Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una biblioteca de la Universitat de Lleida

Què diu de la biblioteca, senyora presidenta?

«Després de llegir la part dels programes electorals referents a les biblioteques dels nostres ínclits partits polítics patris, literament em cau la cara de vergonya»

Va, anem a fer un exercici de recerca empírica per a demostrar, amb fets, palpables, demostrables, i no amb el fum de la paraula vague, que als partits polítics que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest 2021 les biblioteques els importen més aviat gens. O directament els la bufa, i directament es passen el primer equipament cultural del país per l'entrecuix impúdicament. O pornogràficament, ja posats. A més, que el tren hi passo unes cinc hores diàries, i alguna cosa de profit he de fer. Servei públic, en diuen. Així que comencem aquest article dels despropòsits polítics, que ja se sap que en campanya tot s'hi val. Llegeixin i decideixin. Que jo ja ho he fet. El panorama, creguin-me, fa bastanta vergonyeta aliena. Comencem.

Esquerra Republicana (de Catalunya)

El programa d'Esquerra es pot consultar aquí. 187 pàgines. La paraula biblioteques no apareix fins la pàgina 145 en una frase memorable com aquesta:

Impulsar polítiques transversals de suport al foment de la lectura, la creació literària, l’edició i la distribució editorial i facilitar l’accés als conjunt de la ciutadania als serveis de les biblioteques públiques de Catalunya.

Ja els avanço que no diuen absolutament res més, no es facin il·lusions. Vaja, com si no fos fàcil accedir avui dia als serveis de lectura pública de Catalunya... I evidentment, no fan cap més concreció, no fos cas. És a dir, fum. Als arxius ni se'ls espera, ja que no apareixen per cap banda, ni del dret ni del revés.

Partit Socialista (de Catalunya)

Els amics de BTV em faciliten poder trobar el programilla dels socialistes. 131 pàgines. Una lectura una mica més lleugereta que els d'Esquerra. Vinga, CTRL+F i a cercar. Ep! Apareixen dos resultats. La cosa pinta bé! A veure, potser ens diuen alguna cosilla interessant.

P29. Potenciar els programes que facilitin el contacte i la interacció entre persones, com ara l’esport, les biblioteques o les activitats culturals i de lleure. (p. 46)

P18. Promoure una millora en la coordinació i la col·laboració entre totes les administracions per garantir que tots els ciutadans i les ciutadanes tenen al seu abast un servei de lectura pública (biblioteques) de qualitat. L’increment pressupostari fins al 2 % ha de permetre, entre altres millores, disposar de més recursos per a la compra de llibres amb destí a les biblioteques públiques, que hauran de vehicular-se mitjançant les llibreries de proximitat. (p. 65)

Ja m'animo. El programa sembla una mica més treballat, i parlen fins i tot d'augment fins el 2% el pressupost (entenc que del Departament de Cultura). El com... bé, el com segurament ja ho decidiran i ho especificaran quan governin... Va, ompliu-me el cubata. Seguim!

Pde(CAT) o com es digui

Els Demòcrates tenen el seu programa electoral penjat aquí. Per cert, canvieu la icona del Wordpress, i poseu la del partit, va! Que fa poc seriós. Si voleu us dic com es fa. Va, el programa. 140 pàgines de no res. Si busquen, hi ha tres resultats:

Per això és que tindrem especial cura en les polítiques adreçades als equipaments patrimonials, com els museus, arxius, biblioteques, espais d’interpretació del patrimoni cultural i monuments; els què representen el llegat; els testimonis de la nostra trajectòria històrica com a comunitat amb els quals ens hi emmirallen, ens interpel·len, creen sentiment de pertinença i amb ells ens identifiquen; (p. 56)

En el món al que ens dirigim, les persones continuaran llegint llibres, però els llibres també llegiran a les persones. Les biblioteques seran més humanístiques perquè estaran totes robotitzades i el rol dels bibliotecaris serà el de facilitadors de l’aprendre i desaprendre de la gent. (p. 66)

Programa per incentivar l’obertura de les biblioteques, que tendeixi a 24 hores, 7 dies a la setmana. (p. 81)

Vostès han entès alguna cosa? Jo no massa. Més enllà d'algunes reflexions filosòfiques barates, de dir que els llibres llegiran les persones, que totes les biblioteques estaran robotitzades i que per això seran més humanístiques[sic], tampoc hi ha per on agafar-se. L'últim punt, el de la pàgina 81, podria ser el més interessant. Però, ja han pensat que caldrà pastarrufa per a portar-lo a terme? Si? Merda, se m'ha tornat a acabar el cubata.

