Recull de 106 noms de vikings i divinitats nòrdiques i què volen dir

Descobreix les llegendes i històries que els han inspirat

vikingos
La mitologia nòrdica, els seus herois i les divinitats han inspirat molts noms | Horóscopo Mágico

L'interès en augment per la mitologia nòrdica, l'admiració que desperten els guerrers vikings i la passió per les divinitats nòrdiques han fet que s'hagin tornat cada vegada més populars alguns noms ben sorprenents. 

T'expliquem les principals curiositats al voltant d'aquests noms: descobreix-ne els orígens i el sentit que tenen, habitualment relacionat amb les grans gestes dels herois vikings o amb les proeses de les divinitats nòrdiques, tal com ha explicat 'Horóscopo Mágico'.

  • No et perdis: Les curiositats més fascinants sobre la mitologia grega

Els noms vikings de dona més fascinants

A la mitologia nòrdica hi proliferen moltes guerreres, deesses i reines, els noms de les quals molts cops han conservat el seu significat i continuen gaudint d'una gran popularitat. N'hi ha alguns, de fet, que cada vegada tenen més fama al nostre país.

1. Alfhild

Dins del llenguatge nòrdic ancestral, Alfhild és un nom viking femení que vol dir «combat dels elfs» i que s'inclou dins de la creença en els petits éssers màgics que resideixen al bosc. Les cròniques nòrdiques, de fet, afirmen que la filla del rei suec, que era molt bonica i estava compromesa amb Alf, un jerarca viking, es deia Alfhild. 

2. Adalborj

Es tracta d'un nom format per dues paraules que provenen del llenguatge nòrdic ancestral: Adal, que vol dir «noble», i Borj, que significa «salvar». És un nom força habitual entre els membres de les famílies nobles vikingues.

3. Aslaug

Quan senten aquest nom, els seguidors de la popular sèrie 'Vikings' pensen immediatament en la segona dona de Ragnar Lodbrok, el gran guerrer que protagonitza la producció. Aslaug va ser una reina dels vikings, i el nom està format per dues paraules: As, que vol dir «Déu», i laug, que té el significat de «promesa».

4. Astrid

Entre les dones, un dels noms vikings més habituals a la cultura nòrdica és el d'Astrid, format per les paraules As, que significa «Déu», i frid, que vol dir «estimada». Dins de les sagues nòrdiques més importants, diverses reines es van dir així. 

5. Bjorg

També es tracta d'un nom que tenia una gran popularitat antigament entre els pobles nòrdics i que ha arribat fins als nostres dies com a nom de dona a països com ara Islàndia, Noruega i Suècia. Té el sentit de «salvació».

6. Brenda

Aquest nom, a cavall entre el món sagrat i pagà, significa «espasa» i normalment es posava a les filles dels guerrers.

7. Brynia

Volia dir «amor» en nòrdic antic, i constituïa un nom totalment inspirador per a les dones. Ara bé, dins del món de la guerra també s'utilitzava aquesta paraula, que servia per denominar una cota de malla que s'elaborava a partir de la plata.

8. Dahlia

Es tracta d'un nom molt habitual a les cròniques nòrdiques, tot i que sovint sempre el trobem a les històries vikingues de les èpoques de pau. Vol dir «vall», de manera literal.

9. Droplaug

Un altre nom que ha perdurat fins als nostres dies i que continua tenint una gran popularitat en alguns països nòrdics, format pels mots drop, que vol dir «pronunciar», i laug, que significa «jurament».

10. Elin

Un nom que, dins de les antigues sagues nòrdiques, és molt inspirador i té una sonoritat molt bonica. Igualment, el seu sentit és ben singular: vol dir «allò que brilla».

11. Engla

Un mot amb arrels profundes a les antigues creences de tipus religiós dels nòrdics que, a banda de servir per anomenar les dones, vol dir «àngel».

12. Erika

En nòrdic antic, aquest nom comptava amb la versió «Arika», amb el significat de «governant de tothom». Amb el pas del temps va evolucionar cap a Erika, un nom molt popular que té el sentit de «princesa única».

