Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Jordi Batet rep el Ram de la Geganta a l'Espluga de Francolí.

El cap de la Colla Gegantera de l'Espluga, reconegut amb el Ram de la Geganta

Jordi Batet ha rebut aquest reconeixement honorífic que promou l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga i la regidoria de Cultura i Festes

Jordi Batet rep el Ram de la Geganta a l'Espluga de Francolí.
Jordi Batet rep el Ram de la Geganta. | Cedida

 

El cap de la Colla Gegantera de l'Espluga de Francolí des de 2013, Jordi Batet, va ser reconegut aquest diumenge amb el Ram de la Geganta 2019, un reconeixement honorífic que des de fa 5 anys promou l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga i la regidoria de Cultura i Festes de l'Ajuntament de l'Espluga.

En aquesta ocasió, Jordi Batet va ser proposat per la Junta General de l'entitat per rebre el ram de la geganta Beatriu pel seu paper a favor de la cultura popular local. Aquest any el Ram estava elaborat per la Floristeria Civiflor.

La gegantera i membre de Junta, Mar Gili, va ser l'encarregada de presentar l'acte i fer públic el nom de Batet tot dient que «aquest any, la persona reconeguda és una de les més veteranes de l'actual Colla Gegantera. Ja porta més 25 anys des de la seva primera ballada de Gegants».

Seguint amb la presentació, Mar Gili va explicar que «en l'actual etapa, ha aconseguit reunir un equip ampli de geganters i geganteres, famílies implicades i enamorades del món dels gegants, que cada any porten el Gorg, l'Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor, i els seus gegantons familiars arreu de Catalunya».

Foto de grup dels integrants de la cercavila de la Festa Major de l'Espluga de Francolí 2019.
Foto de grup dels integrants de la cercavila de la Festa Major de l'Espluga de Francolí 2019. | Cedida

En aquest sentit va recordar que la mostra «va ser la Trobada Gegantera de just fa una setmana, amb 50 figures, prop de 500 participants, i centenars d'espectadors. Una trobada que durant l'etapa de l'actual Cap de Colla s'ha convertit en biennal, mostra de la flama encesa pel fet geganter a l'Espluga. Avui, l'homenatge i el ram de la Geganta Beatriu és pel Jordi Batet Rosich». 

Fins ara han rebut el Ram de la Geganta: Helena Rivero, Marc López, Josep Lluís Torre, Magda Buldó, Xavier Lozano, Josep Maïllo i Jordi Batet. 

La Festa Major de l’Espluga 2019

Aquest acte s’ha dut a terme en el marc de la Festa Major de l’Espluga, que s’ha celebrat del 25 al 28 de juliol. En aquestes festes,  la cultura popular ha estat l'autèntica protagonista.

Un dels elements més destacats ha estat l'estrena del nou protocol viu acordat per l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, els Diables de l'Espluga, el Ball de Bastons, els Gegants de la Santíssima Trinitat i la regidoria de Cultura i Festes de l'Ajuntament de l'Espluga, amb l'assessorament extern de Jordi Robert.

Una nova organització de les sortides i ballades que recupera els valors tradicionals de la imatgeria i el seguici festiu de l'Espluga, documentat des del 1883.

Els Nanos de l’Espluga aconsegueixen els portadors necessaris

D'altra banda, la campanya per evitar la pèrdua del grup de Nans per la Festa Major de l'Espluga d'aquest 2019 va aconseguir fer ballar els 12 principals capgrossos del municipi, des dels més històrics fins al més nou; el Rovelló.

Els portadors dels nans de la Festa Major 2019 de l'Espluga de Francolí.
Els portadors dels nans de la Festa Major 2019 de l'Espluga de Francolí. | Cedida

A l'assaig obert del 14 de juliol, a les 4 persones que van ser de l’anterior grup ja dissolt, Alba Pérez, Jordina Picanyol, Neus Fortuny i Jennifer Pàmies, s’hi van afegir 4 portadores més: Jordi Queralt, Lydia Meca, Víctor Sanahuja i Zarek Rodríguez.

Això feia possible el ball d’almenys 8 figures, encara que la posterior inscripció de Gessamí Tinta i la col·laboració puntual d’Oriol Mas ampliava fins a 10 el nombre de Nanos. Finalment, la participació d’Aina Sanfèlix, Alba Valls, Meritxell Miró i Mar Minguella  va fer possible completar el grup a 14 persones, 12 portadores i dues acompanyants.

Malgrat això, el diumenge 28 de juliol, a la Gran Ballada de la plaça de la Vila el grup es va reduir novament a 8 persones, i aquest va ser el nombre de capgrossos que van oferir el Ball de Nans a la població.