Junts per (Catalunya)

Va, seguim. És el torn de Junts. Ep, 342 pàgines de programa!!! Penso, ara si, ara si. Que a la Borràs segur que totes aquestes mandangues bibliotecàries i de llibres li agraden. És la nostra! Tot animat, busco. Tres resultats:

Seguir afavorint la creació de més biblioteques en municipis de menys habitants. (p. 118, p. 254)

El patrimoni cultural abasta recursos del passat en moltes formes i aspectes: monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, així com col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Un llegat del passat que ens permet mirar el nostre futur, amb un inqüestionable valor educatiu, un considerable potencial econòmic i una gran dimensió de cooperació internacional. (p. 122)

Desplegarem una política d’adquisicions patrimonials consensuada entre els diferents sectors i agents (museus, arxius, biblioteques, etc.). (p. 124)

I un bonus track:

Crear un recinte bibliotecari i cultural que aculli la biblioteca de Catalunya ampliada i la biblioteca municipal del districte que permeti dinamitzar els jardins de Rubió i Lluch, la Gardunya i en conjunt l’entorn de la zona. (p. 118)

Penso que continuen venent fum, amb alguna dosi de filosofia barata de bar a punt de tancar... encara que les propostes d'aquisicions patrimonials consensuades i la de la Biblioteca de Catalunya semblen força interessants i donarien resposta a algunes necessitats del sector.

Comuns

Anima't per les bones perspectives i el bon gust de boca que m'ha quedat llegint el programa de Junts, em submergeixo en el dels Comuns. 137 pàgines. Hi busco què hi ha sobre biblioteques. I hi trobo dos resultats:

Promoure espais i mecanismes de connexió i ús digital que ofereixin eines i recursos de manera gratuïta, així com dotar de recursos als existents (biblioteques, centres cívics o telecentres). (p. 22)

Desenvolupar el mapa de lectura pública i la xarxa de biblioteques públiques com una de les principals portes d’accés al coneixement i l’aprenentatge. (p. 23)

En el primer punt, se'ns equipara, amb tots els respectes, amb les centres cívics i els telecentres... És cert, les biblioteques som punts de connexió oberts i gratuïts i que serveixen per a reduïr l'escletxa digital. Però ja ho fem. I ho hem molt. Diria que massa no cal promoure aquests serveis a les biblioteques. I sobre el segon punt... en fi, és de vergonya aliena absoluta. És el desconeixement més absolut sobre la feina que desenvolupem a les biblioteques. Desconeixement? Possiblement si. Ignorància? Si, també, molta.

CUP+etc,etc,etc,etc...

És el torn de la CUP. El seu programa electoral és el més breu, només 63 paginetes. Així que no sóc massa optimista de trobar-hi res per a sucar-hi pa. En efecte, només un únic resultat:

Promoure espais i mecanismes de connexió i ús digital que ofereixin eines i recursos de manera gratuït a, així com dotar de recursos als existents (biblioteques, centres cívics o telecentres). (p. 86)

Vaja, aquest text em sona. Mirin, mirin, més amunt. Els Comuns també inclouen de forma literal el mateix text. Qui haurà copiat a qui? M'és ben igual, però és ben trist que copiïn frases fil per randa, sense ni tan sols molestar-se en canviar paraules.

El programa electoral del PP es pot llegir aquí. És una pàgina web, res de PDF. Però com ja m'imaginava, no diu res sobre les biblioteques. Ni tan sols de passada. No els deuen importar gens.

Ciutadans

El programa electoral de Ciutadans es pot consultar aquí. És una pàgina web. Cerquem, i apareixen dos resultats:

1.4.9. Establirem un Carnet Únic per a tota la Xarxa de Biblioteques de Catalunya. Posarem en marxa un Servei Català de Préstec Interbibliotecari que permetrà que qualsevol persona pugui consultar i sol·licitar a través d’un Catàleg Unificat qualsevol recurs bibliogràfic des de qualsevol lloc de Catalunya.

7.3.6. Actualitzarem el Programa de biblioteca escolar “Puntedu” per tal de reconèixer i mantenir les biblioteques escolars de Catalunya, a part de millorar-ne la dotació. Afavorirem la coordinació entre els diferents centres escolars, impulsant un sistema de catalogació comú i una major integració de les biblioteques escolars a la xarxa de biblioteques públiques, optimitzant els recursos disponibles.

A veure. Sobre el primer punt. Això del carnet únic ja s'està fent. Jo , amb un carnet de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa puc agafar llibres en préstec de la biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet, posem per cas. I això que les gestionen i coordinen administracions diferents: la primera, la Generalitat; la segona, la Diputació de Barcelona. I sobre el catàleg unificat, doncs si, em fot molt dir-ho però aquí tenen raó. Això encara no s'ha fet. Actualment a Catalunya hi ha dos catàlegs col·lectius de biblioteques públiques: Aladí, per a les biblioteques gestionades per la Diputació de Barcelona. I Argus, per a les que gestiona el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. A banda, hi ha el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya, per a biblioteques universitàries, patrimonials i especialitzades. L'existència de tants catàlegs col·lectius, és cert, ens resta eficàcia. És un relat que no s'explica prou bé davant la ciutadania, que ha d'anar a tres llocs diferents per a cerca llibres, quan avui dia la tecnologia permet, si més no, executar cerques en diversos catàlegs al mateix temps, i a més, fer-ho de manera transparent per a l'usuari. Aquesta si que és una mancança que té el col·lectiu.