13. Eyra

Un conegut nom de la mitologia dels nòrdics, que serveix per anomenar una valquíria, encarregada amb les altres valquíries, triades pel déu nòrdic Odin, de dur els guerrers que moren al Valhalla. El significat etimològic d'aquest nom és «eufòria».

14. Fulla

Es tracta d'un nom d'allò més singular que, en realitat, servia per denominar una divinitat de la mitologia nòrdica que ajudava la deessa Frigg, casada amb el déu Odin. En nòrdic, el significat de Fullr és «complet».

15. Gerda

Aquest nom gaudeix d'una gran popularitat a molts territoris nòrdics d'Europa i sorgeix de la llengua nòrdica que es parlava antigament. És una paraula que es vincula amb la fertilitat.

16. Gná

Gná era una missatgera celestial que formava part del seguici de Frigg, dona del déu Odin. Amb el pas del temps va començar a ser un nom emprat per anomenar les nenes.

17. Gunilda

Una paraula que fa referència al combat i la guerra, i que va donar nom a diverses reines escandinaves que protagonitzen alguns dels episodis de les cròniques nòrdiques.

18. Gudrun

Gudrun és un dels personatges més rellevants de les sagues escandinaves i la mitologia nòrdica: coneguda per una gran bellesa, era la muller del cèlebre rei Sigurd. Vol dir «paraula de déu» en l'antic idioma nòrdic.

19. Helga

Aquest nom era molt habitual a Anglaterra abans que hi arribessin els normands amb set de conquesta, i uns quants segles més tard es va tornar a introduir adaptat a la forma Olga.

20. Helmi

Cada cop és més habitual veure aquest nom, que ve del mot «perla», a Finlàndia i als Bàltics. L'any 2007 era el desè nom a Finlàndia en popularitat.

21. Idun

Dins del món de la mitologia nòrdica, Idun és el nom d'una deessa que es vincula amb les pomes i que vetlla per conservar l'eterna joventut. Es tractava d'un nom que la gent respectava i estimava molt.

idun
Idun era una deessa nòrdica que es vinculava amb la joventut eterna | Horóscopo Mágico

 

22. Ingrid

Un nom nòrdic que s'ha estès en gran mesura per tot el planeta i que vol dir filla d'Ing, que és una divinitat del panteó dels escandinaus.

23. Kaira

Encara es fa servir molt a Suècia, Noruega i Finlàndia, i etimològicament vol dir «pacífica». Ara bé, el seu sentit també es vincula amb la passió femenina.

24. Karen

Karen és un nom nòrdic que apel·la a la puresa. De fet, el seu significat literal és «immaculada», i s'ha anat estenent per tot el planeta, especialment pels territoris on es parla castellà.

25. Kaysa

És una variant nòrdica de Caterina, Ekaterina o Katherine, un nom que originàriament volia dir «puresa».

26. Krista

El nom Krista s'origina a partir de l'entrada del cristianisme dins dels pobles nòrdics, i té el sentit de «seguidora de Crist».

27. Lena

És una abreviatura d'Helena, un nom que es va importar d'altres cultures que s'havien barrejat amb les conquestes dels vikings, i que per als escandinaus volia dir «ardent, lluminosa, radiant».

28. Liv

Deriva de la paraula Hilf, que en l'antiga llengua nòrdica significava «protecció». Amb el pas del temps, va evolucionar cap a altres noms com per exemple Hilfried, Hilfrid o Hilfa.

29. Lofn

Es tractava d'una divinitat ben singular, perquè tant Frigg com Odin li havien conferit l'habilitat d'unir en matrimoni la gent, i en molts pobles escandinaus el fet d'anomenar una nena amb aquest nom implicava beneir-la amb aquest do tan especial.

30. Ludmila

El sentit que tenia, d'«estimada del poble», va fer que moltes reines de les dinasties nòrdiques duguessin aquest nom. També va ser una santa.

31. Nanna

Amb el sentit originari d'«agosarada», Nanna va ser la dona del déu Balder. Quan van assassinar el seu marit, va morir de la tristesa.

32. Nilsa

Etimològicament reflecteix la «victòria» i es tractava d'un nom força comú, especialment en els pobles habituats a combatre.  

