IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Què són els txakres i quin significat tenen?

T'expliquem en què consisteixen aquests punts energètics i com es poden desbloquejar per sentir-nos millor

Los 7 Chakras del cuerpo humano: Significado, colores y piedras
El nostre cos té un total de 7 txakres | CatalunyaDiari.cat

És molt probable que, alguna vegada, hagis topat amb algun text al voltant de corrents com ara el 'New Age', el gnosticisme o la teosofia, i que hi hagis trobat referències al voltant dels txakres. Tal com ha explicat 'Horóscopo Mágico', es tracta d'uns punts energètics que hi ha al cos humà i que s'encarreguen de rebre, transformar i distribuir l'energia.

La tradició hindú explica que tenen la funció d'estabilitzar les emocions de les persones, de garantir la salut a nivell físic i d'assegurar una clarividència a nivell mental. Tot seguit, t'explicarem les principals curiositats sobre aquest tema, que cada vegada desperta més interès.

Definició dels txakres

Dins de l'àmbit de la cultura, a l'Índia el mot txakra deriva del sànscrit que té el significat de «roda». Es fa servir per tal de parlar del disc solar, que és un atribut de Vishnu, el déu del sol. Segons alguns sistemes antics de medicina oriental, el nostre cos té 7 txakres que s'inicien a sota del tot de la columna i que van pujant fins que arriben a dalt de tot del cap.

Així, estaríem parlant d'uns punts de connexió, de canals energètics diferents del nostre cos, cadascun dels quals tindria una forma de disc, però que a simple vista no es podrien veure. En funció de la nostra salut, els txakres poden mostrar signes d'enfonsament o de rigidesa, de pèrdua de la vitalitat o de congestió. Igualment, poden comunicar-se entre ells, així com compensar-se els uns als altres. Ara bé, en cas que n'hi hagi un que no funcioni com cal, això afectarà a l'absorció de l'energia i, de retruc, als òrgans que en depenen, que es veuran debilitats. 

Explicació de cada txakra i dels colors que tenen 

Igualment, els txakres es poden contemplar com a indicadors de la nostra salut. En cas que patim estrès i ansietat o que no tinguem un bon moment a nivell físic, es pot dir que els nostres txakres estan desequilibrats. 

D'aquesta manera, els nostres discos energètics únicament perseguirien una finalitat: l'harmonia entre l'ànima i el cos, entre la persona que som i l'entorn on ens trobem. Dels 7 txakres que hi ha, cadascun té un rol concret i s'encarrega de regular uns aspectes específics de la personalitat de l'individu i dels seus òrgans. Tot seguit, descobriràs quins són:

1r txakra: Muladhara

Es coneix també com a txakra base o txakra arrel, i està vinculat amb el sistema ossi, les glàndules suprarenals, el sistema digestiu inferior —que és el format per l'anus, el recte i el còlon—, l'estructura cel·lular i el sistema sanguini.

De la mateixa manera, el podem connectar amb les necessitats primàries que tenim, com ara dormir, menjar i beure, així com amb els ancoratges i l'equilibri. El trobem al perineu, una zona situada entre els òrgans sexuals i l'anus. Es correspon amb el sentit de l'olfacte, amb la terra com a element i amb els colors negre i vermell.

2n txakra: Svadhisthana

Aquest txakra és el sagrat i el trobem situat a la zona del ventre, en concret uns 3-5 centímetres sota el melic. Es vincula amb el sentit del gust, amb l'aigua com a element i amb el color taronja. A nivell físic, la seva influència s'estén sobre el sistema renal, el sistema reproductiu i les glàndules genitals —testicles i ovaris—, a més de la reproducció creativa de l'essència, les forces creatives i l'energia a nivell sexual.

3r txakra: Manipura

Es troba ubicat al plexe solar, dos dits per sobre del melic. Connecta amb el sentit de la vista, amb el foc com a element i amb el color groc. S'encarrega de governar l'ego, el poder personal, l'autoimatge i la transmissió de la consciència.

Igualment, gestiona la transformació d'emocions i sentiments en idees i en inspiracions, igual que domina el poder i la voluntat, a més de permetre'ns calmar la nostra ira. Els òrgans vinculats amb aquest txakra són la melsa, el pàncrees i el sistema digestiu superior, que està format pel fetge, l'estómac i la vesícula biliar.

4t txakra: Anahata

Situat al bell mig del pit, una mica més amunt dels pits, està vinculat amb el sistema immunològic, el tim, el sistema circulatori, el sistema cardiopulmonar i el sistema tegumentari. Es relaciona amb el sentit del tacte, l'aire com a element i el color rosa, i s'encarrega de dirigir emocions com ara el perdó, l'alegria, l'acceptació dels altres o la generositat. Això fa que també rebi el nom de txakra del cor.

