Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'iman de Reus es va fer l'oració abans de començar a menjar

El trencament del dejuni del ramadà aplega prop de 300 persones a Reus

Institucions, representants polítics locals i col·lectius de Reus van assistir a la celebració de l'iftah'

L'iman de Reus es va fer l'oració abans de començar a menjar
L'imam de Reus es va fer l'oració abans de començar a menjar | Laia Riba

 

El col·lectiu musulmà de Reus ha celebrat aquest passat vespre, dia 15 de maig, l'equador del ramadà al barri Fortuny de Reus. Centenars de practicants han celebrat conjuntament la festa del 'iftah', amb la companyia de polítics, representants d'entitats, col·lectius reusencs o simplement persones externes a la religió musulmana que per un dia han volgut sentir-se part d'aquest col·lectiu amb la festa de l''iftah'.

Prop de 300 persones van asistir al barri Fortuny per celebrar el ramadà
Prop de 300 persones van assistir al barri Fortuny per celebrar el ramadà | Laia Riba

 

El barri Fortuny ha acollit la festa del 'iftah'

Prop de 300 persones s'han reunit la plaça de Gabriel Ferraté, al barri Fortuny per celebrar conjuntament el trencament del dejuni del ramadà. Diversos membres del col·lectiu musulmà van començar a repartir plats amb un sortit de menjars típics de la gastronomia marroquina com dàtils, una pizza casolana, un pastisset farcit de carn que es menja en període de ramadà, un dolç casolà i com no, el plat més típic, la sopa 'harira'.

Els menjars típics de la gastronomia marroquina que es van menjar a l'iftar de Reus
Els menjars típics de la gastronomia marroquina que es van menjar a l'iftar de Reus | Laia Riba

 

L'imam va donar pas al sopar

Passaven pocs minuts de les nou de la nit i els plats estaven damunt la taula però cap persona començava a tastar-los, el motiu era que  esperaven l'oració de l'imam de Reus. Un cop feta l'oració tots els comensals van començar a tastar el menjar tot gaudint d'una celebració del ramadà conjunta amb el col·lectiu musulmà i persones desvinculades de la religió. 

El col·lectiu musulmà va repartir el menjar marroquí als assitents
El col·lectiu musulmà va repartir el menjar marroquí als assitents | Laia Riba

 

Mohammed Said Badaoui és el representant de l'Associació de Musulmans de Reus i Comarca i va explicar que «l'objectiu és apropar cultures, Reus és una ciutat multicultural i plural i era necessària la presència de la comunitat musulmana dins de la ciutat per donar a conèixer la seva cultura i la seva religió». En relació a les altres edicions, la d'enguany ha estat la més multitudinària. 

Representats polítics es van fer veure a la festa

D'altra banda, Badaoui confirma que «s'estan complint les expectatives, havíem previst entre unes 250 i 300 persones i creiem que estem fent una bona feina». Una plaça plena on es van veure cares conegudes del món polític reusenc com, Pilar Flamenco de Podem Reus, Andreu Martín, cap de llista de PSC Reus, Mariona Quadrada en representació de la CUP Reus, Dani Rubio d'ARA Reus, Valentín Rodríguez d'Entre Veïns, l'advocat reusenc Hilal Tarkou o representants d'entitats veïnals de Reus. 

Diferents col·lectius reusencs van ser convidats a la festa del trencament del dejuni del ramadà
Diferents col·lectius reusencs van ser convidats a la festa del trencament del dejuni del ramadà | Laia Riba

 

«Celebrar l'iftar' a tots els barris de Reus»

El representant del col·lectiu musulmà a Reus va manifestar que «l'objectiu és celebrar l''iftar' a tots els barris de Reus, realitzant la festa cada any en un barri diferent». Aquest és el tercer any que se celebra el trencament del dejuni del ramadà als barris de Reus, primer va ser a Horts de Miró i l'any passat al barri Gaudí. Tot i les divisions d'opinions del veïnat del barri Fortuny per acollir una festivitat com aquesta, finalment la celebració va tenir una bona rebuda.

La 'harira' és la sopa típica marroquina de llegums i verdures que és habitual al ramadà
La 'harira' és la sopa típica marroquina de llegums i verdures que és habitual al ramadà | Laia Riba

 

Per contra, Mohammed ha mostrat la seva preocupació de la comunitat musulmana per les pròximes eleccions municipals. Comenta que s'estan fent arribar a la població musulmana certs missatges que consideren «amoïnants», ja que explica que «és fonamental evitar els discursos xenòfobs, discriminatoris i demagògics».

 

Les institucions van cloure la festa

La celebració va finalitzar amb els parlaments de la vicepresidenta de la federació d'associacions de veïns de Reus, Maria del Mar escoda, la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Tarragona, i en representació de la Direcció General d'Afers Religiosos. Eva Ferran Roig, el Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, el cònsol general del regne del Marroc a Tarragona, Saloua Bichri i Carles Pellicer, alcalde de Reus, que es va retardar pel míting que feia al Teatre Fortuny acompanyat de l'expresident Artur Mas.