33. Ondina

Amb una inspiració mitològica idíl·lica, aquest nom preciós era el que rebien les boniques nimfes aquàtiques que vivien als llacs i als estanys. 

34. Ragna

És un homònim del nom masculí Ragnar, i etimològicament la seva arrel ve de la paraula reign, que vol dir «consell» i que es vincula amb el poder i la governació.

35. Saga

Era el nom que rebia la divinitat nòrdica de l'endevinació. Els vidents sempre hi apel·laven, i normalment el seu nom es posava als nadons que resultaven de presagis.

36. Seren

En nòrdic antic, és una paraula que vol dir «estrella». De fet, en determinats casos es posava a les nenes com a símbol de l'èxit, i en altres ocasions es feia servir amb reminiscències de l'astrologia.

37. Sigrid

Un nom molt habitual entre les reines i les princeses de les cròniques escandinaves, que prové de sigr, que vol dir «victòria», i de fridr, que significa «bonic, just»

38. Sif

Sif era la deessa de la fecunditat i la dona del déu Thor, i el seu nom va guanyar molta popularitat entre les nenes.

39. Solveig

Solveig és un nom que gaudeix de gran popularitat a Islàndia, Noruega i Dinamarca, i literalment vol dir «força del sol».

40. Torhild

Es tracta d'un nom viking de dona que prové de la divinitat nòrdica Thor, vinculada amb la tempesta i el llamp, i té el sentit literal de «filla de Thor».

41. Tyra

Es tracta d'un dels noms més populars en algunes àrees dels antics pobles nòrdics, i es vinculava amb la versió femenina del déu de la batalla, Tyr.

42. Urd

En nòrdic antic vol dir «destí», i era una norna de les tres que existien, uns esperits femenins de la mitologia nòrdica que s'encarregaven del control del destí dels homes.

43. Valkiria

Tot i que ara ja no es fa servir gaire, antigament aquest nom va ser molt popular. Es vincula amb les donzelles que Odin escollia per tal que portessin els guerrers morts en combat al Valhalla, el saló del paradís.

44. Vilborg

Un nom que encara avui gaudeix de gran popularitat, especialment a Islàndia. Es tracta d'una figura de la mitologia d'Islàndia que també va donar nom a una poetessa i escriptora actual del país, Vilborg Davidsdottir, que escriu obres ambientades en el període històric dels vikings.

Els noms vikings masculins més populars

Els noms vikings més populars entre els homes tenen un origen sagrat i diví o bé vinculat amb la tradició guerrera dels pobles nòrdics. N'hi ha que actualment encara són ben populars, i que han servit d'inspiració per a alguns noms que es fan servir al nostre país. 

45. Aila

Es tracta d'un nom nòrdic d'home que, al llarg d'un bon grapat de segles, es va fer servir molt amb la intenció de beneir els infants amb una vida ben llarga i bona. Literalment, volia dir «beneït, sant»

46. Alf

Diversos guerrers i reis de les sagues nòrdiques duien aquest nom, que originàriament es vinculava amb els elfs, uns éssers mitològics. 

47. Aren

Tot i que podria semblar-nos que es tracta d'un nom de dona, per la sonoritat que té, en realitat Aren és un nom viking masculí molt cèlebre que volia dir «el que regna igual que les àligues».

48. Arnbjorn

Un dels líders vikings més coneguts de les sagues nòrdiques que relaten fets heroics es deia Arnbjorn. Aquest nom, de fet, avui en dia encara es fa servir a Suècia i a Islàndia.

49. Arngerdur

Es tracta d'un dels noms vikings d'home amb més antiguitat, i el trobem a les sagues i cròniques més rellevants de la mitologia nòrdica

50. Axe

Al nord, algunes tribus de guerrers van començar a fer servir el nom d'Axe com a apel·latiu originari del diminutiu Axel, que té el sentit de «pare de la pau».

51. Baggi

Tot i que ha caigut en desús, aquest nom va ser molt popular en una època, especialment entre els membres de les tribus de vikings que combatien. Té el sentit de «bossa, fardell».

