YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Quan ens aprimem, cal vigilar amb la cetosi

Per perdre pes, molta gent recorre a dietes que condueixen a aquest estat

.
La cetosi sovint es relaciona amb diverses dietes per aprimar-se | Cedida

 

Sovint, el terme cetosi apareix quan mirem de documentar-nos sobre com aprimar-nos o sobre la diabetis. Tot i que a tot arreu es descriu com un procés normal del metabolisme, no sempre està del tot clar que sigui una cosa positiva o no per a la salut humana.

 

No resulta gens senzill respondre a aquest interrogant, perquè aquesta mena de dietes tenen gairebé tantes persones que les defensen com persones que les critiquen. Per tal de mirar d'aclarir una mica aquest tema, volem examinar més en detall en què consisteix la cetosi i què són les dietes cetogèniques, quins símptomes comporten i quines complicacions podrien causar a la nostra salut

 

En què consisteix la cetosi?

Es tracta d'un estat del metabolisme en què una part del subministrament d'energia que rep el nostre organisme ve dels elements o cossos cetònics de la sang, comparat amb l'estat metabòlic normal en què el cos extreu l'energia de la glucosa que hi ha al torrent sanguini.

 

Això ocorre perquè el metabolisme del greix al cos es produeix molt ràpidament, i l'organisme transforma els àcids grassos en cetones, que són una classe de compostos orgànics.

 

Cal que remarquem que es tracta d'un procés normal del metabolisme, de quelcom que fa el nostre cos per tal de poder continuar treballant en el moment en què els aliments no li proporcionen prou carbohidrats. Com a resultat d'aquesta manca, el cos extreu l'energia dels greixos, cremant-los i fabricant aquestes cetones

 

En els individus sans que duen una dieta equilibrada i variada, l'organisme gestiona el volum de greixos que crema i normalment no fabrica ni fa servir cetones. Ara bé, l'organisme entrarà en l'estat de cetosi en el cas que fem disminuir els carbohidrats o les calories que consumim, per tal de poder obtenir l'energia que li cal. 

 

Igualment, l'estat de cetosi es pot originar també quan s'ha fet exercici durant un període de temps llarg o mentre s'està embarassada. Tot i que una dieta cetogènica amb un seguiment i un control correctes no hauria de fer mal a la persona que la segueix, quan es produeix un acumulament excessiu de cetones la cetosi podria esdevenir perillosa

 

Aquests nivells de cetones tan elevats porten a una deshidratació i podrien fer alterar el balanç de químics que hi ha a la sang, fent que aparegués la cetoacidosi, una afecció caracteritzada per una acumulació excessiva de cetones que és molt perillosa per a la persona que la pateix i que els professionals de la salut han de poder tractar immediatament.

 

La cetoacidosi diabètica és la forma més habitual de cetosi perjudicial. En ella, es constata un nivell molt elevat de cetones i de glucosa. 

 

 

Les dietes cetogèniques i amb pocs carbohidrats

Les dietes i rutines que estan pensades per baixar de pes fan servir habitualment la popular estratègia de generar un estat de cetosi en la persona en qüestió. Els plans d'alimentació que són baixos en carbohidrats, així com les dietes nutricionals cetogèniques, fan que es prenguin més proteïnes amb l'objectiu d'alimentar el nostre organisme. 

 

Igualment, a banda d'afavorir el fet de cremar greixos, la dieta cetogènica fa que la sensació de gana disminueixi i que la sacietat s'incrementi, a més d'afavorir la salut i el bon manteniment muscular. 

