Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Geopolítica

Què és la geopolítica i per a què serveix?

La geopolítica permet afrontar problemes internacionals, econòmics i territorials. T'expliquem què és, quina és la seva definició i per a què serveix

Les ciències polítiques abasten una gran varietat d'àrees. En temps de globalització, on les decisions de cada país repercuteixen força i ràpidament en els altres, ser conscient de les influències de tals decisions resulta vital per a la convivència al món.

Així, la geopolítica es converteix en una eina útil per a analitzar la situació internacional i per prendre decisions pertinents  tenint en compte una gran varietat de factors. La seva complexitat i la gran quantitat d'àrees que abasta dificulten definir què és i per a què serveix. No obstant això, intentarem aclarir aquestes i altres dubtes en el present article.


Origen del terme geopolítica

Es considera al suec Rudolf Kjellen el fundador de la geopolítica. Aquest geògraf va exposar els pilars bàsics d'aquesta disciplina l'any 1900 en el seu llibre Introducció a la geografia sueca. No obstant això, el concepte no es va esmentar en cap moment. Però no va ser fins el 1916 quan el seu llibre més important (L'Estat com a forma de vida) es va publicar i va exposar per primera vegada el terme 'geopolítica'.


Paral·lelament, el geògraf Friedrich Ratzel, també teoritzava sobre aquesta ciència social, plantejant que l'Estat és com un organisme viu, com una societat humana, que ha de créixer, que s'ha d'estendre i que, si no ho fa, ha de morir. Això confereix a les fronteres els trets de dinamisme, de canvi i d'influència sobre tot el que abasten en el seu interior.


Què és la geopolítica?

 


Dins de la política trobem disciplines com la psefologia, l'antropologia política, l'economia política i la geopolítica. En aquesta última, cobra especial rellevància l'estudi de les relacions internacionals. Per a dur a terme el seu estudi, es tenen en compte els efectes de la geografia a diversos nivells i els esdeveniments sociopolítics.
 

Mitjançant l'estudi d'aquestes i d'altres variables es busca entendre les relacions polítiques i predir les repercussions que tindran unes i altres accions internacional i macroeconòmicament.

És per això que els estudis que es realitzen són principalment de causalitat entre uns i altres successos polítics, siguin a curt o a llarg termini. Òbviament, com passa amb la meteorologia,  com més ens allunyem del present, més difícils es fan les prediccions geopolítiques. Intentar millorar la certesa amb què es realitzen tals prediccions és també una àrea de recerca central dins d'aquesta disciplina.


El terme 'geopolítica' és ambigu i fa referència a diverses àrees del coneixement, cosa que dificulta concretar-ne una definició. A més, per a augmentar la confusió, les definicions que es donen a nivell acadèmic a les universitats i les que se solen usar al carrer i en entorns laborals disten molt; no obstant això, podem concloure que la geopolítica és l'estudi conjunt de relacions internacionals i fenòmens històrics, polítics i socials.

Imatge de les banderes de la Unió Europea i els països membres al Parlament Europeu
La geopolítica és l'estudi conjunt de relacions internacionals i fenòmens històrics, polítics i socials. | Pixabay

Diferències: Geopolítica i geografia política


La geografia política relaciona l'estat amb el medi ambient, estudiant com es relacionen aquestes dues àrees. La paraula geografia aquí és entesa en la seva relació amb les característiques terrestres com els rius, costes, mars, muntanyes, penínsules, etc, a més de les característiques territorials i socials. Per tant, l'objectiu és descriure els trets de l'estat i de la política tenint en compte la naturalesa del territori.


Mantenint present la descripció que hem donat prèviament sobre la geopolítica, podem concloure que una diferència entre aquestes dues branques del coneixement és que la geografia política és una branca de la geografia i que la geopolítica pertany més a les ciències polítiques, sense tenir tan present els elements de la naturalesa.
 

Una altra diferència també considerable és que la geografia política se centra a fer descripcions dels estats, dels seus poders i de la distribució territorial, mentre que la geopolítica es dedica a intervenir per a modificar les característiques internacionals, per a millorar-les a favor de qui empri aquesta ciència social.



Relació amb altres àrees


La geopolítica és una disciplina transversal que es nodreix i ajuda les àrees més generals que tots coneixem. Entre elles trobem la història, a través de la qual aprèn de les conseqüències de les decisions polítiques i successos passats; les  relacions internacionals, que li permeten entendre com interactuen els països; i la sociologia, que estudia el comportament dels grups socials.


Qui fa servir la geopolítica?

 

Tenint en compte que un estudi geopolític abasta temes tan diversos com els que hem vist, les seves aplicacions poden ser d'allò més dispars. Dependrà en gran manera de qui demani assessorament geopolític i dels recursos dels quals es disposin.
 

De totes maneres, independentment de les variables que s'analitzin (cultura, medi ambient, factors sociològics, relacions internacionals) sempre s'aplicaran a la predicció i presa de decisions a nivell internacional, és a dir, de política exterior.
 

Els demandants d'aquests estudis poden ser des de grups sense ànim de lucre que busquin realitzar o millorar intervencions,  com les ONGs o institucions privades que pretenguin millorar les seves influències i posició davant d'altres competidors.
 

La geopolítica empresarial


Aquest vessant dins de la geopolítica és relativament nova. El seu objectiu és utilitzar les eines i coneixements de la geopolítica per a potenciar el desenvolupament de grans companyies o organitzacions multinacionals.
 

Aquestes organitzacions compten normalment amb poder i recursos superiors als que tenen molts estats del món. Per tant, equiparar el funcionament d'aquests imperis empresarials amb els de països sencers no és cap disbarat.
 

Així doncs, la geopolítica empresarial és una subdisciplina que estudia de manera sistemàtica variables macropolítiques, econòmiques i relacionals entre els països, els mercats i les empreses internacionals.

El seu objectiu, doncs, serà el de proposar i dur a terme estratègies que permetin estendre territorial i econòmicament les organitzacions multinacionals, siguin de vendes de productes o de serveis, parant sempre atenció als competidors d'altres països.

En canvi, en el seu enfocament d'expansió de les fronteres interiors, aquesta ciència contribueix a l'anàlisi i a l'estudi de mercats nacionals i al disseny coherent d'una estratègia d'expansió física i/o de la xarxa de distribució dels productes i dels serveis oferts per empreses nacionals.

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘Caracterurbano’.