Rafa Nadal, amb mascareta rosa i un trofeu a la mà, després de guanyar Roland Garros

Rafa Nadal sobre Joan Carles I: «Pot ser que s'hagi equivocat, però cal recordar el que ha fet per Espanya»

El tenista manacorí assegura que la pandèmia de coronavirus fa que estigui «preocupat pels meus pares, per la meva família, per la meva comunitat

El tenista espanyol Rafa Nadal ha assegurat que pot ser que el rei Joan Carles s'hagi «equivocat» en algunes de les seves accions, però que «sempre» cal recordar «el que ha fet per Espanya». Ho ha dit en una entrevista al diari italià 'Corriere della Sera', en què no es va voler muller sobre si es considera més de dretes o d'esquerres. «No em facis parlar de política», ha estat la resposta del manacorí.

En una extensa xerrada, el balear ha explicat també perquè continua vivint a Espanya, quan podria residir en un altre país i pagar menys imposats. «Sóc espanyol, i estic feliç de ser-ho. Per descomptat, quan arriba la factura dels impostos, estic una mica menys feliç. Però vaig tenir la sort de néixer en un país amb moltes virtuts, la qual cosa em va donar una bona vida», ha dit. En aquest sentit, ha afegit que «em sento profundament manacorí, mallorquí, espanyol i europeu. Em sento quatre vegades afortunat».

Rafa Nadal també ha estat qüestionat sobre si creu en l'existència de Déu, pregunta a què ha respost que «no ho sé, i no m'ho pregunto. Per mi l'important és portar-me bé, ajudar als que ho necessiten. Crec en la bona gent. I si Déu existeix, serà meravellós».

«Els 'tics' són una manera de concentrar-me i silenciar les veus internes»

En un altre ordre de coses, Nadal es va mostrar encara sorprès per haver guanyat enguany el seu tretzè títol de Roland Garros. A més, el tenista balear va revelar la importància dels seus 'tics' durant els partits. «No sóc supersticiós, en cas contrari, canviaria el ritual amb cada derrota. Ni tan sols sóc esclau de la rutina: la meva vida canvia constantment, i competir és molt diferent a entrenar», ha assenyalat.

En aquest sentit, ha afegit que «el que la gent diu 'tics' són una manera de posar el meu cap en ordre, jo que sóc molt desordenat. Són una manera de concentrar-se i silenciar les veus internes, per a no escoltar la veu que em diu que perdré, o que, més perillós encara, em diu que guanyaré».

«Hem de preparar-nos per a resistir, no hi ha una altra solució»

Sobre la pandèmia de coronavirus, Nadal es va mostrar especialment preocupat per la seva família. «Encara sóc bastant jove, però si em contagio, puc contagiar a persones de risc. Estic preocupat pels meus pares, per la meva família, per la meva comunitat. És el moment més difícil de la nostra vida. Per això és hora de lluitar per coses molt més importants que un partit de tenis. Hem de conrear la confiança», ha assegurat el tenista.

Per això, anima a superar la crisi «amb respecte». «Cap a nosaltres mateixos, cap als nostres éssers estimats, cap als altres. I amb responsabilitat i lògica. La gent mor a causa del virus, però també pots morir de fam», ha manifestat, alhora que ha afegit que «el cop a l'economia és molt sever. Necessitem trobar l'equilibri entre salut i treball, entre salut i protecció social. La seguretat és primordial, però també ho són la llibertat i la dignitat».