 

D'altra banda, hi ha determinades investigacions que apunten al fet que les dietes cetogèniques poden contribuir a la reducció dels riscos de presentar malalties cardíaques, mentre que d'altres ens transmeten que les dietes concretes amb un contingut particularment baix de carbohidrats podrien representar una ajuda per als individus amb síndrome metabòlica, diabetis tipus 2 i resistència a la insulina

 

En els individus sans, amb l'excepció de les situacions d'embaràs, la cetosi habitualment comença uns 3-4 dies després de prendre una quantitat inferior als 50 grams de carbohidrats diaris. Per tal d'esprémer al màxim els beneficis que poden aportar-nos aquesta mena de dietes, de reduir-ne els possibles efectes secundaris i els riscos que podrien originar i, finalment, per tal d'aprendre a alimentar-nos de manera correcta, cal que un professional de l'àmbit de la nutrició ens assessori

 

Com podem saber si hem assolit un estat de cetosi? Símptomes i signes

L'estat de cetosi fa que el nostre organisme estigui sotmès a un gran nombre d'adaptacions de tipus biològic, com ara una descomposició més significativa dels greixos i una reducció dels nivells d'insulina que tenim. Quan es produeix això, el fetge es posa a produir més cetones per tal d'oferir-li més energia al cervell. 

 

Això no obstant, algunes vegades el fet de reconèixer si s'ha arribat a aquest estat pot ser difícil. En cas d'haver-hi arribat, podríem sentir els símptomes i signes següents, dels quals alguns són positius i d'altres són negatius:

 

1. Baixar de pes

Juntament amb els règims alimentaris que són baixos en carbohidrats, les dietes cetogèniques normalment tenen una eficàcia molt alta a l'hora de perdre pes

 

És molt possible que, quan es passa a fer una dieta cetogènica, experimentem una pèrdua de pes a curt termini i també a llarg termini. El fet de perdre pes ràpidament normalment es produeix al llarg de la primera setmana de règim i, fonamentalment, consisteix en la reducció de l'aigua que es gasta i dels carbohidrats que hi havia emmagatzemats.

 

2. Tenir menys gana

Un gran nombre d'individus que se sotmeten a una dieta cetogènica afirmen que senten menys gana

 

Les investigacions apunten al fet que això es produeix a causa d'un increment en el consum de vegetals i proteïnes, juntament amb una alteració de les nostres hormones corporals que són les encarregades de la regulació de la gana.

 

3. Estar més enèrgics

Sovint, quan es comença a seguir una dieta baixa en carbohidrats, els individus senten més confusió mental, cansament o malestar. Això no obstant, a llarg termini això normalment deriva en un augment de l'energia i, fins i tot, pot derivar en una capacitat de concentració més elevada.

 

En el moment d'entrar en cetosi, una part molt important del cervell deixa de consumir glucosa i comença a gastar cetones. En aquesta situació, podria ser que el nostre organisme necessités adaptar-se a aquestes modificacions. 

 

Les cetones constitueixen una font de combustible altament poderosa per al nostre cervell i, per això, no resulta gens estrany que els individus que fan una dieta cetogènica gaudeixin, a llarg termini, d'una funció cerebral millor i de més claredat.

 

4. Cansament a curt termini

Com hem explicat, al principi el canvi cap a una dieta cetogènica podria comportar grans dificultats per als individus que s'han decidit a fer-la, perquè els efectes secundaris més immediats poden comportar cansament i una sensació de debilitat a nivell físic

 

Aquest fet normalment comporta que els individus deixin el règim abans d'entrar per complet en la cetosi. Això no obstant, es tracta d'uns efectes secundaris habituals que, tot i que normalment acaben desapareixent amb el pas del temps, es poden compensar administrant algun suplement d'electròlits.

 

 

  5. Rendir menys a curt termini 

  Quan comencem a trobar-nos en un estat de cetosi, a banda d'un sentiment de cansament generalitzat, podem sentir una reducció del rendiment a l'hora de fer exercici físic.

   

  Això, sobretot, es produeix a causa del fet que es redueixen les reserves de glucogen, que s'encarrega de proporcionar el combustible necessari per a qualsevol exercici que es faci amb una intensitat elevada.

   

  Igual que passa amb el cas del cansament, després de diverses setmanes una gran majoria de la gent en aquesta situació nota que torna a rendir com abans. De la mateixa manera, la dieta cetogènica podria tenir diversos beneficis per a determinats esports de resistència en el cas del desenvolupament esportiu.

