Els darrers dies ens hem hagut d'acostumar a un fet esgarrifós i tràgic: seguir diàriament el recompte dels morts per coronavirus al nostre país.
Unes xifres que cada matí ens posen els pèls de punta, però que segons un informe revelat recentment podrien ser molt més dramàtiques. Els recomptes realitzats en algunes de les comunitats autònomes es podrien estar deixant fora a més de la meitat dels morts.
Aquest seria el cas de Madrid,Castella-la Manxa i Castella i Lleó, algunes de les regions més castigades per la Covid-19 pel que fa a nombre de morts.
L'informe realitzat per l'Institut deSalut Carlos III -basat en la xarxa de Vigilància dels excessos de mortalitat per totes les causes- monitora les morts diàries que es produeixen a Espanya i les compara amb la mitjana dels ocorreguts des de 2008.
Segons l'últim informe revelat per aquesta entitat, el virus hauria gairebé duplicat la mortalitat en algunes zones d'Espanya, mentre que a escala general assenyala que l'excés de morts respecte a la sèrie històrica entre el 21 i el 25 de març va ser de gairebé un 17%.
Crida molt l'atenció el cas de Castella i Lleó. Entre el 17 i el 24 de març, aquesta comunitat va registrar un total de 885 morts, quan l'esperable segons les mitjanes registrades en els anys anteriors eren 500.
A Castella la Manxa es va registrar un augment de la mortalitat d'un 75,5% en aquest mateix interval de temps, mentre que a Madrid es va registrar un increment del 66% defuncions respecte a la mitjana històrica.
Cada país té el seu propi mètode de recompte
Aquesta manca de fiabilitat de les xifres de morts al nostre país ja ha estat alertada per la comunitat científica i els mateixos sanitaris, que assumeixen que davant l'absència de més proves de detecció dels nombres reals poden ser molt superiors a les xifres oficials.
Aquesta situació és fruit del mètode emprat per a realitzar el recompte, ja que només es tenen en compte aquelles persones que han estat sotmeses a les proves, que en la seva gran majoria es realitzen als hospitals.
No obstant això, les morts en residències d'ancians i domicilis, de persones que tot i tenir símptomes de Covid-19 no se'ls va realitzar la prova, no entren en aquest recompte oficial que cada matí ens proporciona el ministeri de Sanitat.
Aquest problema de recompte s'està vivint en altres països europeus com França, Alemanya i Països Baixos. Cadascun proporciona les xifres oficials de morts al seu país seguint uns criteris propis que no tenen en compte a tota la població.
Per exemple, a França només s'han comptabilitzat les morts en hospitals, no en les residències ni en els domicilis. No obstant això, a l'ésser la població major una de les principals afectades pel virus, el president francès ja va alertar la necessitat de vigilar la taxa de mortalitat a les residències.