una llarga malaltia i, entre totes les personalitats que s'han recordat d'ell, l'actual president Quim Torra i Carles Puigdemont també han dedicat unes paraules al mestre de la ciència.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari