Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
santa-coloma-queralt

Santa Coloma de Queralt rebutja a la desescalada per províncies i discrepa de les línies divisòries

La subcomarca de la Baixa Segarra és cruïlla de Tarragona, Lleida i Barcelona

Santa Coloma de Queralt, el nucli de població més important de la zona septentrional de la Conca de Barberà, és un altre territori fronterer que també discrepa  del pla de desescalada  per províncies  plantejat pel govern espanyol. «No li trobo sentit», declara l’alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat. El batlle no comprèn que els prop de 2.700 habitants d'aquest municipi puguin recórrer 200 quilòmetres fins a Alcanar, però en canvi se’ls impedeixi desplaçar-se a l’Anoia, a dos quilòmetres escassos. De fet, a Igualada hi tenen el seu hospital de referència i on hi fan vida bona part dels veïns d’aquesta població considerada la capital de la subcomarca de la Baixa Segarra, cruïlla de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Barcelona.

Un cartell fa anys enrere ben visible a l’entrada de Santa Coloma de Queralt ja deixava el missatge ben clar. «Benvinguts a la capital de la Segarra tarragonina», s’hi llegia. La Baixa Segarra, una comarca natural que delimita amb les tres demarcacions és una altra de les regions de Catalunya on el pla de desescalada del diferenciat per províncies l’afecta directament. El territori  reivindica la seva unitat territorial  i discrepa de les línies divisòries. «No li trobo sentit, ni en províncies ni en zones, jo crec que ho fan així perquè no deuen saben ni com agafar-ho», manifesta Ramon Mullerat.

Malgrat tenir Igualada i Montblanc pràcticament a la mateixa distància -a vint quilòmetres i escaig-, els colomins tenen tendència a desplaçar-se a la capital de la comarca veïna. Hi ha millor carretera i més serveis. La majoria hi tenen lligams significatius -família, amics, feina, oci, etc.-, a més dels equipaments sanitaris i educatius de referència. Des del confinament no hi poden anar i, segons la desescalada per províncies, seguiran sense poder fer-ho. «Jo tinc una germana a Igualada i no podré anar-hi, i en canvi sí que podré anar fins a Ulldecona», compara l’alcalde.

El municipi ha respectat escrupolosament el confinament. Més enllà de la situació delicada a la residència d’avis -amb morts per coronavirus-, la pandèmia ha tingut poca incidència. L’Anna Sicart, una mestra d’educació infantil que viu a Santa Coloma, explica la seva situació familiar. «Tot i deixar sortir la canalla pel carrer des d’aquest diumenge, nosaltres no ens hem mogut de casa; tinc la meva germana que ha de tenir una nena en dues setmanes i preferim protegir-nos», afirma. Els embarassos i casos d’oncologia i diàlisi s’han seguit portant des de l’Hospital d’Igualada.

La resta de casos han estat derivats, provisionalment, al Pius Hospital de Valls i als hospitals de Tarragona. L’alcalde recorda que el municipi pertany a la regió sanitària de les comarques centrals, un criteri que té més pes, en la seva opinió, que no pas els límits provincials. Al seu torn, Santa Coloma s’ha consolidat com a punt de referència dels pobles del voltant, pel seu Centre d’Atenció Primària (CAP) i les escoles. Atén usuaris de tota la Baixa Segarra. De fet, durant el confinament específic a la conca d’Òdena, els veïns de Sant Martí de Tous van ser derivats al CAP de Santa Coloma.