Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos cotxes circulant per una carretera amb molt de trànsit i una altra imatge d'una dona amb gest de sorpresa

La desconeguda sanció de la DGT per una distracció molt comuna amb els llums del cotxe

Descobriu en quins casos ens arrisquem a pagar una multa relacionada amb l'ús incorrecte dels llums del vehicle

La Direcció General de Trànsit (DGT) és l'entitat encarregada de regular i supervisar el trànsit a Espanya. Entre les seves moltes normatives, hi ha la regulació de l'ús dels llums als vehicles.

Molts conductors opten per portar els llums encesos durant tot el dia, encara que un dubte molt comú és si això infringeix alguna norma. I, sobretot, si s'arrisquen a rebre una multa per aquest gest aparentment inofensiu. Avui et desvetllem què diu la DGT sobre això i quan es poden portar els llums encesos.

És obligatori portar els llums encesos durant el dia?

En general, no és obligatori portar els llums encesos durant el dia a la majoria de les carreteres i condicions. Tot i això, hi ha algunes excepcions importants que tot conductor ha de conèixer:

  • Carreteres convencionals: En aquestes vies, és obligatori portar els llums d'encreuament encesos durant el dia. Aquesta mesura vol augmentar la visibilitat i reduir el risc d'accidents.
Diversos vehicles circulen per una autovia, i al cercle, un conductor ensenya un paper a un guàrdia civil
Hauràs de pagar si portes un tipus de llums posades pel dia | Europa Press
  • Condicions meteorològiques adverses: Si hi ha boira, pluja intensa, neu o qualsevol altra condició que redueixi la visibilitat, és obligatori encendre els llums d'encreuament.
  • Túnels i passos inferiors: Sempre que se circuli per un túnel o pas inferior, és obligatori portar els llums encesos, independentment de l'hora del dia.

La DGT no imposa multes per portar els llums encesos durant el dia en condicions normals. De fet, en alguns països europeus és obligatori portar els llums encesos en tot moment, per millorar la visibilitat. Tot i això, a Espanya, no hi ha una sanció específica per aquesta pràctica.

Multes relacionades amb l'ús erroni dels llums

Encara que no hi ha una multa directa per portar els llums encesos de dia, sí que hi ha sancions relacionades amb l'ús incorrecte dels llums. Per exemple:

- Ús incorrecte dels llums antiboira: Si utilitzes els llums antiboira de manera incorrecta, pots rebre una multa de 100 euros. Aquests llums només s'han d'utilitzar en condicions de baixa visibilitat, com ara boira densa, pluja intensa o neu.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una carretera amb cotxes, al capdavant un logotip de DGT i un home pensatiu
No et despistis i segueix els consells de la DGT sobre portar els llums posats | Europa Press, Billion Photos, DGT

- No portar els llums encesos en condicions obligatòries: Si no portes els llums encesos en les situacions esmentades anteriorment (carreteres convencionals, condicions meteorològiques adverses, túnels i passos inferiors), pots rebre una multa de 200 euros.

Consells importants per als conductors

Per evitar multes i garantir la seguretat a la carretera, és important seguir aquestes recomanacions:

  • Revisa el manual del teu vehicle: Alguns cotxes moderns tenen sistemes automàtics que encenen els llums quan cal. Assegureu-vos de conèixer com funciona el vostre vehicle.
  • Mantingues els llums en bon estat: Revisa periòdicament que tots els llums del teu cotxe funcionin correctament. Una llum fosa pot ser motiu de sanció.
  • Informa't sobre les normatives locals: Les normatives poden variar segons la regió i el país. Si viatges a l'estranger, informa't sobre les lleis de trànsit locals.

La DGT no multa els conductors per portar els llums encesos durant el dia en condicions normals. No obstant això, és crucial conèixer quan és obligatori portar els llums encesos i evitar-ne l'ús incorrecte per no rebre sancions. Estigues ben informat i condueix de manera segura per evitar qualsevol tipus de multa.