Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels aldarulls a Reus contra la sentència del procés

Quatre independentistes, citats a declarar a Reus per les protestes contra la sentència del Procés

Més d'una cinquantena de persones es concentren per donar-los suport i exigir l’arxivament de les cinc causes obertes

Imatge dels aldarulls a Reus contra la sentència del procés
A Reus hi va haver diverses càrregues policials davant la seu de la Policia Nacional | TarragonaDigital

Quatre independentistes han estat citats a declarar aquest dimarts als jutjats de Reus per una de les mobilitzacions contra la sentència del Procés que va acabar amb aldarulls i càrregues davant la comissaria de la Policia Nacional de Reus el 16 d'octubre del 2019. Se'ls investiga pels delictes de desobediència i desordres públics.

Dels quatre joves, només un d'ells, el regidor de la CUP Èdgar Fernández, s'ha negat a declarar. La Generalitat és acusació particular. Una cinquantena de persones s'han concentrat davant dels jutjats per donar-los suport i exigir l'arxivament de les causes, fins a cinc en relació a la tardor del 2019, amb una quarantena d'investigats. El seu advocat dona per fet que no tindran recorregut perquè no tenen pes penal.

Dos jutjats de Reus han obert fins a cinc causes per protestes postsentència —i una sisena en relació al tall de la Jonquera— amb una quarantena de persones investigades, de les quals una vintena estan encausades. El regidor de la CUP Èdgar Fernández ha estat citat en quatre de les causes i en totes s'ha negat a declarar  davant del jutge. Creu que totes formen part d'un «relat» a base d'expedients policials, «servit en safata» a Fiscalia perquè generi «casos repressius» contra persones que estan «fitxades» com a militants polítics. «La repressió, però, no funciona, sinó que ens està enfortint», ha retret.

Els altres tres encausats sí que han entrat a declarar, si bé només han respost a preguntes del seu advocat. A la seva sortida els esperaven una cinquantena de persones que els han rebut amb aplaudiments i amb crits de «No és delicte, és solidaritat», eslògan de la campanya presentada fa pocs dies, per part de la CUP a la capital del Baix Camp, arran totes aquestes citacions judicials pels aldarulls postsentència. També s'hi podia llegir algun cartell crític contra la Generalitat, ja que és l'única causa en la qual s'ha presentat com a acusació particular i la darrera que faltava per citar a implicats.

Es tracta de la causa més complexa. Va ser la protesta amb més incidències. L'expedient recull més d'una vintena d'investigats, sobretot gent molt jove. Va haver-hi quatre detinguts per llançar tanques —dos dels quals són joves menors d'edat, que no formarien part dels espais polítics. La CUP  insistia aquest dimarts que no tenen cap vincle amb la formació. A partir d'aquí, s'han citat als quatre independentistes  encausats —dos militen a la CUP i Endavant. Es desconeix com es procedirà sobre la resta d'investigats. En qualsevol cas, el seu advocat dona per fet que aquesta i totes les causes s'acabaran arxivant.

«Això, des de la lògica del dret penal és irresponsable i desproporcionat, no tenen el pes penal suficient per tirar endavant i només podem optar, un cop acabin les diligències d'instrucció —falten declaracions de mossos al novembre—, per demanar l'arxiu de les causes perquè no tenen cap validesa», ha declarat l'advocat defensorCarles Perdiguero, col·laborador d'Alerta Solidària.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera, que també ha volgut donar suport  als encausats de Reus, els ha lloat com «un exemple a seguir» i ha advertit al Departament d'Interior, al qual retreu ser «part activa en aquesta repressió», que la tardor del 2019 només va ser un «assaig general» de tot el que ha d'arribar per a l'autodeterminació i que serà al més aviat possible.