El Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet ha encetat una nova etapa amb Rafa Abdon, el nou vidrier. L'artesà fa pocs dies que s'ha incorporat en les tasques del museu, i s'encarrega de l'elaboració de productes tradicionals lligats al món del vidre i de les demostracions en directe.
«L'elecció de Rafa Abdon culmina un procés que ha finalitzat després de la jubilació de Paco Ramos. Durant els últims anys ha exercit el càrrec de mestre vidrier del municipi amb dedicació i constància i aquí estem profundament agraïts», detalla l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela.
Abdon duu el vidre bufat en els gens. Els seus inicis en aquest camp van ser als 15 anys, a la fàbrica del seu pare, ubicada a Olleria. Passats uns anys, Abdon es consolida com a alumne de la Escuela de la Real Fábrica de Cristales de La Granja. Tot aquest coneixement li ha servit per realitzar peces a diversos artistes i dissenyadors europeus. Entre les quals cal destacar les peces que ha realitzat per la basílica de la Sagrada Família.
El lligam del poble amb el vidre
«La manera que té el Rafa d'entendre l'art i la tradició seran vitals en aquesta nova etapa», explica Canela. Al mateix temps, recorda que el primer forn de vidre documentat i datat el 1188, dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet, era el del vidrier Guillem. Estava situat als voltants de la font de Nerola, que va contribuir a l'inici de la construcció del monestir de Poblet.
És a principis del segle XX quan la producció del vidre a Vimbodí es converteix en la indústria més important del municipi. S'instal·len diferents forns de vidre a la vila i arriben mestres vidriers d'arreu de Catalunya. La indústria del vidre va suposar un important canvi social i demogràfic en la població.
No obstant això, a Vimbodí no hi havia tradició vidriera. Per aquest motiu, hi va haver una important immigració de mestres vidriers i van sorgir nous oficis relacionats amb el vidre com el sargaire, el llenyataire o el fogoner.
Després de cinquanta anys d'indústria del vidre, van desaparèixer definitivament les fàbriques. Avui queda el seu record al Museu i Forn del Vidre i a través de l'equipament el poble manté el contacte amb la tradició i l'art del vidre.