Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Tot a punt per l’eclipsi de lluna més llarg del segle XXI

El fenomen tindrà lloc aquest divendres 27 de juliol al vespre i serà visible des de tot Catalunya, especialment al litoral

L'eclipsi de lluna serà total a Catalunya el 27 de juliol
L'eclipsi de lluna serà total a Catalunya el 27 de juliol | Arxiu

 

Aquest divendres 27 de juliol al vespre arriba l’eclipsi de lluna més llarg que tindrem en tot el segle XXI, segons informa la NASA. El fenomen, un dels més importants del calendari astronòmic d’enguany, tindrà lloc just a la sortida del satèl·lit per l’est i serà visible des de tot Catalunya, especialment al litoral. 

Es preveu que la lluna comenci a sortir pel mar cap a les 21:07h, hora de Barcelona ciutat, moment en el que es veurà amb la seva màxima grandària. A més, la lluna tindrà un color taronja i vermell intens i ja sortirà eclipsada, raó per la qual es preveu que la imatge sigui espectacular. El punt màxim de l'eclipsi el viurem a les 22:22h

Així que tothom trobi un bon lloc per observar l’eclipsi i tingui a mà mòbils, càmeres i altres materials per immortalitzar aquest moment i gaudir al màxim d’aquest fenomen únic. No oblideu enviar-nos les vostres fotografies i vídeos  al WhatsApp del Catalunya Méteo (669 928 810) o al correu electrònic (meteo@catalunyadiari.cat).  

Per què és l’eclipsi de lluna més llarg del segle?

Fases d'un eclipsi de lluna
Fases d'un eclipsi de lluna | Arxiu

 

En total, a Catalunya l’eclipsi tindrà una durada de 103 minuts. La lluna quedarà totalment eclipsada a partir de les 21:30 i fins les  23:13h, quan començarà a recuperar el seu color habitual  poc a poc fins passades les dotze de la nit.  La lluna començarà a eclipsar-se una mica abans, cap a les 20:24h, just quan entri dins de l’ombra terrestre. Però per què està considerat l’eclipsi més llarg del segle XXI?

La raó la trobem en el fet que, en totes les seves diferents fases, el fenomen es desenvoluparà durant unes 3 hores i 55 minuts, tenint el punt àlgid en els poc més de 100 minuts esmentats, xifres més elevades de l’habitual en aquestes ocasions.

A més, el satèl·lit es troba en la seva màxima distància de la Terra, fet conegut com a Apogeu, raó per la qual el moviment de la lluna es veurà més lent i, per tant, es podrà gaudir més temps de l’eclipsi. 

Lluna de sang

A casa nostra, l’eclipsi de la lluna no consistirà en veure desaparèixer el satèl·lit del cel, sinó que es tornarà d’un color molt taronja o vermellós, fenomen que es coneix com a lluna de sang o de foc.

Això es deu al fet que l’atmosfera de la Terra, més enllà de la superfície terrestre, quan rep els raig solars els filtra i desvia, deixant passar només la llum més rogenca del sol i impedint el pas dels de color blau. Tot plegat ho rep la lluna, que acaba tenint aquest color més vermellós i que, antigament, es considerava com un mal presagi. 

Recomanacions per veure bé l’eclipsi 

L'eclipsi es veurà millor quan més a l'est estiguem
L'eclipsi es veurà millor quan més a l'est estiguem | Arxiu

 

Segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN), per observar millor l’eclipsi és important estar al màxim de lluny possible de zones contaminades, com ara ciutats amb llums o edificis que ocultin l'horitzó en direcció est. 

Hem de tenir en compte que la lluna sortirà ja mig eclipsada i que, per tant, el millor moment per veure el fenomen serà just en el moment de la seva sortida per l’est. D’aquesta manera, hem d’estar situats a llocs on aquest moment sigui el més nítid possible, també sense grans muntanyes a l’horitzó. 

Per tant, a Catalunya les millors zones per veure l’eclipsi seran, sens dubte, arran de platja, ja que la lluna sortirà pel mar, o a muntanyes elevades, sobretot del litoral i prelitoral o en cims del Pirineu. El fenomen serà visible des d’Europa i àmplies zones d’Àsia, Àfrica i Oceania.

Previsió meteorològica força favorable

Segons marquen les previsions meteorològiques, sembla que tindrem un vespre i nit molt tranquils a gran part del país. Els mapes a dia d’avui indiquen que tindrem un cel força serè arreu amb tan sols algunes bandes de núvols alts i prims  que creuaran per tot el país i, puntualment,  alguns núvols baixos en trams de la costa. 

Per què tenim eclipsis?

L'eclipsi de lluna es dona quan la terra impedeix que la llum del sol arribi al satèl·lit
L'eclipsi de lluna es dona quan la terra impedeix que la llum del sol arribi al satèl·lit | Arxiu

 

Malgrat la seva espectacularitat, els eclipsis tenen una explicació astronòmica molt senzilla. En el cas de la lluna, aquest fenomen es dona quan la Terra s’interposa just al mig del camí entre el sol i la lluna, impedint que els raigs de llum impactin al satèl·lit i, per tant, acaba desapareixent la llum lunar. A mesura que l’ombra de la Terra va enretirant-se, la lluna torna a aparèixer de forma gradual.

Pel que fa al sol, es dona una situació molt similar. En aquest cas, és la lluna qui, durant el dia, s’interposa just entre el sol i la Terra i projecta la seva ombra sobre la superfície terrestre impedint que arribin els raigs de llum de l’astre rei. Aquest fenomen és encara més espectacular perquè quan l’eclipsi és total es fa de nit de cop i volta en ple dia.