Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un bosc

Els rebrots que necessitem

Els arbres tenen un paper important en la biodiversitat i aporten beneficis com la contribució a la lluita contra la crisi climàtica

Imatge d'arxiu d'un bosc
Augmentar la superfície de bosc per combatre el canvi climàtic | Redacció

Aquest dimecres el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, va anunciar l'èxit de la campanya de reforestació del país en el marc del projecte "Llegat verd" amb un resultat de 5000 milions d'arbres plantats. A més, Etiòpia entregarà 1000 milions d'arbres als països veïns per estendre la campanya a la regió. Es tracta d'una de les notícies recents i un dels exemples de polítiques ambientals que necessitem. Aquesta acció convida a reflexionar sobre la importància de lluitar contra la degradació dels terrenys, provocada principalment pel canvi climàtic.

Els arbres tenen un paper important en la biodiversitat i aporten beneficis com la contribució a la lluita contra la crisi climàtica absorbint diòxid de carboni i proporcionant oxigen, refresquen els carrers i les places de les ciutats, netegen l'aire, proporcionen aliments, generen oportunitats econòmiques, faciliten la vida dels animals, ajuden a prevenir la contaminació de l'aigua o l'erosió del terreny, disminueixen el crim i la violència,... En definitiva, són una joia que forma part, d'alguna manera o altra, de les nostres vides. Ara més que mai són una necessitat. La proposta de rebrotar, replantar i reforestar és imprescindible per recuperar els paisatges que han estat degradats, i alhora és una oportunitat per fer les ciutats més saludables i sostenibles, en especial aquelles amb alta concentració de contaminació.

No podem permetre més desforestacions ni més incendis de boscos. Fan encara més mal al clima i al planeta. La preservació dels terrenys és un compromís on tothom s’ha d'implicar. La crisi climàtica està arrabassant la natura al nostre planeta, com ha fet la pandèmia amb nosaltres, i davant d'això, els governs i les administracions polítiques han de donar resposta a través de mesures i accions, cosa que la comunitat científica, la joventut i les entitats ecologistes reivindiquen perquè no queda gaire temps.

Protegir el medi ambient ha de ser una conditio sine qua non en les polítiques de la “postcovid-19” i d’ara endavant. Centrem-nos i fem el favor de fer un món més sostenible i més saludable. Només serà possible si canviem de model de vida, anar cap a un model basat en accions sostenibles com la reforestació que ha fet Etiòpia. Ara toca rebrotar d’arbres al nostre planeta.

Giovanni Gonzales és  activista pel clima