Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de les instal·lacions del celler Vall Llach, després de l'ensorrament de la nau

Albert Costa, del celler Vall Llach: «Cada cop que recupero ni que sigui una ampolla és una victòria»

Abans de l'agost volen reconstruir la nau esfondrada per la neu per poder entrar-hi la collita de 2021

Dotze dies després de la intensa nevada que va esfondrar la teulada del celler Vall Llach de Porrera (Priorat), els treballs per assegurar i reconstruir l'immoble afectat ja estan en marxa. L'objectiu és enllestir les obres abans de l'agost perquè ja s'hi pugui entrar la verema de 2021. Els propietaris del celler han pogut recuperar una part de l'estoc enterrat sota la runa, però encara hi queden zones inaccessibles. «Cada cop que recupero ni que sigui una ampolla és una victòria», apunta el director de Vall Llach, Albert Costa. Representants de l'INCAVI, d'Agricultura, el delegat del Govern i el president del Consell Comarcal han visitat aquest dijous l'espai, un dels que es van endur la pitjor part del temporal Filomena.     

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El director del celler assenyala que la feina de recuperació és «molt lenta» però que la principal prioritat ha estat no aturar l'activitat comercial per poder mantenir el lloc de feina dels quinze treballadors. D'ençà que van poder accedir a la nau enrunada, n'han extret vora 15.000 ampolles —al voltant d'un 40%— de la cambra frigorífica. Unes 15.000 ampolles del vi d'Embruix que s'havien d'enviar al mercat americà encara no s'han pogut recuperar i tampoc no s'ha pogut accedir a les tines que emmagatzemen vora 40.000 litres de vi a doll.

Els treballs per recuperar la Final, un immoble catalogat, està previst que estiguin enllestits a l'agost. «No sé amb quines tines ho faré, ni si potser serà amb els tancs arrugats de la runa, però la intenció és entrar la verema de 2021 i que a l'agost s'hagin acabat les obres d'aquest edifici», confia el director del celler, Albert Costa. La propietat espera que entre l'assegurança i una ajuda del pla de suport al sector vitivinícola pugui obtenir el finançament necessari.

En paral·lel, Costa ha apuntat que tant ell com Lluís Llach estan «molt sorpresos i feliços» pel suport rebut. Per exemple, han tingut més comandes de vi en línia del que és habitual i un grup d'amics del celler ha obert un web per tal de recollir donatius. «Un cop passats els dies de dol ara hem de mirar endavant i recuperar el que puguem. Cada cop que recupero ni que sigui una ampolla és com una victòria i això és el que em fa sentir viu», destaca el director.

Aquest dijous representants de la Generalitat han visitat el celler Vall Llach de Porrera per donar-los suport. Davant l'absència de la consellera Jordà per la convocatòria d'una reunió de Govern de darrera hora, el director de l'INCAVI, Salvador Puig, s'ha mostrat confiat que el celler podrà recuperar una part important de la producció. «En general, si no fos per aquesta desgràcia, la neu és benvinguda pel sector del vi. És un bon començament d'any des del punt de vista de la viticultura», ha valorat.

Les oliveres, les altres grans perjudicades

El director dels serveis territorials d'Agricultura, Àngel Xifré, ha confirmat que no hi ha danys a la vinya ni tampoc als fruiters o ametllers, tret d'alguna branca trencada. La gran afectació per la nevada l'han patit unes 3.000 hectàrees d'oliveres del Camp de Tarragona, sobretot en els exemplars joves. «La collita de l'any passat està salvada, però caldrà veure la possible afectació de la propera», ha dit Xifré, qui també ha avançat que la valoració «no serà fàcil» i trigarà «uns quants dies» pel gran nombre de finques afectades.

En aquest sentit, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha indicat que s'està fent una anàlisi «concisa i precisa» de l'abast del temporal en les finques agrícoles per determinar «quina és la valoració i quins serien els ajuts de cara al sector».

D'altra banda, el delegat ha recordat que, arran de les reunions de la taula institucional entre administracions de les comarques més afectades, han sorgit diverses reivindicacions com ara que es resolguin les mancances existents en la infraestructura elèctrica per tal d'evitar futurs talls de subministrament.

A més, Peris ha admès que hi ha marge de millora en la coordinació de la neteja de carreteres. «La col·laboració entre la Diputació i Territori a nivell de maquinària va funcionar prou bé, però sempre hi ha punts a millorar. En algun moment el subministrament de sal va estar trontollant per l'elevada demanda», ha manifestat el delegat.