Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Més de 900 famílies de Reus passen pel punt d'assessorament energètic

El plenari aprova elaborar un informe sobre les necessitats de les famílies en pobresa energètica

Imatge d'arxiu d'un dels tallers d'assessorament energètic
Imatge d'arxiu d'un dels tallers d'assessorament energètic | Cedida

 

Més de 900 famílies de Reus han passat, durant aquest 2018, pel punt d'assessorament energètic. Es tracta d'un servei municipal dirigit a tota la ciutadania, però que es va implementar com una eina més per treballar els casos de nuclis familiars afectats per pobresa energètica. Assessorar-s'hi és requisit indispensable, de fet, per accedir als ajuts de Benestar Social.

El fet que sigui obert a tota la ciutadania, però, fa que no es pugui traslladar aquesta xifra a les peticions ni a les concessions d'ajuts públics segons ha matisat la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella. Ho ha explicat aquest dilluns al vespre durant el debat al plenari municipal d'una moció de la CUP que abordava la qüestió de la pobresa energètica.

En paral·lel, des del consistori s'organitzen, també, tallers sobre consum energètic que, aquest 2018, han rebut més de mil persones. Una altra línia de treball en aquest camp són les auditories energètiques. Quan es va implementar el programa, que compta amb un conveni amb el Col·legi d'Enginyers, se'n van fer 50 entre Reus i Tarragona per detectar els problemes més comuns. Segons ha anunciat la regidora reusenca de Benestar Social, s'està estudiant elaborar 50 auditories a Reus en habitatges encara per determinar.

Els grups municipals del PSC i la CUP al plenari municipal
Els grups municipals del PSC i la CUP al plenari municipal | Jordi Olària

 

La CUP, contra les subministradores que incompleixen els protocols

La moció cupaire recollia set propostes diferents però relacionades amb la pobresa energètica, els recursos que s'hi destinen i les mesures que es prenen per combatre-la. El text establia que l'Ajuntament havia de deixar de treballar amb aquelles grans empreses que vulneren els acords establerts; «per què una empresa, que té milions i milions de beneficis, quan incompleix un protocol, no podem deixar de treballar amb ella?», es pregunta el regidor cupaire Edgar Fernández.

La proposta ha posat sobre la taula la creació de l'agent energètic, que hauria de supervisar els costos i els consums de les famílies en situació vulnerable. Aquesta funció, ha respost Montserrat Vilella, ja es duu a terme des del punt d'assessorament energètic. La CUP ha reclamat també que es difongui els drets que té la ciutadania en aquest aspecte, així com que s'elimini la limitació de dos anys d'empadronament per poder accedir als ajuts de Serveis Socials.

Imatge de la sessió plenària d'aquest desembre
Imatge de la sessió plenària d'aquest desembre | Jordi Olària

 

Suport a mitges de la resta de grups

«L'esperit de la moció és interessant, però hi ha acords que no podem votar a favor», ha declarat Dolors Compte, regidora del PP de Reus. En la mateixa línia s'ha mostrat Josefa Labrador, de Cs, que ha afirmat que «celebrem la presentació d'aquesta moció», però que també hi havia punts amb els quals no estaven d'acord. Per al mateix motiu, des del govern, s'ha demanat la votació separada dels set acords que proposava la CUP.

Finalment, la proposta de crear la figura d'un agent energètic ha estat rebutjada, així com la de deixar de treballar amb les empreses subministradores que incompleixen els acords. En aquest punt concret, des del govern s'ha argumentat que hi ha molts convenis que afecten l'Ajuntament que s'estableixen des de l'Associació Catalana de Municipi i, per tant, no és potestat del consorci reusenc, afirmen, decidir si es mantenen o no. Tampoc ha prosperat la proposta d'eliminar la limitació dels dos anys d'empadronament per accedir als ajuts malgrat el suport del PSC.

Sí que han prosperat, en canvi, quatre dels punts de la moció, tres d'aquests, per unanimitat. El primer, el de planificar una campanya de difusió de la Llei contra la pobresa energètica per tal que la ciutadania conegui quins drets té davant aquesta problemàtica. El segon, el de proporcionar formació especifica als tècnics municipals que fan atenció social.

El tercer ha estat el d'elaborar un informe quantitatiu i qualitatiu sobre les demandes i necessitats de la ciutadania i els recursos que s'hi destinen des de l'Ajuntament. El darrer acord aprovat, malgrat el vot en contra de Cs i l'abstenció del PP, ha estat el d'elaborar un nou Pla Estratègic de Beques i Subvencions.