Rússia continua amb les seves amenaces a Occident. Davant la desfeta militar patida a mans d'Ucraïna, a Vladimir Putin només li queda el recurs de fer xantatge amb un atac nuclear. El president rus defensa que són «una garantia de protecció de la sobirania nacional i de la integritat territorial de l'estat».
Des del començament de la invasió el passat mes de febrer, això sempre ha estat molt present als seus discursos. Insisteix cada cert temps que utilitzarà «tots els mitjans a la seva disposició», per enfrontar-se al seu adversari.
Putin parla per primer cop de «guerra» i recupera l'amenaça nuclear
No obstant això, avui l'amenaça ha generat més preocupació, ja que ha vingut acompanyada d'una mobilització parcial de reservistes russos. A més, durant les últimes hores els separatistes prorussos han anunciat referèndums per a la seva annexió a Rússia. Si es materialitza, encara que cap país reconegui aquest moviment, el Kremlin contrauria certes obligacions.
I és que la Constitució russa obliga a defensar el territori sobirà amb tots els mitjans disponibles. Això podria ser prendre pel Kremlin com un argument vàlid per utilitzar les seves armes nuclears. De totes maneres, hi ha molts dubtes sobre això. Amb tot, Putin ja parla de «guerra» a Ucraïna, un canvi significatiu, ja que fins ara es parlava d' «operació militar especial».
Sigui com sigui, el gran dubte que sorgeix a Occident és sobre la nostra capacitat per suportar un atac amb armes nuclears. Estaríem preparats per fer-ho?, és la pregunta que es formulen molts.
Fa unes quantes setmanes, l'Administració d'Emergències de Nova York va publicar una guia que abordava com actuar en cas d'atac nuclear. Allò va descol·locar força la població, que no va saber gaire bé com prendre's les recomanacions de les autoritats.
El conflicte bèl·lic continua enquistat amb l'amenaça permanent de Rússia. La situació d'inestabilitat a tot el món és evident. Per tant, no fa cap mal saber com posar-se fora de perill davant d'un atac.
Com actuar davant d'un atac nuclear?
L'Administració d'Emergències novaiorqueses assenyalava en un vídeo els tres passos a seguir davant d'un atac nuclear.
1. Ficar-se en un edifici i allunyar-se de les finestres
En primer lloc, si ens trobem al carrer, caldria posar-se fora de perill en un edifici, allunyant-nos el màxim possible de les finestres. L'interior d'un vehicle no és un lloc segur, per tant, no tractis de protegir-te allà.
2. Tancar-se en un soterrani o en una habitació
La segona recomanació és tancar-se en una habitació o en un espai on ens puguem sentir protegits de l'atac nuclear. Quan estiguem a la nostra residència, cal procurar tancar totes les portes i finestres.
En cas que disposis d'un soterrani a casa teva, no t'ho pensis dues vegades i procura refugiar-t'hi. És cert que a Espanya és molt complicat trobar habitatges amb aquest tipus d'espais. No obstant això, als Estats Units sí que són més comuns.
En qualsevol cas, si no disposeu de soterrani, el més adequat és que us poseu el més a prop possible del centre de l'edifici. A més, si quan comença l'atac et trobaves fora de l'immoble, un cop a l'interior t'has de netejar immediatament.
Cal que et treguis tota la roba que hagi estat en contacte amb l'exterior i guardar-la en una bossa. Amb això es pretén que les cendres o la pols radioactiva es mantinguin tan allunyades com sigui possible del cos. Encara que no sigui visible, té la capacitat de provocar molt de mal.
3. Romandre atent als mitjans
Cal estar molt pendents de totes les informacions que vagin difonent els mitjans de comunicació. A través d'ells ens assabentarem de tot el que passi. Serà una manera de fer front a la situació amb més calma.
En aquest sentit, a Espanya també es van prendre mesures al seu dia. Davant de possibles casos relacionats amb aquest tipus d'amenaces, la Direcció General de Protecció Civil va posar en marxa un sistema d'avisos. Ja funciona des del 21 de juny passat.
Això tindria la missió de mantenir informats aquells que estiguessin en una zona de risc. Les emergències novaiorqueses advertien que un no ha de sortir de casa fins que es tingui el vistiplau de les autoritats. Ells tindran l'última paraula perquè puguem fer front a un atac nuclear.