Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus compta amb una maqueta que reprodueix el trajecte de tren entre Reus i Montblanc

Quaranta anys de passió pel ferrocarril, a Reus

L'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus ha celebrat aquest 2019 quatre dècades de vida | L'entitat compta amb una vuitantena de socis i organitza setmanalment les activitats del Parc del Trenet, al santuari de Misericòrdia

L'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus compta amb una maqueta que reprodueix el trajecte de tren entre Reus i Montblanc
L'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus compta amb una maqueta que reprodueix el trajecte de tren entre Reus i Montblanc | Adrià Morte

La passió pels trens, sigui en miniatura o escala real, es viu des de fa quaranta anys al passeig Mata de Reus on l’Associació d’Amics del Ferrocarril hi té tres locals on fer córrer trens per les maquetes, compartir coneixements amb altres aficionats o assistir a projeccions ferroviàries. Des de la seva creació, l’any 1979, l’entitat ha realitzat un llarg reguitzell d’activitats i setmanalment s’encarrega de la direcció del popular Parc del Trenet, situat al costat del Santuari de Misericòrdia. 

[predef]reus-144[/predef]

Més enllà de l’activitat diària i tot allò que ha realitzat l’associació en les seves quatre dècades de vida, l’entitat també es posiciona en aspectes ferroviaris de la vida actual dels reusencs com ara l’estació intermodal o el baixador de Bellissens. A més, també compta amb més de 800 peces de col·leccionista que, a llarg termini, els hi agradaria que acabessin en un futur museu del ferrocarril o del transport de Reus.

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus  va néixer l’any 1979 quan l’actual president, Pere Codina, juntament amb Carles Busquets van decidir realitzar un parell de maquetes de trens en un estand de la fira ExproReus. Donada la bona entesa, es va decidir crear l’entitat. «Els anys 80 van ser molts forts perquè vam donar a conèixer l’entitat arreu de la ciutat i fèiem excursions arreu del territori», assenyala Jaume Casas, membre de l’associació.

El museu de l'entitat compta amb més de 800 peces de col·leccionista
El museu de l'entitat compta amb més de 800 peces de col·leccionista | Adrià Morte

Durant el transcurs d’aquests 40 anys, l’entitat ha acollit fins a  tres congressos nacionals d’amics del ferrocarril, amb la presència d’aficionats de països com Anglaterra i Alemanya, així com reunions de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril. Pel que fa a les publicacions, l'associació va editar durant molts anys la revista ‘La Bifurcació’ com un llibre sobre la història del Carrilet i un altre dels primers 25 anys d’història de l’entitat.

Pel que fa a la celebració dels 40 anys, durant aquest 2019 s’han celebrat diversos actes com una  exposició fotogràfica a la sala Santa Llúcia o una conferència sobre el projecte de ‘La Raqueta de Reus’, una solució ferroviària per resoldre el gir que havien d’efectuar els trens que venien de Lleida en direcció a Barcelona l’any 1989.

Qualsevol persona pot venir amb el seu tren per fer-lo córrer per les maquetes de l'entitat
Qualsevol persona pot venir amb el seu tren per fer-lo córrer per les maquetes de l'entitat | Adrià Morte
 

Apassionats pel ferrocarril des de ben petits

«Des de petit que tinc afició pels trens. El meu avi em portava a veure el Carrilet de Reus a Salou i per mi allò era un tren petit. Després, els meus pares em portaven al passeig de la Boca de la Mina i per mi allò era el tren gran. M’ha agradat tota la vida. La meva passió és agafar la càmera i quan viatjo fotografiar trens. Tinc una gran col·lecció de fotos», indica Pere Codina, actual president de l'entitat.

Actualment, l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus compta amb una vuitantena de socis. La majoria són uns apassionats del món del ferrocarril des de ben petits. També és el cas d'en Jaume Casas que de petit vivia a Barcelona i recorda com el seu pare el portava a l'estació de França de Barcelona: «em posava al costat d'aquelles grans màquines de vapor i al·lucinava».

