Un grup de famílies i docents d'alumnes de diversos centres educatius de Catalunya recullen signatures per a un manifest que, entre d'altres, reclama que el retorn a l'escola al setembre sigui completament presencial. Ho consideren un «mínim irrenunciable» i exigeixen a les administracions un «esforç màxim» de coordinació per posar els recursos necessaris i els protocols que el facin viable.
«Ens oposarem activament a qualsevol alternativa basada en la semipresencialitat o el manteniment de l’educació a distància», alerten en un text que ha recollit fins ara unes 3.000 signatures. El text també considera que la crisi de la Covid-19 ha comportat una «vulneració sense precedents dels drets dels infants, entre ells el dret a l’educació».
Lamenten que els drets dels infants no hagin estat «prioritaris»
Al manifest, el grup de famílies i docents recorda que l'aturada de l'escolarització serà en molts casos de sis mesos, i lamenta que els drets dels infants «no han sigut prioritaris ni en el confinament ni en el desconfinament». Les escoles, indica el text, «van ser les primeres a tancar i seran les darreres en obrir», en un context en què «només s’han buscat solucions per tot allò que pot tenir un impacte en el PIB a curt termini».
A parer d'aquest grup, l'escola a distància «no pot compensar l’absència d’escola presencial», especialment per als infants d’entorns més vulnerables i pels que tenen necessitats educatives especials. «L’escola pública garanteix drets, benestar, protecció i refugi», afirma el manifest.
A més, al text es considera que aquesta suspensió «sense precedents» del dret a l’educació tindrà conseqüències «greus» sobre l’aprenentatge i el desenvolupament personal de molts infants i adolescents de Catalunya.
En defensa de l'escola presencial a partir de setembre
«És urgent posar el dret a l’educació al centre de les polítiques públiques, i dibuixar un horitzó pel setembre en què es prioritzi el benestar dels infants i adolescents», afirma el manifest, que s'acompanya de quatre demandes concretes a l'administració.
Per exemple, es demanen «mesures extraordinàries» de reforç educatiu presencial i un retorn a l’escola «tan normalitzat com sigui possible». En aquest sentit, al text es demana «garantir l’accés universal» i «trobar un equilibri raonable» entre la salut pública, la seguretat de les persones que treballen a les institucions educatives i les necessitats educatives de l'alumnat.
Finalment, el grup exigeix plans de prevenció i contingència «clars» perquè no es repeteixi la situació viscuda els darrers mesos en cas d'un rebrot.