52. Bjorn

Un dels noms de viking amb més popularitat, que han dut guerrers i reis nòrdics, com en el cas d'un fill del cèlebre Ragnar Lodbrok.

vikings
La coneguda producció 'Vikings' s'ha encarregat de rescatar diversos noms, com ara Ivar, Sigurd o Aslaug | Horóscopo Mágico

 

53. Bergljot

Aquest nom viking compost està format per la paraula berg, que fa referència a «protecció», i ljot, que significa «llum», i es fa servir sovint a les sagues més importants que ens parlen de les fites dels guerrers nòrdics.

54. Bo

Un nom ben curt que vol dir «vida», simplement. En un inici era masculí, tot i que en alguns casos també es podia fer servir per anomenar les dones.

55. Bodil

Originàriament danès, aquest nom té reminiscències bèl·liques: originalment, en llenguatge nòrdic tenia el sentit de «comandant».

56. Dag

Un mot que feia referència al «dia», i que també es vinculava amb el déu que guardava un lligam directe amb el dia. Igualment, es feia servir molt com a nom viking per als nens. 

57. Daven

Amb el significat literal d'«estimat», el nom de Daven era molt freqüent, i encara avui continua essent molt popular. 

58. Dustin

Un altre nom que prové de la cultura nòrdica i que s'ha mantingut a les llengües més importants del nord del continent europeu. El seu origen és la paraula Dorstein, vinculada amb «la pedra de Thor».

59. Egil

Molt típic d'Escandinàvia, aquest nom era molt habitual durant l'època dels vikings, perquè els seus orígens són sagrats: Egil s'encarregava de tenir cura del ramat del déu Thor.

60. Einar

Aquest mot tenia el significat bèl·lic de «líder guerrer» i, a banda d'això, va ser el nom que va rebre un líder dels vikings molt conegut. 

61. Eindride

És una paraula formada per la unió etimològica dels mots ein, «u», i ride, «muntar». Es vinculava amb la gran rellevància que tenien els cavalls per a la cultura vikinga i per al seu estil de vida.

62. Elvis

Dins de l'idioma ancestral dels escandinaus, la paraula alvia tenia el sentit de «saviesa», i va evolucionar cap a la forma Elvis, un nom molt freqüent entre els membres dels antics pobles del nord d'Europa. Actualment, encara segueix essent un nom molt comú.

63. Erik

Diversos líders i reis vikings van dur aquest nom, que s'ha popularitzat arreu del món i que prové originàriament de la denominació Eirikr, una barreja entre el concepte ei, que vol dir «sempre», i rikr, que significa «governador».   

64. Esben

Es tracta d'un nom molt popular al nord, que s'hi ha anat consolidant amb el pas dels segles. Constitueix la variant danesa del nom Asbjorn, una combinació entre la paraula As, que vol dir «divinitat», i bjorn, que té el sentit d'«os».

65. Gerd

És la versió per als homes de Gerda, un nom viking de dona que es vincula amb la fertilitat. Actualment, continua posant-se a Finlàndia i també a Alemanya.

66. Gisli

És el nom que rebien alguns guerrers vikings, que va ser força popular perquè gaudeix d'un significat força èpic: vol dir «raig de sol».

67. Haakon

Amb el sentit d'«útil, destre», aquest nom dinàstic noruec ha anat transmetent-se al llarg de la història fins a l'actualitat, en què trobem que l'hereu al tron de Noruega avui en dia té aquest nom. 

68. Hallr

Originàriament, feia referència a la «roca», i més endavant va servir d'arrel per formar una gran quantitat de noms diferents, com ara Halvar.

69. Halstein

Un nom molt habitual entre les dinasties governants, perquè es vinculava amb la duresa a causa del seu origen etimològic: s'obté a partir de la combinació entre hallr, que significa «roca», i stein, que vol dir «pedra»

70. Halvar

Halvar, un nom que van dur alguns reis i guerrers, també prové de la paraula hallr i, en concret, s'origina a partir de la barreja entre hallr, que designa el concepte de «roca», i var, que fa referència a «guardià»

71. Holger

Un altre nom compost, que en aquest cas està format per les paraules hólmr, amb el sentit d'«illa», i geirr, amb el significat de «llança». Per exemple, va servir per anomenar un noble danès que va ser un general a les ordres de Carlemany.