En Pere Codina i en Jaume Casas formen part de l'entitat des de la seva creació, l'any 1979
En Pere Codina i en Jaume Casas formen part de l'entitat des de la seva creació, l'any 1979 | Adrià Morte

«Ens falta col·laboració i relleu generacional»

Sigui per la manca d’interès o el canvi de costums, els membres de l’Associació d’Amics del Ferrocarril lamenten la  manca de col·laboració i relleu generacional. Expliquen que els locals compten amb una «biblioteca fantàstica amb llibres de tot arreu i històries per descobrir» i diverses maquetes on fer córrer els trens particulars però «no ve ningú». «Al final no saps què fer perquè vingui la gent. Estem oberts a qualsevol cosa», comenten des de l’entitat.

Pel que fa al relleu generacional, expliquen que abans venia molta canalla a jugar amb els trens però que «els hàbits han canviat i també les joguines dels nens i les nenes, això s'ha perdut molt». Tot i això, indiquen que l'associació existeix en molts punts d'Europa com ara Anglaterra, Alemanya, França o Noruega i que «és una passió que s'estén arreu del món».

Un dels locals s'ha convertit en un museu amb tota mena de peces de col·leccionista
Un dels locals s'ha convertit en un museu amb tota mena de peces de col·leccionista | Adrià Morte

Cal destacar que l'entitat compta amb tres locals diferents. Un d'ells serveix de sala de reunions i biblioteca mentre que en els altres dos s'hi ubica un ampli museu amb més de 800 peces i maquetes de gran escala. Per exemple, s'hi pot trobar una que reprodueix el recorregut del tren des de Reus fins a Montblanc, amb totes les estacions que hi ha entre les dues poblacions. 

«S’ha proposat moltes vegades a l’Ajuntament de Reus fer un museu del transport entre nosaltres i amb cotxes o vehicles antics de Reus però mai s’ha aconseguit», indica Pere Codina. «L’alcalde també va treure la  proposta de traslladar tot el material al Parc del Trenet en un edifici nou però no s’ha fet res de res».

Imatge d'arxiu del Parc del Trenet, situat al costat del Santuari de Misericòrdia
Imatge d'arxiu del Parc del Trenet, situat al costat del Santuari de Misericòrdia | Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus

El Parc del Trenet compta amb una mitjana setmanal de 250 visitants

Sens dubte, un dels punts d’inflexió de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus va ser la creació del Parc del Trenet l’any 2003. Actualment, l’espai compta amb una mitjana de 250 visitants, siguin grans o petits. «És una font d’ingressos important per l’associació i una manera de donar-nos a conèixer. És el principal suport que tenim», reconeix el president de l’entitat, Pere Codina.

«El Parc del Trenet va començar amb poques coses i s’ha anat ampliant fins ara on hi ha uns 700 metres de via. El tren dóna dues voltes i tarda uns vuit minuts», explica Jaume Casas. L’espai compta amb gairebé una trentena de vagons i cinc locomotores. Precisament, l’any passat es va produir la darrera adquisició quan se’n va adquirir una de vapor, que treu fum i fa soroll. 

«El Parc del Trenet és la millor manera que tenim per donar a conèixer l’entitat. Aquí tant es guanya tant s’inverteix, sigui en peces, maquinària… sempre surten coses i en general és car», assegura Pere Codina. D'aquesta manera, a hores d'ara no està previst fer cap mena d'ampliació al parc sinó que l'entitat continuarà dedicant els seus esforços a comprar maquinària i invertir en manteniment.

En un dels locals de l'associació s'hi pot trobar un vagó de l'antic Carrilet
En un dels locals de l'associació s'hi pot trobar un vagó de l'antic Carrilet | Adrià Morte

«Les infraestructures no s’han adequat als trens actuals»

Els membres de l’Associació lamenten que actualment es trigui de Reus a Barcelona el mateix, una hora i mitja, que ara fa 30 anys amb les locomotores de vapor. «Les infraestructures no s’han adequat als trens actuals», expliquen. A més, demanen que es faci d'una vegada per totes l'estació intermodal  de l'Aeroport de Reus i el baixador de Bellissens. «També ens posicionem en els temes de ciutat», conclou el president, Pere Codina.