App GRATIS:

📱Les teves notícies preferides ara a un click, baixa't gratis l'App de Catalunya Diari clicant aquí. T'ESPEREM!

El succés que preocupa el govern: «No podem relaxar-nos»

El rebrot d'Alemanya i de la Xina és un fet que no es pot obviar

Salvador Illa en la roda de premsa sobre el canvi de fases de la desescalada el 12 de juny de 2020
Salvador Illa admet que el govern està preocupat pels rebrots de la Xina i Alemanya | Catalunya Diari

El ministre de SanitatSalvador Illa, ha avisat aquest dijous, 18 de juny, que mentre que hi hagi un país, ni que sigui un, amb casos d'infectats pel nou coronavirus, hi haurà el risc que es produeixi una segona onada de contagis de Covid-19 a tot el món. Illa s'ha pronunciat així durant la seva intervenció a la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats, i després que diversos grups parlamentaris l'hagin avisat que hi pot haver una segona onada de contagis i li hagin instat a reforçar el sistema sanitari perquè estigui preparat.

En aquest sentit, el ministre ha insistit que el govern treballa amb la hipòtesi d'un possible brot de casos, com ja ha passat en alguns punts d'Espanya i que, tal com ha assegurat, han estat «degudament controlats». No obstant això, Illa ha reconegut estar «preocupat» pels brots de Covid-19 que s'estan originant en altres països com, per exemple, a la Xina o a Alemanya. «Pot venir una segona onada, ja que mentre que hi hagi un país amb casos, i pel fet que vivim en un món interconnectat, tots estem en risc», ha insistit.

Ara bé, el ministre de Sanitat ha comentat que en el cas en què es produís una segona onada de contagis «no tindria la mateixa intensitat» que la primera vegada, entre altres aspectes, al fet que hi ha una major conscienciació ciutadana, una millor preparació dels sistemes sanitaris i més coneixement en el maneig dels pacients.

«Tot això ens fa pensar que la segona onada seria més benigna, però tota preparació és poca i la prudència ha de ser màxima. Per això, i pel fet que és un tema que em preocupa molt, cal llançar el missatge a la ciutadania que el virus hi és i no podem relaxar-nos», ha postil·lat el ministre a la cambra baixa.

Illa no és partidari dels tests de PCR massius

D'altra banda, i en resposta a diversos grups parlamentaris, com ara Vox, que li han instat a estendre les proves PCR a més població, Illa ha informat que a Espanya ja s'han realitzat més de tres milions de PCR, però ha rebutjat fer-ho de forma massiva per a tota la població.

Precisament, el Ministeri de Sanitat ha actualitzat l'Estratègia de Detecció Precoç, Vigilància i Control de Covid-19, per a incloure que es realitzaran les proves PCR als contactes estrets d'un cas confirmat de Covid-19 en el moment en què siguin identificats, amb independència del temps transcorregut des de l'últim contacte amb el pacient.

Pel que fa a les vacunes, Illa ha assegurat que el govern està donant suport a tots els investigadors espanyols que estan treballant en el desenvolupament d'una vacuna, així com amb els seus socis europeus, i ha comentat que quan estigui disponible, i sempre que s'hagi demostrat que és segura, l'Executiu garantirà que estarà disponible per a tota la població.

«El govern està treballant en estreta col·laboració amb la resta de socis europeus per tenir com més aviat millor una  vacuna  eficaç i que pugui ser distribuïda amb criteris d'equitat. Hi ha diverses vacunes en marxa i caldrà veure quina és la més adequada i per què», ha argumentat el ministre de Sanitat.

Finalment, i en resposta a l'oferiment realitzat per la diputada del Grup Parlamentari Popular i exministra de Sanitat, Ana Pastor, d'arribar a un pacte d'estat per la Sanitat que inclogui «totes aquelles reformes estructurals» que serveixin per millorar la governança  del sistema sanitari i perquè «no hi hagi forats» pels quals s'ha «escapat al control de la  pandèmia  de la Covid -19», Illa ha assegurat que el govern farà els «màxims esforços possibles» per arribar al «màxim consens» i assolir l'esmentat pacte d'estat.


Comentaris

envia el comentari