  Aunque es muy habitual entre los deportistas, la cetosis puede ocasional una disminución del rendimiento físico a corto plazo.
  A curt termini, pot ser que els individus en estat de cetosi rendeixin menys | Cedida
   

  6. Les cetones a la sang augmenten

  Un dels trets més destacats de la dieta cetogènica és que els nivells de sucre a la sang disminueixen i que, al seu lloc, s'incrementen les cetones. 

   

  A mesura que la dieta cetogènica va avançant, es cremen cada cop més greixos i les fonts fonamentals de combustible passen a ser les cetones.

   

  La manera més concreta de saber quins nivells de cetosi hi ha és mesurar les cetones que hi ha a la sang, cosa que es pot fer per mitjà d'una extracció de sang petita en un dit, de manera semblant a les proves que es fan per saber si la gent té sucre.

   

  La cetosi nutricional, segons determinats estudis que s'han fet al voltant de la dieta cetogènica, es pot definir com els nivells de cetones a la sang, que van dels 0,5 mmol/L de sang als 3,0

   

  Igualment, les cetones a la sang es poden mesurar a través d'una anàlisi d'alè o d'orina

   

  7. Apareixen problemes a nivell digestiu

  La dieta cetogènica, en general, comporta que les classes d'aliments consumides canviïn de manera rellevant. Com a resultat d'això, es poden arribar a patir diversos problemes a nivell digestiu, com ara la diarrea o el restrenyiment quan es comença la dieta. 

   

  Tot i que alguns problemes d'aquesta mena normalment s'esvaeixen quan acaba un període de transició, podria caldre controlar els productes alimentaris que se sospita que són els responsables d'aquests problemes. 

   

  És fonamental, sobretot, mirar de prescindir de les dietes poc variades, perquè això podria fer que els problemes a nivell gastrointestinal s'incrementessin i es perpetuessin. 

   

  8. Apareix el mal alè

  Hi ha molts individus que afirmen que, un cop es troben en cetosi completa, constaten que els apareix mal alè. De fet, aquest efecte secundari és molt freqüent, i amb ell veiem com l'alè agafa una olor afruitada ben peculiar. Això es produeix pels nivells de cetones elevats que hi ha al cos, especialment d'acetona. 

   

  Això podria ser un indicador de l'estat de cetosi, i el podríem compensar a través d'una higiene bucal adequada.

   

  9. Ens costa dormir

  Per últim, cal remarcar que, entre els individus que duen a terme una dieta cetogènica, l'insomni és una de les principals problemàtiques, especialment al principi de l'estat de cetosi. Es tracta de persones que parlen de dificultats a l'hora de conciliar el son o que afirmen que, al llarg de la nit, es desperten diversos cops. 

   

  Això no obstant, normalment aquest fet millora amb el pas de poques setmanes i, aleshores, moltes persones expliquen que acaben dormint millor que quan no feien la dieta.

   

  Complicacions i riscos associats

  Malgrat que aquestes dietes poden tenir diversos beneficis per a l'organisme, quan s'arriba a assolir nivells de cetosi molt alts es podrien produir diverses complicacions a nivell de la salut, com ara la cetoacidosi.

   

  En el cas de la cetoacidosi, es produeix una acumulació perjudicial de cetones a la sang, que adquireixen acidesa i provoquen diferents símptomes com ara:

   

  • Sequedat bucal o set

  • Confusió

  • La necessitat de micció s'incrementa

  • Vòmits

  • Apareix una sensació de fatiga

  • Mal de panxa i/o malestar a l'estómac

  • Es fa difícil respirar

   

  Aquesta condició de salut anomenada cetoacidosi pot arribar a tenir un gran risc per a la vida de la persona afectada, perquè en els casos més greus pot provocar un estat de coma o podria arribar a originar la mort de qui la pateix. Per aquest motiu, en aquesta condició cal que es demani assistència sanitària ràpidament.

   

   

  Referències bibliogràfiques

  • Manninen, A. H. (2004). Metabolic effects of the very-low-carbohydrate diets: misunderstood "villains" of human metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1(2): 7–11.

  • Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S. i Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 67(8): 789–796.

  Comentaris

  envia el comentari