Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Un projecte de la URV, pioner en l’ús de dades de geolocalització per millorar el transport públic

És la primera vegada que la universitat comprarà dades d'usuaris a les empreses de telefonia per poder estudiar els moviments de la població

Bus Plana transport Reus - Salou
Bus Plana transport Reus - Salou | Miguel Cabrerizo

 

Com es mou la societat del nostre territori? Ens movem en la mateixa intensitat a l'estiu que a l'hivern? Ens desplacem a peu o amb vehicle? Un projecte de la Universitat Rovira i Virgili (URV) presentarà per primera vegada una fotografia inèdita de com es mou la població al Camp de Tarragona, i ho farà utilitzant dades de geolocalització obtingudes a través dels telèfons mòbils. El projecte ha rebut un ajut de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i es durà a terme els pròxims 12 mesos.

Els objectius del projecte de la URV

El projecte té per objectiu recaptar noves dades i de millor qualitat sobre els moviments de la gent al Camp de Tarragona. Fins ara només es tenien dades extretes de l'Enquesta de Mobilitat de 2006 o les que es desprenen del cens de 2011, i que en tot cas fan referència als moviments per treball o estudis, però no sobre altres desplaçaments.

Els investigadors  pretenen que els resultats obtinguts de l'estudi permetin millorar l'eficiència del transport públic. De moment, aquest projecte es farà al Camp de Tarragona i servirà a la Generalitat per testejar l'eficiència d'un treball com aquest i poder-lo exportar a la resta del territori.

Ús de les dades de geolocalització mòbil

Aaron Gutiérrez, professor del Departament de Geografia de la URV i un dels impulsors d'aquesta iniciativa, està molt entusiasmat, perquè diu,  «és la primera vegada que la URV tindrà accés a dades d'aquest tipus per dur a terme un treball de recerca».

I és que per les universitats és molt difícil tenir accés a les dades de geolocalització mòbil, ja que són les empreses telefòniques les propietàries d'aquestes dades. I de fet, es dediquen a la comercialització de dades, unes dades que qualsevol empresa pot comprar però que les institucions o universitats només poden tenir si les compren, ja que no s'ofereixen en obert. Segons detalla Gutiérrez, a causa de l'escassetat de recursos el projecte permetrà tenir accés a un volum de dades determinat, de dos períodes de l'any molt concrets.

Els nostres telèfons intel·ligents deixen petjada. Les antenes instal·lades pel territori que ens permeten enviar i rebre missatges ofereixen una triangulació de la nostra posició.  Tota aquesta informació s'acumula i és la que permetrà a aquest departament fer un estudi de la mobilitat. Les dades permetran conèixer els moviments de les persones i la velocitat d'aquests moviments, per detectar si es fan a peu o amb vehicle. A més incorporaran tots els tipus de moviments, no només aquells que fan referència a anar a la feina, sinó també els moviments per oci o compres, per exemple. Per això la fotografia obtinguda amb aquestes dades serà molt més detallada.

Imatges de la 29a Festa de la Bicicleta de Valls
Imatges de la 29a Festa de la Bicicleta de Valls | Benjamí

 

La temporalitat de la mobilitat

El projecte preveu fer l'anàlisi de les dades de dos moments molt concrets: una setmana d'estiu i una d'hivern. Per tal de poder fer una comparació entre aquests dos moments de l'any. I per què? Doncs bé, perquè la recerca planteja fer un estudi dels moviments de dos col·lectius: els turistes i els residents.

Per una banda es pretén estudiar els moviments dels turistes que venen a la Costa Daurada a l'estiu, ja que això genera noves necessitats de transport. De fet, a Salou es multiplica per set el volum de viatgers durant l'agost. Alhora, però, l'estiu també genera un canvi en els moviments dels residents, ja que, per exemple, moltes persones del territori es desplacen a la costa per treballar o per gaudir de la platja o de l'oci nocturn en poblacions de costa. «Es tracta d'estudiar l'efecte que té l'estiu sobre la pràctica de la mobilitat en turistes i residents», aclareix Gutiérrez a TarragonaDigital. 

El tractament de les dades

Una vegada obtingudes aquestes dades, es podrà observar quins barris estan més congestionats, i en quins moments del dia hi ha més moviments en un lloc o un altre. Tota aquesta informació es creuarà amb les dades obtingudes amb l'enquesta de mobilitat i el cens i les dades que ofereix dels usuaris de transport públic l'Autoritat Territorial de Mobilitat ( ATM), per tenir una fotografia encara més completa i per veure si realment aquestes enquestes s'ajusten a la realitat o no.

Una vegada obtingudes el grup de recerca farà recomanacions i presentarà un informe que quedarà en mans de l'ATM perquè en pugui fer la gestió que vulgui, la intenció és poder optimitzar el transport públic a partir d'aquesta fotografia.

Imatge d'una para d'autobús al centre de Tarragona
Imatge d'una para d'autobús al centre de Tarragona | TarragonaDigital

 

La protecció de dades, el debat ètic

Es tracta d'una iniciativa realment innovadora per la URV, i en general pel món universitari. Ja que, tot i que fa anys que convivim amb els nous dispositius mòbils i els nous sistemes tecnològics, l'accés a les dades és quelcom que es troba en mans de les empreses.

De fet, darrere de tots aquests treballs s'hi emmarca també el debat sobre la protecció de les dades i l'ús d'aquestes dades per part de tercers. «Les companyies telefòniques fan un negoci amb la venda de dades i nosaltres no podem fer-ne ús», es queixa Gutiérrez. I afegeix: «Si aquestes dades fossin d'accés lliure, facilitaria als centres de recerca i universitats el desenvolupament de coneixement. El fet que siguin privades fa que aquest coneixement no sigui tant».

Té clar però que cal ser molt rigorós amb el tractament de les dades i que sempre s'ha de garantir l'anonimat, com ja es fa amb les dades que es tenen fins ara dels usuaris del transport o dels censos. Ara bé, mentre les dades continuïn en mans de les empreses, l'administració haurà de decidir si vol o no gastar diners en la compra d'informació per tal de millorar en l'eficiència de les polítiques públiques. I sinó, haurà de tornar a posar sobre la taula el debat de l'Open Data, l'accés lliure i obert a les dades generades pels usuaris.

Les companyies telefòniques fan un ús comercial de les dades mòbils
Les companyies telefòniques fan un ús comercial de les dades mòbils | TarragonaDigital