Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Les recomanacions de l'OMS per afavorir la tornada a l'escola dels nens

L'organisme de salut internacional demana compatibilitzar el benefici educatiu amb la limitació del risc de contagis

Nens al col·legi en una imatge d'arxiu anterior a l'arribada de l'Coronavirus
Així serà la tornada dels nens a l'escola entre mesures d'higiene i seguretat | Cedida

Els territoris que després d'entrar ahir a la Fase 1 o inicial puguin passar el pròxim 25 de maig a la Fase 2 podran ampliar el ventall d'activitats entre les quals es troba el reinici de l'activitat escolar en determinades etapes escolars. No obstant això, encara queden molts dubtes sobre com serà la  tornada a l'escola  dels nens.

Com s'han de preparar els centres educatius per a aquesta fase? ¿Cal esgotar el que queda de curs o és millor esperar a setembre? Quines mesures d'higiene i prevenció cal prendre de cara a afrontar la  nova normalitat a les escoles?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de publicar el document «Consideracions per a les mesures de salut pública relacionades amb l'escola en el context de la Covid-19», que conté recomanacions addicionals al pla general de salut pública que va elaborar per a la desescalada. La prioritat és «maximitzar el benefici educatiu i de salut dels estudiants i personal educatiu».

L'organisme de salut internacional creu que la tornada a l'escola ha d'estar guiada per un enfocament basat en el risc i compatibilitzar el benefici educatiu amb la prevenció d'un nou brot de Covid-19. Els factors a tenir en compte, diu l'OMS, inclouen els factors epidemiològics i el compromís  amb el suport econòmic i social als més vulnerables.

Higiene, distància i consciència

Com a  recomanacions prèvies, insta els governs a tenir en compte el que fins ara se sap sobre la transmissió i els efectes de la Covid-19 en els nens, que encara requereix més informació però que mostra una baixa incidència de virus en els menors. A més, la transmissió es produeix més en actes socials que dins de les aules.

Pel que fa a les mesures concretes, aconsella una  higiene de mans apropiada i freqüent, l'ús de mascaretes  si és obligatori, i informar els nens dels símptomes del coronavirus i què fer davant la seva aparició.

L'organització recomana la salutació sense contacte, establir horaris fixos per a la higiene de mans, i proporcionar aigua, sabó i gel en quantitats suficients a l'entrada dels col·legis i en les aules. Cal netejar i desinfectar les superfícies que es toquen amb freqüència, com els poms de les portes, els escriptoris, el material didàctic i les joguines.

L'OMS també demana limitar el  risc d'exposició o contacte físic directe en classes d'educació física, esports  o altres activitats físiques, així com en els parcs infantils, les  àrees humides i els vestidors. En aquestes àrees, aconsella augmentar la freqüència de la neteja i limitar el nombre de persones dins del recinte al mateix temps.

Els centres també han de facilitar el fet que els malalts es quedin a casa, crear una llista de verificació que podria incloure patologies prèvies, símptomes recents, circumstàncies de la llar i respecte del transport escolar, i prendre la temperatura diàriament a l'entrada a estudiants, personal educatiu i visitants.

En el transport cal assegurar només un nen per seient i almenys 1 metre de distància, posant més busos escolars si cal. L'OMS també recomana augmentar l'espai entre pupitres, escalonar els esplais i els descansos per menjar, limitar la barreja de classes i aplicar un protocol d'entrada i sortida de les aules.