Cartell Endesa

Una quarantena de polítics espanyols a empreses energètiques en deixar el seu càrrec

La llista de polítics «amb padrins» a les elèctriques continua creixent mentre la factura de la llum es dispara

Gairebé mig centenar de polítics espanyols, deixant de banda les seves confrontacions, comparteixen una mateixa afició, la de reubicar-se en empreses energètiques després de deixar el càrrec. La llista de polítics «amb padrins» a les elèctriques continua creixent mentre la factura de la llum es dispara i algunes empreses porten les seves inversions a l'estranger. Els últims a unir-se a aquesta afició han estat Isabel Tocino, Ana de Palacio i Antonio Hernández Mancha, que han acabat com a consellers d'Enagás, una companyia que, entre altres negocis, distribueix gas natural a les centrals de cicle combinat. Aquesta llista publicada per 'El Mundo' recull els 43 expolítics (i els seus familiars) que treballen en aquest tipus d'empreses.

Acebes, Ángel (Iberdrola). Exministre d'Interior i ex-secretari general del PP. Membre del consell d'administració d'Iberdrola. 216.000 euros.

Aracama, José María (Gamesa). Exconseller d'Economia i Hisenda de Navarra. Conseller independent. 100.000 euros.

Amador, Ángeles (Red Eléctrica). Exministra de Sanitat del PSOE. Consellera externa independent. 182.000 euros.

Atutxa, Juan María (Iberdrola). Exconseller d'Interior del País Basc amb el PNB. Conseller d'Iberdrola Ingenyeria i Construcció. 46.300 euros (estimació).

Aznar, José María (Endesa). Expresident del Govern. Assessor extern d'Endesa. 200.000 euros (estimació).

Azpilicueta, Manuel (Solaria). Vicepresident de l'Institut Nacional d'Indústria amb Adolfo Suárez. Conseller independent de Solaria. 75.000 euros (estimació).

Becerril, Carmen (Acciona). Ex-directora general de Política Energètica i Mines amb el PP. Directora general internacional d'Acciona. Salari no públic.

Borbón-Dos Sicilias, Carlos (Abengoa). Cosí de Joan Carles I. Conseller independent d'Abengoa Solar. Salari no públic.

Borrell, Josep (Abengoa). Exministre d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient, i expresident del Parlament Europeu. Conseller independent extern. 300.000 euros.

Boyer, Miguel (Red Eléctrica). Exministre d'Economia del PSOE. Conseller extern independent. 153.000 euros.

Cabanillas, Pío (Acciona). Ex-director general de RTVE i exportaveu del Govern. Director general d'imatge corporativa i màrqueting global d'Acciona. Remuneració no pública.

Cobo Cobo, Santiago (Gas Natural Fenosa). Marit de Teófila Martínez, alcaldessa de Cadis. Conseller independent de Gas Natural Fenosa. 138.500 euros.

Cuevas Tello, Ana (Red Eléctrica). Ex-cap de gabinet del secretari d'Estat d'Energia i Desenvolupament Industrial, i filla de José María Cuevas, l'expresident de la CEOE. Directora d'Assumptes Corporatius i Relacions Institucionals. Salari no públic.

De Vicente-Tutor, Manuel (Solaria). Exdirector del gabinet del director general de l'Agència Tributària. Secretari del consell de Solaria. Sou no públic.

Domínguez Abascal, José (Abengoa). Ex-secretari general d'Universitats, Recerca i Tecnologia de la Junta d'Andalusia. Secretari general tècnic d'Abengoa. Sou no públic.


Espinosa de los Monteros, Carlos (Acciona). Exvicepresident de l'Institut Nacional d'Indústria. Conseller independent. 175.000 euros.


Fernández-Cuesta, Nemesio (Gas Natural Fenosa). Exsecretari d'Estat d'Energia i Recursos Minerals. Conseller dominical a nom de Repsol. 126.500 euros.
 

Folgado, José (Red Eléctrica). Exsecretari d'Estat d'Energia, d'Economia i de Pressupostos. President de Red Eléctrica. 650.000 euros.
 

González, Felipe (Gas Natural Fenosa). Expresident del Govern. Conseller independent (fins a l'abril). 126.500 euros.
 

