Els 15 nous pobles de Catalunya, distingits pel seu «caràcter i encant»

L'Agència Catalana de Turisme ha reconegut Manresa, Montblanc i Solsona com a 'Ciutats i Viles amb caràcter' i altres 12 municipis han rebut la distinció de 'Pobles amb Encant'

Quinze nous municipis reben la disitnció com a Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encants
Quinze nous municipis reben la distinció com a Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encants | Twitter (@turismecat)

Quinze nous municipis de Catalunya gaudeixen de la distinció de Ciutats i Viles amb caràcter i Pobles amb Encant. En total l’Agència Catalana de Turisme ha reconegut Manresa, Montblanc i Solsona com a Ciutats i Viles amb caràcter i els altres 12 municipis han rebut la de Pobles amb Encant.

Cinc d’aquests títols han estat per municipis de Girona: Beget, Calella de Palafrugell, Pals, Peratallada i Santa Pau; dos per a municipis de Tarragona: Prades i Siurana; tres per a municipis de Barcelona: Castellar de n’Hug, Mura i Rupit; i els dos últims per a Montsonís i Taüll a Lleida.

La distinció com a Ciutats i Viles amb caràcter i Pobles amb Encant són les marques turístiques especialitzades en turisme cultural que promou l’Agència Catalana de Turisme per tal de donar valor al patrimoni urbà de Catalunya i també donar a conèixer aquells indrets catalans que disposen d’una bellesa especial. Però, què és el que fa que aquests municipis disposin d’aquest títol?

Cinc municipis de Girona, 'Pobles amb Encant'

L'església de Sant Cristòfol, l'edifici més emblemàtic de Beget
L'església de Sant Cristòfol, l'edifici més emblemàtic de Beget | Instagram (@oleghalimov)

 

Beget és un poble que gaudeix d’una gran autenticitat i encant rural del Prepirineu català. Posseeix un gran patrimoni cultural amb construccions del romànic i retaules barrocs i gòtics. El seu edifici més emblemàtic és, sens dubte, el campanar de llombard de l’església de Sant Cristòfol.

Calella de Palafrugell es caracteritza per les seves cases blances al costat del mar
Calella de Palafrugell es caracteritza per les seves cases blanques al costat del mar | Instagram (@servidal44)

 

Del Prepirineu passem a la Costa Brava amb Calella de Palafrugell, caracteritzada per les seves cases blanques i les barques de pescadors a la platja. De la seva façana marítima en destaca el Port Bo, la Torre de Calella i el Castell de Cap Roig.

Pals compta amb terres de pedra que mantenen viu l'esperit medieval
Pals compta amb terres de pedra que mantenen viu l'esperit medieval | Instagram (@perepulido)

 

Pals gaudeix d’una fortificació meravellosa gràcies a la seva gran conservació i que conforma, junt amb altres emblemes medievals, el seu nucli antic. La seva ubicació al cim d’un turó permet unes grans vistes al mar des d’on es poden observar les Illes Medes.

Peratallada és un poble medieval envoltat de muralles
Peratallada és un poble medieval envoltat de muralles | Instagram (@moventomotor)

 

Entre el mar i la muntanya hi ha Peratalladaun poble envoltat de muralles que marca els dominis d’un dels llinatges més importants de l’Empordà. La riquesa arquitectònica medieval no és l’únic que en destaca sinó que també ho fa la seva gastronomia empordanesa.

Es tracta d’un petit municipi emmurallat que conserva tota la essència medieval
Es tracta d’un petit municipi emmurallat que conserva tota l'essència medieval | Instagram (@monicavila543)

 

L’últim però no menys important és Santa Pau, que es troba ubicat a la zona volcànica de la Garrotxa. Es tracta d’un petit municipi emmurallat que conserva l'essència típica medieval gràcies als seus carrers de pedra i per la seva plaça porticada. A més, gaudeix d’unes vistes panoràmiques espectaculars de totes les zones boscoses que l’envolten.

Els dos pobles de Tarragona distingits

La nevada ha estat una mica més intensa a Prades
Prades ja havia estat premiada anteriorment   | Meteo Prades

 

Tal com informa 'Tarragona Digital', Prades, destacada pels diferents elements patrimonials que la fan tan singular, ja havia estat premiada anteriorment amb la catalogació de Bé d'Interès Cultural l'any 1993 o el segell de Turisme Familiar l'any 2014. El municipi té vestigis d'un passat medieval, compta amb el color rogenc especial de les seves pedres i amb un entorn natural i paisatgístic inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural.

Siurana va ser reconegut «Poble amb Encant»
Siurana va ser reconegut «Poble amb Encant» | turisme siurana

Per la seva banda, Siurana també destaca en l'àmbit turístic pel seu atractiu natural, amb el pantà i els penya-segats com a peces fonamentals. A més, el seu oli Denominació d'Origen és tot un reclam pels visitants.

