Quim Torra als Premis de Turisme de Catalunya (BCN, 9-1-2020)

Quim Torra respon al decret que prepara Sánchez per combatre el coronavirus

Ho ha comunicat la portaveu del govern, Meritxell Budó

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha trucat al lehendakari basc, Íñigo Urkullu, per valorar la resposta que cal donar al coronavirus i ha assegurat que tots dos coincideixen que «no es pot acceptar» que el govern espanyol els «confisqui» les competències en salut, seguretat i transport.

Així s'ha expressat a través de Twitter després que es fes públic l'esborrany del decret que prepara l'executiu i que situa tots els treballadors públics de totes les administracions sota les ordres de l'Estat, inclosos mossos i metges. «Necessitem suport, no recentralització», ha defensat Torra.

Posteriorment, en roda de premsa la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que no permetran que es «vulnerin» les competències quan els cossos de seguretat, emergència i sanitaris estan actuant amb «total capacitat i professionalitat» per afrontar la pandèmia del coronavirus. A més a més, ha retret al govern espanyol estar responent «tard» i «malament».

El lehendakari Urkullu comparteix la «preocupació»

Budó ha explicat que Torra i Urkullu han compartit la «preocupació per la confiscació de les competències que són pròpies» i que l'estat d'alarma hauria de servir per «coordinar» i «actuar» i no pas per agafar el comandament des de l'Estat dels serveis de seguretat, salut i transports de la Generalitat.

La portaveu del Govern ha evitat avançar si l'executiu català emprendrà alguna acció en cas que es confirmin les intencions del govern espanyol. Ha detallat que després de la celebració de la conferència de presidents amb Sánchez aquest diumenge «serà el moment per analitzar els documents i fer els plantejaments oportuns».

Una vegada més, el Govern ha fet una crida a quedar-se a casa si no hi ha cap motiu per sortir-ne. «Quedem-nos a casa, és molt important», ha apuntat Budó.