5è txakra: Vishuddi

El cinquè txakra és el de la gola. Però, a més d'estar connectat amb la gola, també ho està amb les cervicals i les vèrtebres, les dents i la boca, els braços i les mans, la veu, les orelles, la mandíbula i el sistema respiratori. S'associa amb el sentit de l'oïda, amb l'èter com a element i amb el color blau, i s'encarrega de gestionar la nostra comunicació, el coneixement i l'expressió. Si es bloqueja, podem patir timidesa. 

6è txakra: Anja

L'Anja és el txakra del tercer ull, que s'encarrega de la unió entre l'autoconsciència i allò conscient. Té l'objectiu de capturar, a través de l'esperit de les persones, les forces a nivell espiritual. Està connectat amb la percepció, el coneixement i el comandament, la intuïció, l'epicentre de la visió interior. El trobem ubicat a la base del front, entre les celles, i l'associem amb una part del sistema nerviós i amb el sistema hormonal i pituïtari. Igualment, es vincula amb el sisè sentit i amb els colors violeta i anyil. 

7è txakra: Sahasrara

És el txakra corona, que se situa a l'interior de la part més alta del cap. La seva acció fa possible que els rajos còsmics passin pel nostre cos de manera lliure, entrant-ne i sortint-ne sense restriccions. Té una energia vinculada amb el món més espiritual, i ens ajuda a experimentar la il·luminació i el misticisme.

Es tracta de la principal seu d'un sistema de valors i creences, vinculat amb l'espiritualitat, el cervell, l'epífisi i la caixa cranial. S'associa amb els colors daurat, blanc i morat. 

De quina manera els podem desbloquejar?

Quan naixem, vivim amb l'entorn en harmonia i tenim els txakres oberts del tot, cosa que fomenta el sentiment d'harmonia. Ara bé, a mesura que van passant els anys, quan descobrim el dolor, la por o l'ansietat, tant la ment com el cos solen tancar-se i, d'aquesta manera, ens cal desbloquejar els nostres txakres. 

Per aconseguir-ho, es poden fer activitats senzilles que cada vegada són més populars, com ara la meditació, el ioga o la sofrologia, unes activitats que contribueixen al seu manteniment. Sense cap mena de dubte, els exercicis que gaudeixen de més popularitat són les 'asanes' o postures del ioga, que contribueixen a l'equilibri dels txakres perquè fan que l'energia del nostre cos circuli millor. 

Dins de casa, podem buscar un lloc còmode per seure i, després de fer unes quantes respiracions profundes, tanquem els ulls i mirem de visualitzar el nostre cos. Cada cop que respirem, veiem com rebem un dels colors que tenen els txakres, i cada cop que exhalem expulsem tot allò negatiu que duem al cos i que està vinculat amb aquest color, aquest txakra. Al final, el pas més adient seria visualitzar de quina manera entre ells l'energia es va movent, de manera continuada.

El Horóscopo Gitano
Les pedres més indicades per als txakres | CatalunyaDiari.cat

 

Les pedres més adequades per als txakres 

Com hem explicat, cada txakra es pot vincular amb un color o amb un seguit de colors. Per aquesta mateixa relació, algunes pedres màgiques contribueixen a obrir-los. La manera més senzilla d'aconseguir-ho és reclinar-se en silenci i amb calma, mentre es deixen els braços al llarg del cos. Per crear una millor ambientació, es pot optar per encendre alguna espelma o per cremar encens.

Tot seguit, s'han d'agafar les pedres que estan associades amb cadascun dels txakres i s'han de combinar. Les col·loquem a l'àrea on trobem aquesta esfera magnètica, i aleshores mirem de desconnectar del món exterior i de respirar i centrar la nostra atenció en les pedres. Aleshores, sentirem una escalfor que ens indicarà que la gemmoteràpia està contribuint a la nostra energia.

Les pedres que es vinculen amb cada txakra són aquestes:

1r txakra:  turmalina negra, obsidiana, robí granat, jaspi vermell, ull de bou.

2n txakra: cornalina, topazi imperial, ambre, pedra solar, calcita taronja.

3r txakra: quars groc, citrina, ull de tigre, jaspi groc.

4t txakra: malaquita, maragda, aventurina verda, quars rosa, jade.

5è txakra: topazi blau, turquesa, lapislàtzuli, aiguamarina, amazonita.

6è txakra: sodalita, atzurita, safir blau i iolita.

7è txakra: diamant, ametista, cristall de roca.


Comentaris

envia el comentari