Sant Carles de la Ràpita (Montsià) comptarà, a partir del curs vinent, amb l'Institut d'Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya, el primer del país en aquest àmbit. El Departament d'Educació ha anunciat aquest dimarts que serà un dels tres centres que es desglossaran a Catalunya dels instituts dels quals formaven part —en aquest cas, del dels Alfacs— i impartiran de forma independent formació professional específica. Dins de les novetats previstes per al pròxim curs 2020-2021 a les Terres de l'Ebre, s'ha anunciat també la conversió de l'escola El Temple de Tortosa en institut escola, una reivindicació de la comunitat educativa tortosina que podrà materialitzar-se gràcies al fet que disposa de prou espai i la infraestructura necessària.
Segons la Generalitat, la creació de l'Institut d'Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya a la Ràpita suposarà un «impuls en la innovació i coneixement en les empreses del sector aqüícola al conjunt del Delta de l'Ebre». Un centre, asseguren, «únic a tot Catalunya» que també ha de permetre «reforçar i eixamplar les xares de transferència tecnològica i empresarial en què participa». A més, assumirà la formació permanent i ocupacional dels treballadors d'aquest sector arrelat al Delta i la costa de l'Ebre.
El Temple de Tortosa serà un institut escola
L'altra gran novetat del curs serà la conversió en institut escola del centre tortosí del Temple. Es tracta del cinquè que fa aquest pas a les Terres de l'Ebre —n'hi haurà 83 a Catalunya el pròxim curs—, després dels de Batea, Móra la Nova, l'Agustí Barberà d'Amposta i el Daniel Mangrané de l'EMD de Jesús.
Actualment, l'escola compta amb 525 alumnes, que podran mantenir la mateixa línia pedagògica cursant la secundària al mateix centre. L'equipament està format per dos edificis, un d'infantil i un altre de primària, aules d'ambients, patis, granja i hort. El centre treballa per projectes i per comunitats, oferint també tallers d'art. Està distingit com a Escola Verda, forma part de la xarxa Escola Nova 21, el programa mòbils.EDU i el Grup Experimental Plurilingüe, entre d'altres.
Pel que fa a l'oferta d'ensenyaments postobligatoris, Educació implantarà, com ja es va anunciar, el Batxillerat Internacional a l'Institut Dertosa. El mateix centre oferirà el cicle formatiu de grau superior de Direcció de cuina. L'institut Sòl de Riu d'Alcanar tindrà un cicle formatiu de grau mitjà de Vídeo, discjòquei i so, de la família professional d'Imatge i So. Es tracta d'un cicle fins ara inexistent al territori. L'Institut Manuel Sales i Ferré d'Ulldecona tindrà programes de formació i inserció (PFI) d'Auxiliar de Construcció, com a punt d'inici dels estudis de cicles formatius de grau mitjà de Pedra Natural, de la família professional d'Indústries Extractives, per al curs 2021-22.
Els ensenyaments d'Alcanar i Ulldecona neixen arran de la cooperació entre les conselleries d'Educació de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana per impulsar i coordinar conjuntament l'oferta territorial d'estudis professionals en el marc dels municipis que conformen la Mancomunitat de la Taula del Sénia. En aquest sentit, l'objectiu és augmentar l'oferta d'FP en el proper curs 2021-2022 a d'altres centres educatius del territori Sénia.