González, Miriam (Acciona). Dona de Nick Clegg, vice-primer ministre britànic. Consellera independent. 125.000 euros.
 

Hernández Mancha, Antonio (Enagás). Exlíder d'Aliança Popular. Conseller independent d'Enagás a falta de confirmació per la Junta. 64.000 euros (estimat).
 

López del Hierro, Ignacio (Iberdrola). Marit de Dolores de Cospedal, secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa. Conseller d'Iberdrola Immobiliària i Iberdrola Enginyeria. 75.000 euros (estimat).
 

Madí, David (Endesa). Ex-secretari de comunicació i estratègia de CDC. President del consell assessor d'Endesa a Catalunya. 25.000 (estimat).
 

Majó Cruzate, Joan (Endesa). Exministre d'Indústria amb el PSOE. Membre del consell assessor d'Endesa a Catalunya. 25.000 euros (estimat).
 

Marín, Manuel (Iberdrola). Expresident del Congrés dels Diputats i exvicepresident de la Comissió Europea. President de la Fundació Iberdrola. Salari no públic.
 

Martín Villa, Rodolfo (Endesa). Exvicepresident del Govern amb la UCD. President d'honor d'Endesa. Sense remuneració.
 

Martínez-Rico, Ricardo (Abengoa). Exsecretari d'Estat de Pressupostos i Despeses. Conseller independent. 136.000 euros.
 

Medel, Braulio (Iberdrola). Exviceconseller d'Economia de la Junta d'Andalusia. Conseller independent d'Iberdrola. 297.000 euros.
 

Oreja Arburua, Marcelino (Enagás). Exeurodiputat i fill de l'ex-comissari europeu d'Energia. Conseller delegat d'Enagás. 423.000 euros.
 

Padrol Munté, Heribert (Gas Natural Fenosa). Ex-número dos de la llista de CiU al Congrés. Conseller dominical per Criteria CaixaHolding. 126.500 euros.
 

Palacio, Ana (EDP i Enagás). Exministra d'Exteriors. Consellera independent d'EDP i consellera d'Enagás a falta de confirmació per la Junta. 100.000 euros (estimació).
 

Pérez Simarro, Ramón (Enagás). Ex-director general de l'Energia. Conseller independent. 72.000 euros (estimació).
 

Roca Junyent, Miquel (Endesa). Exportaveu de CiU al Congrés, pare de la Constitució i advocat de la infanta Cristina. Conseller independent. 308.378 euros.
 

Rupérez, Javier (Abengoa). Exdiputat i exambaixador als EUA. Conseller d'Abengoa Bioenergy. 25.700 euros.
 

Salgado, Elena (Endesa). Exministra d'Economia. Vocal del consell d'administració de Chilectra. 60.000 euros.

Sendín, Paloma (Red Eléctrica). Ex-directora general de Mines. Consellera independent. 153.000 euros.
 

Solana, Luís (Abengoa). Ex-diputat socialista, exdirector de RTVE i germà del socialista Javier Solana. Conseller d'Abengoa Bioenergy. 25.700 euros (estimat).


Solana, Gonzalo (Enagás). Expresident del Tribunal de Defensa de la Competència. Conseller independent a falta de confirmació per la Junta d'Enagás. 64.000 euros (estimat).
 

Solbes, Pedro (Enel). Exministre d'Economia i ex-comissari europeu. Conseller d'Enel (accionista de referència d'Endesa). 132.000 euros.
 

Terceiro Lomba, José (Abengoa). Subsecretari de la presidència del Govern. Vicepresident executiu d'Abengoa en representació de l'empresa Aplidig SL. 3.099.000 euros.
 

Tocino, Isabel (Enagás). Exministra de Medi Ambient amb el PP. Consellera independent a falta de confirmació per la Junta d'Enagás. 64.000 euros (estimat).
 

Valero, Luis (Enagás). Ex-secretari general d'Indústria. Conseller independent a falta de confirmació per la Junta d'Enagás. 64.000 euros (estimat).
 

Verde, Juan (Abengoa). Assessor de Barack Obama. Conseller d'Abengoa Bioenergy. 25.700 euros (estimat).