Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Quatre persones denunciades per simular que havien patit robatoris al Baix Ebre

Els acusats pretenien treure benefici econòmic a través de les asseguradores

Quatre persones denunciades per simular delictes al Baix Ebre
Quatre persones denunciades per simular delictes al Baix Ebre | Twitter

 

En aquest últim mes, quatre persones han estat denunciades pels Mossos d'Esquadra de Tortosa per simular haver patit delictes contra la propietat i presentar denúncies per treure'n beneficis econòmics. Les simulacions s'haurien produït al llarg de l'any i les investigacions dels agents haurien tingut els seus fruits les darreres setmanes, en descobrir les veritables intencions dels denunciants.

D'aquesta manera, en dos dels casos es denunciava el robatori del telèfon mòbil per tal de cobrar-ne l'assegurança; un tercer va denunciar el robatori d'un vehicle de lloguer per tal d'estalviar-se el cost dels desperfectes que li havien provocat; el darrer, hauria denunciat el robatori de la documentació personal per tal d'evitar el cost de la renovació dels documents personals.

A més a més,  tres dels denunciats van assegurar ser víctimes de robatoris amb violència, ja que en la majoria de casos les assegurances expliciten que el delicte ha de ser amb violència  per tal de poder cobrar la indemnització. D'altra banda, el marit d'una de les suposades víctimes està sota investigació per  haver cobrat la indemnització per robatori, per un telèfon que hauria venut.

Delicte contra l'administració de Justícia

Els quatre autors de les falses denúncies han estat acusats d'un delicte contra l'administració de la Justícia; un fet molt greu a parer dels Mossos d'Esquadra, ja que suposa un «malbaratament de recursos policials emprats en investigar delictes que no han existit».

El Codi Penal estableix que simular delictes i presentar denúncies falses pot suposar una pena de multa, però si a més a més l'objectiu és cobrar indemnitzacions de les companyies asseguradores, llavors s'està cometent un delicte d'estafa, que pot comportar una pena  d'entre sis mesos i tres anys de presó, si la quantitat del frau supera els quatre-cents euros.

Així doncs, la majoria de delictes d'aquesta tipologia es cometen amb la intenció d'obtenir diners de la simulació d'objectes robats,  majoritàriament telèfons mòbils, que s'han perdut, venut o espatllat, però també s'utilitza en robatoris reals en domicilis, per  fer créixer la llista d'objectes sostrets esperant que l'asseguradora es faci càrrec del cost de tot; o simplement per evitar el cost de renovacions, pèrdues o desperfectes en tota mena d'objectes, vehicles o documentació.