Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona embarassada tocant-se la panxa amb les dos mans

Un baix estat de vitamines duplica el risc d'avortar, segons un estudi de la URV

Una recerca del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques alerta de folats

Una dona embarassada tocant-se la panxa amb les dos mans
La recerca s'ha pogut realitzar amb més de 500 dones voluntàries de les comarques de Tarragona | Cedida

Un estat baix de folats  —una vitamina B que es pot trobar en fuites, verdures o fuits secs— multiplica per dos el risc que una dona embarassada avorti  de forma espontània durant el primer trimestre del cicle. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un equip d'investigadores del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV encapçalat per la doctora Michelle Murphy, després d'un rigorós estudi on han participat prop de 550 dones de les comarques de Tarragona.

La recerca traça una línia clara que relaciona el dèficit d'aquesta vitamina  amb les complicacions de la gestació, i confirma que els suplements d'àcid fòlic són una eina de protecció per al desenvolupament del fetus, un estudi del qual fins ara hi havia molt poca base científica que el sustenti. «L’estat en folats de les dones d’edat fèrtil és tant important per prevenir greus complicacions  de l’embaràs que molts països arreu del món afegeixen àcid fòlic  a la farina, per llei», explica Murphy, a tall d'exemple. «Generalment els països europeus no implementen aquesta mesura de prevenció  primordial», matisa.

Prendre suplements d'àcid fòlic, una mesura de protecció per al creixement del fetus

Un reforç en aquestes vitamines  incrementa en un 50% les possibilitats d'èxit a la gestació, motiu pel qual les investigadores recomanen «reforçar el missatge de prendre suplements  amb la dosi recomanada en dones amb possibilitats de quedar-se embarassades» per tal de minimitzar el risc d'aquests avortaments  esportanis durant els primers tres mesos d'embaràs. Els resultats de l'estudi de la Rovira i Virgili ja han estat publicats a la prestigiosa revista acadèmica 'Biochimie'.