I sobre el segon punt, doncs bé, cal tornar a reconèixer un mèrit per a Ciutadans: que són els únics que han inclòs en el seu programa electoral les biblioteques escolars. Tot i esmentar el “Puntedu”, que diria que ja no està en funcionament, assumeixen que cal reconèixer, mantenir i dotar les biblioteques escolars, i parlen d'aspectes tècnics com la catalogació compartida o la integració dins la xarxa de biblioteques públiques (possible i necessària, crec, especialment en poblacions petites on la biblioteca escolar és la única biblioteca del poble).

Així que, malgat que no comparteixo en absolut l'ideari polític de Ciutadans, cal dir que respecte les biblioteques són els que més s'ho han treballat.

Partit Nacionalista de Catalunya

Finalment, els del PNC tenen penjat el seu programa electoral aquí. Me l'he mirat del dret i del revés, i no he trobat cap punt que parli sobre biblioteques. Tampoc debem ser importants, o potser és que ni hi han pensat, o no formem part dels seus eixos generals. Vagin vostès a saber.

Faltaria algun partit més, però com que aquest és el meu blog i aquí mano jo, hi dono la informació que em dóna la gana: és a dir, només la dels partits que respecten les regles del joc. Si, sóc intolerant amb els intolerants. Els partits feixistes, és a dir, VOX, en aquest blog i en aquest article no hi tenen cabuda. Al feixisme no se'l blanqueja ni se li donen altaveus. Encara que ja es poden imaginar, lectors intel·ligents, que les biblioteques, de fet, no hi apareixen.

Què hi trobo a faltar?

Sincerament. Després de llegir la part dels programes electorals referents a les biblioteques dels nostres ínclits partits polítics patris, literament em cau la cara de vergonya. Em sembla, directament, un insult a la intel·ligència. Crec que queda com d'importants són les biblioteques... Malgrat que no comparteixo en absolut el seu ideari, és just dir que els únics que han dit alguna cosa amb certa coherència, amb una mica de cara i ulls, ha estat Ciutadans, esmentant el catàleg únic o les biblioteques escolars. També Junts, sobre el recinte de la Biblioteca de Catalunya. La resta de formacions, doncs el de sempre: paraules abstractes, sense contingut, sense substància. Paraules i frases grandiloqüents que només fan que vendre fum.

I pel camí, un cop més, en l'horitzó dels propers quatre anys, sembla que a la majoria dels polítics ni a cap dels seus assessors se'ls ha passat pel cap parlar de:

  • Les biblioteques escolars, que són les grans oblidades del sistema bibliotecari català, i que a més són l'objectiu central per aquesta legislatura del COBDC. Són la baula feble del sistema, i sembla que ho continuaran sent. Només per allò d'escoltar i anar del bracet amb la societat civil. I de llegir i escoltar què diuen els professionals del sector.
  • La biblioteca central de Barcelona, de com desencallar-ne la seva execució, de com assegurar-ne el seu finançament, la seva dotació de personal, etc... Fa 11 que es va presentar el concurs guanyador, i el 2017 es va aparcar el projecte.
  • A Tarragona també esperen una nova ubicació per a la biblioteca provincial que si que tenen. És un projecte important, necessari per a la ciutat i per a la segona àrea metropolitana de Catalunya. No he llegit que cap partit polític en parli.
  • El 2019 el personal de les Biblioteques de Barcelona va fer tot un seguit de dies de vaga. Crec que va ser una primera vaga en el nostre sector. La millora de les seves condicions laborals es podria traslladar, sense massa problemes, a tots els treballadors de la resta de biblioteques públiques de Catalunya. Cap, cap partit polític menciona en cap moment una millora de les condicions laborals del col·lectiu bibliotecari, ni de convocatòries de personal on les titulacions del col·lectiu siguin indispensables, ni d'ampliació de plantilles...
  • Els bibliobusos exerceixen una extraordinària funció de teixir, cosir i enfortir extenses zones rurals de Catalunya, i arriben on no arriben els serveis bibliotecaris fixos. Què fer a millorar-los? Què fer per extendre'n el seu ús? Per exemple, a les Terres de l'Ebre crec que en caldria un.
  • I finalment, cap partit polític parla de les biblioteques especialitzades i patrimonials de fora de l'administració pública. Senzillament, no existim. Suposo que no debem gestionar cap mena de patrimoni cultural ni bibliogràfic important, i que no fem cap mena de tasca de preservació ni de conservació. Cap menció. Per sort, sé que la realitat és ben diferent, tossuda a vegades, i que gràcies a uns professionals excel·lent al capdavant d'aquestes biblioteques, aquestes tiren cap endavant i aconsegueixen posar les seves institucions al lloc que es mereixen.

I segur que em deixo molts més àmbits que preocupen al col·lectiu. Però vaja, el que dèiem. Que gaudeixin de la festa. Votin en conseqüència. Estic convençut que tinc lectors intel·ligents que faran un bon ús del seu vot.

Ara, me'n vaig a catalogar una estoneta.