Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del raval de Santa Anna de Reus vist des de la plaça de Catalunya

Reus confirma el canvi cap a la vianalització i es restringirà durament el trànsit al raval de Santa Anna

Després de la prova pilot que es va allargar fins a finals de febrer, el govern ha anunciat que s'implantarà el canvi de forma permanent

Dolors Vázquez, Marina Berasategui i Montserrat Caelles a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
La vianalització del raval de Santa Anna s'allargarà tres mesos més, fins a la redacció del projecte definitiu | Jordi Olària Gras

El que va començar com una prova acabarà fent-se realitat a Reus. El raval de Santa Anna va ser l'experiment per iniciar la transformació del centre de la ciutat i seguir donant més prioritat als vianants amb la restricció de l'accés als vehicles. Durant la campanya de Nadal, els caps de setmana i els festius d'obertura comercial els cotxes tenien prohibit l'accés durant les hores centrals del dia, una iniciativa que primer va ser rebuda amb molts recels per part dels veïns i, sobretot, els comerciants de la zona però que segons l'Ajuntament de Reus «s'ha superat amb èxit».

[predef]reus-144[/predef]

Vist aquest resultat, el govern reusenc ha fet el pas definitiu per a la vianalització i ha anunciat que a partir del 13 de març es tancarà l'accés als vehicles al raval de Santa Anna, aquest cop de dilluns a dissabte, entre les 11.00 i les 21.00 hores, i també durant els diumenges d'obertura comercial. «L'anàlisi d'aquesta primera fase ens ratifica que és un bon projecte de futur i de ciutat», sentencia la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui.

Cartell informant de la prioritat dels vianants al raval de Santa Anna
La prova pilot per vianalitzar el raval de Santa Anna s'allargarà tres mesos més | Adrià Morte

El raval de Santa Anna, cap a la vianalització definitiva

«Volem prioritzar el pas de vianants, volem millor l'accessibilitat dels carrers de Reus en tot el seu recorregut i limitar l'accés de vehicles però no prohibir-lo», aclareix. En paral·lel a aquesta ampliació de la mesura es troba en licitació pública el contracte per redactar el projecte definitiu per al raval de Santa Anna. Aquest projecte compta amb un termini d'execució de tres mesos i, segons Berasategui, «la previsió és adjudicar-lo aquest mes de març».

És per això que, aquesta segona fase durarà tres mesos, el temps necessari perquè el projecte definitiu estigui llest i es puguin incorporar noves millores abans que s'executin les obres en si. De fet, «l'adjudicatari haurà de tenir en compte les conclusions d'aquestes dues fases de la prova pilot, a més de les millores detectades internament i les que hàgim pogut valorar en les diferents trobades programades amb els grups d'interès», aclareix la regidora.

El projecte ha d'acabar planificant, a grans trets, un raval de Santa Anna a un sol nivell, amb prioritat per als vianants però que segueixi permetent el pas de vehicles a les hores contemplades. Un dels objectius que es persegueix, apunta Berasategui, és «adaptar la ciutat a una futura zona de baixes emissions». Per altra banda, també es vol «obtenir un espai públic més viscut, com per exemple amb zones d'estada davant d'equipaments o espais, com el Museu Salvador Vilaseca».

Una de les reclamacions que s'havia fet durant l'inici de la prova pilot, en concret per part de Bicicamp, era que bicicletes i patinets poguessin circular pel raval a les hores en les quals s'hi tallava el trànsit. Segons la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, és una qüestió que s'està estudiant, i que es veu amb bons ulls. Modificacions com aquesta són les que es volen anar implementant a través del contacte amb els agents implicats.

Imatge del raval de Santa Anna vist des de la plaça del Prim
El govern es reunirà amb veïns, comerciants i restauradors afectats per explicar-los les noves mesures | Adrià Morte

Reunió amb veïns, comerç i restauració aquesta tarda

Precisament en aquesta línia s'ha convocat, aquesta tarda, una reunió amb «veïns, sector comercial i sector restauració d'aquesta àrea d'influència», segons ha detallat la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles. «Ens reunirem amb els diferents grups d'interès per traslladar-los les conclusions d'aquesta primera fase del projecte i les accions de futur que engegarem a partir de divendres».

Una altra de les àrees del govern municipal implicades en el projecte és la Guàrdia Urbana. La regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, reafirma que «la primera fase de la prova pilot s'ha superat amb èxit, el trànsit ha pogut ser desviat cap al carrer de l'Amargura i s'ha gestionat amb els nous semàfors de la zona del Campanaret, on no s'han produït grans cues de vehicles». Afegeix, també, que «s'ha garantit l'accés als aparcaments públics i privats».

Berasategui admet que  «durant aquestes setmanes hem usat els diferents indicadors de la primera fase de la prova pilot i és cert que hem detectat que cal introduir alguna millora i ho farem». En aquest sentit, un dels aspectes que es vol millorar és la senyalització, tot i que no es descarta estudiar altres mesures després de les trobades amb els sectors implicats.