El partit valencià Compromís apressa el govern espanyol a prendre «les mesures oportunes» per incloure els cítrics en la llista europea de vegetals d'alt risc, prevista en l'article 42 del Reglament europeu 2016/2031 sobre mesures de protecció contra plagues vegetals. La proposta presentada al Senat exigeix que l'executiu deixi «el seu paper passiu» i traslladi la petició als organismes comunitaris amb l'objectiu de reforçar els controls sanitaris a l'entrada de cítrics de cinc països del sud d'Àfrica per blindar la salut vegetal a l'estat espanyol. Fa només vuit dies una trentena de pobles valencians, i també el municipi d'Alcanar, a la comarca del Montsià, es van manifestar per reclamar, alhora, l'aplicació d'una clàusula salvaguarda que eviti un excés d'oferta i l'enfonsament dels preus quan comença la campanya de clementines a la península.
Alerten «dels riscos dels acords amb Sud-àfrica» per al sector citrícola
Compromís ja ha presentat anteriorment diverses mocions alertant «dels riscos dels acords amb Sud-àfrica» per al sector citrícola, que han estat rebutjades pel PP i PSOE. Fins i tot l'actual acord internacional va ser fins i tot ratificat al ple de la Cambra Alta a l'abril, tot i la campanya de les organitzacions agràries valencianes on titllaven de «traïdors» els eurodiputats que van votar a favor d'aquest tractat, tant als populars que hi van donar suport com els socialistes que es van abstenir. «Alertaven que l'acord amb Sud-àfrica seria letal i nociu per als cítrics valencians quant a les importacions, no solament perquè afonaven el mercat, sinó també per l'entrada de tota mena de plagues», ha assenyalat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet.
El grup apunta que des de l'aprovació del tractat amb el sud de l'Àfrica s'han detectat 24 incidents per diverses plagues de la taca negra. El problema dels controls fitosanitaris és que augmenta el risc depenent de port on arriba la fruita. «No és el mateix que entren cítrics per ports valencians que per ports del nord o portuguesos o per Rotterdam; els criteris no són els mateixos en tots ells ports», ha apuntat Mulet. La petició de Compromís és que la Unió Europea apliqui les mesures per blindar l'entrada de plagues o malalties en quarantena i que no depengui dels països emissors.