El grup de Treball en Defensa per la Sanitat Pública ha reclamat que es recuperi la presencialitat total per a les visites als Centres d'Atenció Primària (CAP) de Tarragona. El col·lectiu considera que la iniciativa que estan prenent actualment per atendre a la majoria dels usuaris vulnera el seu dret a la privacitat i a la intimitat.
Creuen que «no té cap sentit»
Cansats de demanar cita per via telefònica o telemàtica, Silvia Labodia, membre del grup ha dit: «si pots anar a les botigues, als bancs i als especialistes de l'Hospital Joan XXIII, perquè no pots anar a la doctora de capçalera?».
El col·lectiu s'ha reunit aquest dijous 18 de novembre al matí a la cantonada de la Rambla Nova amb l'avinguda Pau Casals per seguir recollint firmes per reclamar una millora en l'atenció primària. Ja han recollit 3.200 i les entregaran el pròxim mes d'abril, quan s'organitzarà una manifestació.
Els activistes estan preocupats pel model que s'utilitza als caps, que exclou a la gent gran o a les persones que no tenen Internet al seu domicili, així com als nouvinguts, per la dificultat de la llengua.
Diagnòstics erronis
Labodia ha assegurat que els administratius no han de ser els encarregats de decidir si una persona necessita una visita mèdica, ja que «la funció de l'administratiu no és aquesta, sinó que ho ha de fer un metge».
A més, ha dit que per via telefònica és impossible diagnosticar bé: «per telèfon no pots veure si una persona té depressió, si una dona està maltractada ni tampoc si un peu està trencat».
La portaveu del grup ha afegit que a causa d'aquest model de gestió, les llistes d'espera als especialistes es fan encara més grans, fent que es retardi el diagnòstic de malalties greus. «Ahir mateix vam saber que Santa Tecla té 20 mesos de llista d'espera per un especialista, quan la persona hi arribi, segons quina malaltia sigui, potser s'haurà agreujat moltíssim o ja no hi arribarà», ha expressat Labodia.
Els activistes reclamen que tant sòl es realitzi per via telefònica o telemàtica tot el que està relacionat amb tràmits i que hi hagi 24 hores d'atenció a les urgències dels CAPS, dotant aquests centres sanitaris de més recursos i personal.
«No els importa res el patiment dels ciutadans quan van al metge»
El grup de Treball en Defensa per la Sanitat Pública considera «inacceptable» la suspensió de la reunió amb la gerència de la regió sanitària del Camp de Tarragona que tenien programada pel passat dimecres 17 de novembre.
Actualment, no hi ha data per a una nova trobada, i Labodia creu que «no els importa res el patiment dels ciutadans quan van al metge. És patètic i trist que ens canviïn la data i no ens ho comuniquin».