La Comunitat de Madrid recomana quedar-se a casa per l'augment de contagis

Aquestes recomanacions arriben després de conèixer-se també l'escassetat de l'únic medicament antiviral autoritzat contra la Covid-19

Un treballador amb roba adequada durant una prova PCR
El departament de Salut de la Comunitat de Madrid recomana els ciutadans quedar-se a casa | Europa press

Madrid acumula un terç dels nous contagis produïts a Espanya i la situació preocupa el govern de la Comunitat de Madrid, sobretot en les zones de major incidència del coronavirus, on s'ha recomanat «quedar-se a casa» i evitar trasllats i reunions innecessàries. Tanmateix, no s'han dictat encara confinaments selectius.

Aquestes recomanacions arriben després de conèixer-se també l'escassetat del remdesivir, l'únic medicament antiviral autoritzat contra la Covid-19 que, segons assenyalaven les autoritats, «s'esgotarà en les pròximes hores».

La xifra de contagis augmenta progressivament

La Comunitat de Madrid lluita el final de l'estiu amb els contagis de coronavirus més alts que en l'inici de l'estació, després de registrar més de 29.000 positius en un mes, un increment que ha obligat a replantejar la tornada a l'escola i ha provocat que les autoritats sanitàries aconsellin quedar-se a casa als veïns de les zones més afectades.

En l'últim mes, entre el 21 de juliol i el 21 d'agost, els contagis a la regió han incrementat en més de 29.000 —29.071—, un 37,6% segons les dades que reporta diàriament la conselleria de Sanitat. Es tracta d'unes xifres superiors a les registrades en tot el mes de març, però la situació dista molt de la viscuda en el pic de la pandèmia, perquè llavors els asimptomàtics quedaven fora del radar i avui suposen el 70% dels casos detectats segons el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero.

L'impacte del virus és, a més, molt diferent ara al d'aleshores. El 31 de març amb 27.509 contagis s'havien produït 3.603 defuncions, per la qual cosa la mortalitat era del 13% en els positius. En els últims 30 dies s'han comunicat 29.071 i les morts ascendeixen a 105, un 0,36%.

Major incidència a les zones del sud

La Comunitat acumula en els últims 14 dies 216 casos per cada 100.000 habitants en municipis amb més de 50.000 persones, una transmissió menor —96 casos per cada cent mil— si es té en compte el conjunt de la regió. Algunes zones concentren el repunt de casos, sobretot els districtes del sud de Madrid com ara Carabanchel, Usera, Pont de Vallecas i Villaverde.

En aquests territoris Madrid ha realitzat tests aleatoris en la població d'entre 15 i 49 anys per a tractar de detectar casos asimptomàtics i tallar cadenes de contagi, una estratègia criticada per l'oposició i els sindicats sanitaris, que posen en dubte la seva efectivitat.


Comentaris

envia el comentari