ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

Les noves restriccions a Catalunya: què es podrà fer i què no?

Les noves mesures restrictives duraran 15 dies

Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020
Les noves mesures que entraran en vigor duraran 15 dies | Europa Press

Aquest dimecres la Generalitat va aprovar l'aplicació de noves mesures, més restrictives, per tal de frenar la corba de contagis per coronavirus que hi ha actualment a Catalunya. La mesura més contundent ha estat decretar el tancament de bars i restaurants durant 15 dies per tal de «reduir de forma contundent» la interacció social, segons ha explicat Vergés avui en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Un cop les mesures es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya aquestes entraran en vigor i caldrà saber què podem fer i què no durant els pròxims 15 dies. 

Què no puc fer?

Com s'ha anunciat durant els pròxims 15 dies els bars i restaurants de Catalunya romandran tancats. No obstant això, es podrà encarregar menjar a domicili i fer encàrrecs per emportar. D'altra banda, els restaurants dels hotels només podran atendre als clients que tinguin allotjats. 

Durant aquest període de temps quedaran prohibides les competicions federades, escolars o privades de Catalunya amb l'objectiu de reduir la mobilitat dels esportistes que hi participen tot i que les instal·lacions esportives estaran obertes per poder realitzar entrenaments. També quedaran prohibits els serveis d'estètica que impliquin contacte corporal, com els massatges o tractaments d'estètica. És per això que només es podran oferir serveis de perruqueria.

Pel que fa al sector de l'oci i entreteniment quedaran prohibides les obertures de parcs d'atraccions fins a finals de mes així com els locals d'oci nocturn, els quals ja fa 7 mesos que estan tancats a Catalunya. A més, també romandran tancades les sales de jocs i els casinos. Esdeveniments com fires, congressos i convencions també quedaran suspesos durant aquest temps.

Finalment quedarà prohibit fumar a la via pública o a l'aire lliure sempre que no es pugui garantir una distància de 2 metres, també s'aplica a qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, així com el consum compartit de begudes alcohòliques a la via pública.

Què puc fer?

Les reunions socials amb familiars i amics continuen restringides a un màxim de 6 persones tot i que des de la Generalitat es recomana evitar al màxim la interacció social i realitzar desplaçaments que no siguin imprescindibles.

Es podrà continuar anant a treballar a l'oficina tot i que des de l'executiu es recomana a les empreses prioritzar el teletreball així com incrementar les mesures d'higiene i realitzar les entrades i sortides de treballadors de manera esglaonada.

Pel que al transport públic aquest es mantindrà al 100% per evitar al màxim les aglomeracions. L'ús de mascareta continuarà sent obligatori i totes les estacions hauran de tenir dispensadors de gel hidroalcohòlic.

Els gimnasos continuaran funcionant tot i que ho faran al 50% de la seva capacitat i amb cita prèvia. Centres comercials, tendes i mercats també hauran de reduir el seu aforament al 30% i s'haurà de garantir la distància de seguretat entre clients. A més, quedaran tancades les zones comunes d'aquests recintes i els locals que disposin de més de 400 m2 hauran de tenir un sistema de control d'aforament en temps real.

També es podrà anar al cine i al teatre tot i que els espais estaran limitats al 50% de la seva capacitat i els assistents hauran de romandre asseguts en les localitats assignades. El seu horari de tancament serà a les 23.00 hores. També es podrà fer ús de parcs i jardins però aquests quedaran tancats al públic a partir de les 20.00 hores.

Pel que fa a l'educació, les Universitats impartiran les classes teòriques de forma virtual mentre que les classes pràctiques i les activitats d'investigació es podran dur a terme de forma presencial. També es mantindran les activitats extraescolars i de lleure infantil i juvenil.

Els hotels continuaran oberts, i per tant es podrà anar-hi tot i que amb restriccions, ja que les zones comunes estaran limitades a un 50%. Com s'ha comentat anteriorment, els seus restaurants podran atendre només als clients allotjats. D'altra banda, es podran celebrar actes religiosos i de culte però limitats a un 50% d'aforaments, incloent-hi casaments, enterraments i cerimònies civils.

Ara per ara, el Govern no ha anunciat restriccions de mobilitat però des del Procicat es recomana evitar, en la mesura que sigui possible, els desplaçaments fora del municipi o domicili per limitar la mobilitat i expansió de la covid-19. Finalment, el conseller d'Interior, Miquel Samper, ha anunciat que les sancions per incomplir aquestes restriccions que s'imposaran durant 15 dies aniran des dels 300 euros fins als 6.000 en cas que hi hagi reincidència.


Comentaris

envia el comentari