Reconeixement a tres municipis de Barcelona

Castellar de n'Hug està a 1.450 metres d'altitud
Castellar de n'Hug està a 1.450 metres d'altitud | Turisme Castellar de n'hug

 

Castellar de n'Hug és un petit poble de la comarca del Berguedà, conegut per ser on està l'origen del riu Llobregat. Està ubicat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, i gaudeix d'un estat de conservació i d'un entorn natural que convida a descobrir-lo en qualsevol època de l'any, donat que compta amb una gran oferta d'oci actiu, turisme cultural, històric, industrial i d'una gastronomia d'alta muntanya que, alhora, es combina amb espais com el conjunt d'esglésies romàniques amb què compta el municipi.

Mura està situat al centre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Mura està situat al centre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac | Ajuntament de Mura

 

Situat al centre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Mura conforma un conjunt agradable de placetes i carrerons empedrats que es barregen amb l'encant d'un poblet rural de l'interior. El seu patrimoni d'època romànica és de visita imprescindible i té un importantíssim predomini de la natura.

Rupit té un important centre històric
Rupit té un important centre històric | Ajuntament de Rupit i Pruit

 

Abrigat als barrancs del massís de Collsacabra, Rupit amaga un laberint de carrers i cases d'esplendor barroca. La rica gastronomia s'uneix a l'atractiu de les façanes de pedra, a colorits balcons de fusta, tradicionals teulades a dues aigües i carrers empedrats.

Els municipis de Lleida amb més encant

Taüll està situat dins l'entorn natural d'alta muntanya i rural pirinenc de la Vall de Boí. Compta amb un lloc destacat en la història de l'art i l'arquitectura mundial, ja que acull dues de les esglésies romàniques declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000: Santa Maria i Sant Climent de Taüll.

Taüll està situat a l'entorn d'alta muntanya de la Vall de Boí
Taüll està situat a l'entorn d'alta muntanya de la Vall de Boí | Ajuntament de la Vall de Boí

 

Montsonís és un petit nucli del municipi de Foradada. El seu castell està molt ben conservat, i ha estat ocupat per 30 generacions de la seva família. Però també cal ressaltar l'església romànica de Sant Urbà o la de Santa Maria de Montsonís. Aquest patrimoni dona valor al poble així com ho fan els tradicionals fanals i els enllosats de pedra dels seus carrers.

Montsonís és un petit nucli de Foradada
Montsonís és un petit nucli de Foradada | Castell de Montsonís

 

Manresa, Montblanc i Solsona, les tres 'Ciutats amb caràcter'

Manresa és la capital del Bages i és el punt neuràlgic del tram català del camí ignasià, la ciutat de la llum del gòtic i un referent del barroc català. Manresa compta amb fires com la de la Mediterrània i l'Aixada, els seus itineraris modernistes, rutes com l'Anella Verda i el seu llegat industrial. Com a elements d'interès pel visitant, destaquen el patrimoni immaterial ignasià i jesuïta, La Seu, la Sèquia, el Centre d'Interpretació del Carrer del Balç o el Pont Vell, entre d'altres.

La Seu de Manresa és un dels exemples més representatius del gòtic català
La Seu de Manresa és un dels exemples més representatius del gòtic català | SEUDEMANRESA.CAT

 

Fundada el 1163, la vila de Montblanc conserva el caràcter monumental de l'època medieval, sent el pilar fonamental del seu atractiu turístic. Complementen la seva oferta  amb el seu patrimoni cultural i natural. La marca Montblanc Medieval es vincula a la Ruta del Cister i és un referent pel turisme d'interior de Costa Daurada. Entre el seu patrimoni arquitectònic destaquen l'Antic Hospital de Santa Magdalena i l'Església de l'Hospital, el Casal dels Josa, la seva muralla o els palaus Alenyà i del Castlà. 

Montblanc conserva el caràcter monumental de l'època medieval
Montblanc conserva el caràcter monumental de l'època medieval | montblancmedieval.cat

 

Situada al Prepirineu, Solsona es manté fidel al seu entorn patrimonial. Es tracta de la ciutat catalana amb més gegants i elements del bestiari popular per metre quadrat, que llueix en celebracions com el famós Carnaval, el Corpus o la Festa Major. Com a elements d'interès característics, es poden veure el Portal del Pont, el toll de gel,  el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal o el conjunt catedralici de la capella de la Verge del Claustre i el Palau Episcopal.

Solsona està situada al Prepirineu
Solsona està situada al Prepirineu | Ajuntament de Solsona

 


Comentaris

envia el comentari