A partir del 26 d'abril i després de sis setmanes de confinament dels nens menors de 14 anys podran tornar a sortir al carrer per fer una passejada en companyia d'un adult. Molts petits estan desitjant l'arribada del gran dia. El simple fet de respirar aire pur o poder circular amb la seva bicicleta és per a molts una gran il·lusió.
No obstant això, depenent de l'edat i el caràcter del menor pot haver-hi casos en què la por per emmalaltir sigui més gran que les ganes de sortir. Per aquesta raó és important des del punt de vista psicològic saber com afrontar aquest gran pas cap a la normalitat.
Aprofundir en la nova mesura
Els nens s'acostumen ràpidament als canvis. Solen ser molt més flexibles que els adults i la seva capacitat de comprensió, depenent lògicament del seu grau de maduresa, és força elevada. Segons explica Marta Camp Ruano, cap de Psicologia de l'Hospital Universitari Sanitas La Zarzuela de Madrid a El Mundo «és convenient avançar-se al fet que vegin en els telenotícies i que nosaltres siguem els que els informem que, a partir del dia 26 d'abril, podran sortir al carrer».
D'aquesta forma és fonamental explicar bé la situació i el perquè de la mesura. El mateix govern espanyol insisteix en la importància de parlar amb els nens perquè entenguin les condicions i restriccions d'aquestes sortides al carrer.
Aquesta és una part molt complicada per als progenitors, que han de contenir les ganes dels menors per jugar al parc o córrer amb altres nens. «Cal aclarir-los que fer passejades pel carrer és només un esglaó dins el tot el procés, que ara toca seguir unes normes. L'ideal és plantejar la sortida com una aventura o un joc, utilitzant l'enginy per trobar-li l'enfocament divertit», recomana la psicòloga.
Transmetre seguretat als nens
Una altra qüestió fonamental és tractar la possible por dels menors a contagiar-se. És fonamental ajudar-los que se sentin segurs al carrer i que no sentin por per contagiar-se i emmalaltir als seus avis. «Hem d'enfocar la sortida com un moment per gaudir. Per a això, la mare o el pare que l'acompanyi ha de mostrar l'estat d'ànim que vulgui transmetre al seu fill, és important transmetre'ls que la seva salut no corre perill», assegura l'especialista.
La doctora Camp Ruano assegura que hi haurà «molts nens que no voldran sortir al principi. Han estat sentint que fos hi ha un virus terrible que viatja pel món, que pot infectar i prefereixen estar a casa, que és on se senten més segurs». En aquests casos és recomanable ajudar-los a expressar les seves emocions perquè puguin suportar millor la situació.
Segons la psicòloga «una bona manera de fer-ho és començar per un mateix i donar peu després perquè el nen comparteixi els seus sentiments», però assenyala que hem de ser pacients i no forçar-los a sortir, ja que ells mateixos «perdran la por, a mesura que es normalitzi la situació».