72. Helge

Helge és un nom viking força popular, que s'ha mantingut en ús en diversos països del nord del continent europeu i que s'origina a partir de l'arrel helling, que vol dir «sant».

73. Harald

És el nom que va rebre un monarca de Noruega molt famós durant el segle IX i una saga molt extensa de reis d'aquesta zona, on el nom segueix gaudint de gran popularitat.

74. Inge

Inge és un nom ambivalent perquè pot emprar-se per als homes però també per a les dones. Per a les dones, però, normalment adopta la forma Ingeborg.

75. Ivar

Un altre nom viking ben popular entre els homes, especialment perquè és el que va rebre un dels fills del mític líder Ragnar Lodbrok, que va ser un gran guerrer i va rebre el sobrenom d'«Ivar sense Ossos».

76. Jensen

Originàriament finès, aquest nom actualment és un dels més habituals en un gran nombre de països del nord d'Europa, i té el significat de «fill de Johansen».

77. Jorgen

És un nom escandinau molt popular, que normalment es fa servir com a homònim del nom anglosaxó George i que ha servit per anomenar diversos governants i reis. 

78. Knut

Segur que aquest nom sona molt als seguidors de la sèrie 'Vikings', perquè dins de la temporada inicial és un personatge molt rellevant. El seu origen és la paraula knútr, que vol dir «nus»,  i històricament aquest nom va servir per anomenar el príncep danès que, durant el segle XI, va vèncer el monarca anglès.

79. Lars

Es tracta d'un nom molt comú als països de llengua germànica, que fa referència al diminutiu de llorer, Laurentius, i que apareix quan neixen els pobles nòrdics.

80. Leif

Dins dels cercles militars i aristocràtics dels vikings, aquest nom era molt habitual gràcies al seu significat: volia dir hereu.

81. Niels

En danès antic, era la traducció literal de Nicolau, i volia dir «el triomf de la gent».

82. Odd

Es tracta d'un dels noms predilectes que triaven els guerrers vikings per als seus fills, perquè volia dir «la fulla de l'espasa».

83. Olaf

Prové de la paraula anleifr, un mot del nòrdic antic format per anu, que significa «ancestre», i leifr, que vol dir «hereu». Diversos reis, com Olaf el Gran de Noruega, van dur aquest nom.

84. Olson

Un apel·latiu que ens remet al sentit de «fill d'Olaf» i que es feia servir per anomenar els diferents descendents d'un llinatge capitanejat per una persona anomenada Olaf. 

85. Porir

Té el sentit literal de «guerrer de Thor», i no era estrany que els guerrers vikings anomenessin d'aquesta manera els seus fills en homenatge a la divinitat del tro.

86. Ragnvall

Format per les paraules reign, que vol dir «consell», i valdr, que vol dir «poder», es considera que aquest nom tan peculiar seria el precedent del Ronald actual.

87. Sigurd

Conegut amb el nom de «Sigurd Ull de Serp», Sigurd era fill de Ragnar Lodbrok. El nom té el sentit de «guardià de la victòria».

  • També et pot interessar: Recull dels 12 millors mites maies breus

88. Sven

Un nom que continua gaudint de molta popularitat en algunes regions nòrdiques i que, literalment, vol dir «noi».

89. Viggo

Segurament, el nom de Viggo ens resulta familiar, perquè és l'apel·latiu del conegut intèrpret Viggo Mortensen. Es tracta d'un nom que ve de l'antiga arrel vig, que vol dir «guerra».

Els noms més rellevants de guerrers i divinitats nòrdiques

Si et cal una mica més d'inspiració, fes un cop d'ull als noms dels guerrers i dels déus més rellevants del món dels vikings. Tot seguit, et presentem una llista amb els més emblemàtics:

90. Loki

Una de les divinitats més cèlebres de tota la mitologia nòrdica. En realitat, Loki era un gegant que Odin havia acollit com si fos un fill, i no un déu. Posteriorment, Loki va trair més d'una vegada els déus Aesir. Per aquest motiu, sempre se'l va relacionar amb una gran traça per enganyar.

91. Odin

El déu suprem, pare de tots els altres déus i venerat pel poble viking com a déu dels déus. Odin era, entre altres, el líder suprem del saló on anaven a parar els guerrers que morien lluitant, el Valhalla.

