Q8 convertirà les seves benzineres en autoservei i acomiadarà cinquanta treballadors

La propietària de les gasolineres també preveu retallar el sou de la plantilla que es mantindrà per reduir la massa salarial

Imatge d'una benzinera de Q8 a la província de Sevilla
Les benzineres de la xarxa de Q8 eliminaran el personal i es convertiran en establiments d'autoservei. | Kuwait Petroleum España

Kuwait Petroleum Espanya, propietària de les benzineres Q8, adaptarà la xarxa de 67 estacions que té a l'Estat —16 d'elles a Catalunya— al sistema de baix cost d'estacions d'autoservei i acomiadarà 50 de les 212 persones que ocupa, segons ha informat el grup d'advocats Col·lectiu Ronda, que assessora la representació majoritària de la plantilla. Així mateix, la companyia també planteja una modificació «substancial» de les condicions de treball per a la resta, suprimint o reduint els plusos salarials fins a ajustar les retribucions a allò que marca el conveni estatal del sector.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El Col·lectiu Ronda considera que la informació que aporta l'empresa no justifica les mesures ni unes indemnitzacions que superen «escassament» els mínims legals. Segons els advocats, l'empresa afirma que la situació econòmica de la xarxa de benzineres és negativa, perquè compara els resultats del 2019 —des del moment en què va adquirir les estacions de servei— amb els del 2020, «any evidentment excepcional i crític».

En aquest sentit, des de la representació legal dels treballadors, defensen que hi ha «nombroses solucions legalment previstes» per fer front a la crisi derivada de la Covid-19 que permeten esquivar els acomiadaments i no haver de fer reduccions salarials «tan summament dràstiques i significatives», unes reduccions que, «a la pràctica, representen acomiadaments encoberts».

Període consultes entre empresa i treballadors, obert fins al 6 de febrer

Està previst que el període de consultes entre empresa i treballadors acabi el dissabte vinent, 6 de febrer. Els representants dels treballadors lamenten que la companyia vol «imposar uns acomiadaments de baix cost, en sintonia amb el model d'estacions desateses que vol implementar». A banda, el Col·lectiu Ronda recorda que tot just fa un any Kuwait Petroleum va adquirir la xarxa de 67 estacions de servei, que inclou les que abans pertanyien a la italiana Saras Energia i les vinculades als establiments comercials Caprabo. Això, asseguren, demostra la «fortalesa financera» de l'empresa.

A més, la informació aportada per la mateixa empresa al procés negociador —diuen els advocats— «revela que el pes de la massa salarial de la plantilla sobre les despeses d'explotació de la companyia tot just representa un 20%», mentre que sobre el volum de facturació, el percentatge «amb prou feines arriba al 10%».

Amb aquestes premisses, resulta «inacceptable» pretendre activar una modificació substancial d'unes condicions de treball que, en molts casos, són heretades de les antigues empreses del personal afectat. El Col·lectiu Ronda considera que Kuwait Petroleum «està obligada» a respectar-les.


Comentaris

envia el comentari