Dimarts 16 d'octubre, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, acompanyat de tècnics del servei de Costes a Tarragona del Ministeri de Medi Ambient, han visitat les dues zones on el govern de l'Estat ha previst invertir més de 600.000 euros en la primera fase de les actuacions de millora ambiental.
Concretament, la reactivació de les inversions de l'Estat anirà destinada a la Badia dels Alfacs, amb la reparació i reforç, amb sorra, de l'ara trencada barra de l'Illa de Buda, i l'execució de la primera fase del camí de guarda entre Sant Carles de la Ràpita i la barra del Trabucador.
La inversió més important, de 507.000 euros, anirà destinada al camí de guarda; un pas que constarà d'una zona de vianants i un carril bici, i restringidament estarà adequat perquè els vehicles rodats dels responsables del manteniment de les infraestructures dels Regants hi puguin accedir en cas de necessitat. La via serà empedrada de sis metres d'ample i elevada en 1,26 metres per sobre del nivell del mar, amb la voluntat que protegeixi la nova vegetació que es recuperarà en la mateixa actuació, així com esdevingui un obstacle en els efectes de la pujada del nivell del mar a la badia dels Alfacs.
Un cop acabades les actuacions de la primera fase, el passeig de pedra tindrà una longitud de 2,6 quilòmetres que aniran de Sant Carles de la Ràpida fins a l'antiga fortificació de la Torre de Sant Joan, ja al terme municipal d'Amposta.
Transvasaments de sorra per preservar el Delta
Per tal de combatre els efectes del canvi climàtic i la regressió constant del Delta de l'Ebre, es destinaran 100.000 euros per al transvasament de 19.384 metres cúbics de sorra de les platges de ponent a la barra de l'Illa de Buda.
Aquesta actuació que tenia cert grau d'urgència s'ha hagut de retardar per raons ambientals, ja que per una banda s'havia de respectar el període de nidifcació de les aus i la presència de tortugues babaues a la zona; així com deixar passar l'etapa estival.
A hores d'ara però ja s'han iniciat les tasques de reparació de la barra de l'Illa de Buda que s'allargaran durant dues setmanes.
Tot plegat una reactivació de les inversions de l'Estat que s'ha rebut positivament al territori, però que també han estat criticades per pobres, en un espai que necessita grans inversions i actuacions per preservar un espai natural únic al món.
En aquest sentit, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha defensat aquestes actuacions «toves» precisament, per no malmetre la biodiversitat i combatre de mica en mica l'efectivitat la regressió del Delta. Sabaté ha apuntat la necessitat «d'impedir la inundació del Delta sent molt respectuosos amb l'espai natural, davant altres propostes, legítimes però potser més agressives».