92. Thor

Un dels déus més cèlebres dels pobles del nord d'Europa, déu del llamp i del tro, que ens ha arribat a través de moltes obres de la cultura popular, com ara llargmetratges o còmics. Disposava de l'habilitat de llançar llamps mortals a través del seu temible martell, anomenat Mjolnir.

vikings
Thor és un dels déus nòrdics més populars | Horóscopo Mágico

 

93. Balder

Germà de Thor i fill del déu Odin, és el déu que simbolitza el perdó, la llum i la pau. El seu paper dins de la mitologia escandinava es torna més rellevant quan mor assassinat a causa d'un ardit de Loki.

94. Freyr

Germà de Freia i fill de Njord, sovint també es tradueix el seu nom com a Frey. Dins de la mitologia nòrdica, es considerava que era la divinitat de la pluja, de la fertilitat i del sol naixent.

95. Freia

Dins de la mitologia nòrdica, aquesta deessa simbolitzava la bellesa i l'amor. Entre altres coses, era invocada per ajudar les dones que havien de donar a llum. La seva presència destaca dins de la història que narra com Thor va perdre el seu martell, en un moment en què el lladre gegant diu que li restituirà el martell si se li garanteix el fet de poder-se casar amb la deessa Freia.

96. Frigg

La deessa més rellevant de totes, perquè està casada amb Odin, déu de déus. Frigg, de fet, era altament venerada com a deessa del matrimoni, l'amor, la llar, la maternitat, la fertilitat i les arts. 

97. Hela

La mitologia nòrdica la contemplava com una deessa de l'inframón, mig cadàver mig dona, que tenia el govern de l'indret on anaven a parar les ànimes que no morien heroicament als combats.

98. Hodr

Una divinitat cega, germana de Balder i Thor. El déu Hodr, de fet, va matar el seu germà amb una fletxa, a causa d'un dels ardits de Loki.

99. Ull

Ben peculiar, aquest nom representa els duels i té el significat de combat cos a cos. La seva arrel dona lloc a altres noms.

100. Vali

Fill de la geganta Rind i del déu Thor, Vali és una divinitat nòrdica que guanya protagonisme mentre dura el mític combat anomenat Ragnarök, on s'ha de decidir el destí del món.

101. Forseti

Aquest nom tan peculiar es fa servir per fer referència a la divinitat de la pau i la veritat. De fet, en la llengua nòrdica antiga vol dir «el que presideix», i l'idioma islandès actual fa servir aquesta denominació per referir-se al president.

102. Ragnar Lodbrok

Aquest mític guerrer viking, molt conegut i retratat a través de la popular sèrie 'Vikings', en realitat va ser un rei danès i suec que va ser tot un pioner pel que fa a la navegació cap als territoris de l'oest i a la conquesta de terres franceses i angleses.

103. Yakun

Una variant de la paraula nòrdica Hakon, que va ser el nom que va rebre un líder viking que va aconseguir arribar fins a l'actual Kíev i, d'aquesta manera, va ampliar les fronteres dels bàrbars cap a l'est.

104. Hagbard

Un viking llegendari que apareix com a rei del mar en diverses cròniques. L'existència de l'home es va complicar i va derivar en una tragèdia quan se'l va relacionar amb un romanç amb la filla del rei Sigar, anomenada Signy, que va fer que tots dos amants acabessin morint.

105. Völundr

Dins de la mitologia nòrdica, Völundr era un mestre artesà i ferrer que es coneix sobretot pel seu protagonisme a «la Balada de Völundr», una història en què es diu que era un personatge sobrehumà amb uns orígens més aviat foscos.

106. Gorm

Gorm el Vell va ser un monarca danès que, tot i ser pagà, no es va oposar a una missió de religiosos que van poder cristianitzar la Tyra Danebod, la seva pròpia dona. Quan la dona va traspassar, Gorm va decidir aixecar un monument que rep el nom de Pedres de Jelling, i on ell mateix també va acabar reposant un cop mort.

  • També pots llegir: Descobreix les classes de mites existents amb exemples

Comentaris

envia el comentari