Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Campanar de Sant Joan de Valls

Valls llença les campanes al vol i recupera els tocs manuals al campanar de l'església de Sant Joan

Els tritlleig tindran lloc el 20, 23 i 24 de juny amb motiu de la Festa Major de la capital de l'Alt Camp

Campanar de Sant Joan de Valls
Campanar de Sant Joan de Valls | Albert Oliva
 

Valls ha llençat les campanes al vol. A partir d'aquesta Festa Major, el campanar de l'església de Sant Joan recupera els tocs manuals  de campanes i se suma, així, a les altres dues torres de la ciutat, Sant Antoni i el Carme, que ja articulen els avisos sonors d'aquesta manera durant les grans celebracions. La fita, tal com explica Jordi Robert del Grup de Campaners de Valls  «és un pas més que es fa en el procés de revalorització de les campanes i els campanars vallencs que ha de culminar, en un primer moment, amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela  de 2021».

Aquest Sant Joan, doncs, les campanes de l'arxiprestal es tocaran a batallades i algunes d'elles es ventaran. Els tocs s'iniciaran el primer dia de festes, el 20 de juny a la tarda, amb un tritlleig manual  de les campanes dels tres campanars de la ciutat per anunciar sonorament que comença la  festa. També hi haurà un repic manual de vigília de les campanes de Sant Joan i el toc a Completes, el 23 de juny, i el toc a Ofici que anunciarà l’Ofici del 24 de juny, diada de Sant Joan Baptista.

Una iniciativa que neix el 2013

Que a Valls es toquin les campanes manualment no és un fet nou. El primer campanar a fer el pas va ser el de l'església de Sant Antoni, l'any 2013. Des de llavors, per la festa del sant amb els Tres Tombs, per Corpus i durant el Tomb del Poble, el dia de Sant Joan, les tres campanes de la torre han repicat manualment. Alhora, l'artístic campanar de l'església del Carme, amb una única campana, també ha repicat durant anys de la mà d'un campaner, amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme, al juliol, i per la Mare de Déu de Montserrat.

Davant d'aquesta trajectòria avalada, les persones encarregades de projectar els tocs han decidit constituir-se d'una manera formal i durant el mes de juny d'enguany ha vist la llum el Grup de Campaners de Valls, que ha aprofitat la seva presentació per obrir un perfil a Twitter i a Instagram on es pot anar seguint l’activitat anual del col·lectiu.

Campaners de Valls
Els campaners al campanar de Sant Antoni | Cedida

També s’ha estrenat la imatge gràfica, obra de la vallenca  Roser Prats. La dissenyadora ha volgut jugar amb dos elements, les campanes i el triangle que formen els tres campanars actius de la ciutat (el Carme, Sant Antoni i Sant Joan). De fet, a la plaça de les Escudelles hi ha, al terra, un triangle que indica les tres parròquies i segons Robert, «el  logotip  ha de servir per posar en valor el campanar de Sant Joan, que per les seves característiques és el més emblemàtic, però també els de les esglésies de Sant Antoni i del Carme».

Campanes amb noms de dona

Un dels trets més peculiars i alhora més desconegut de les  campanes a Catalunya és que la majoria han estat batejades  amb noms femenins. En aquest sentit, el conjunt actual de campanes de l’església de Sant Joan de Valls està format per 7 campanes i les dues més conegudes són les que marquen les hores i els quarts. L’horària, dedicada a la Candela, data de l’any 1886  i la dels quarts és també del segle XIX. Les dues es van salvar de la  Guerra Civil  de 1936 segurament per estar col·locades al capdamunt de la torre.

Al pla de campanes de la torre hi ha, actualment, cinc campanes, entre les quals destaquem les dues més petites, la Penc-penc  dedicada a Santa Magdalena de l’any 1766 i la Francisca, provinent del convent de Sant Francesc i fusa l’any 1940. De fet, aquesta campana es va traslladar del campanar de Sant Francesc fins al de Sant Joan al voltant dels anys 80, Les altres tres restants són de després de la Guerra Civil. Dues es van col·locar l’any 1943: la Maria Columba i la Victòria. L’última en col·locar-se va ser la Candela, un regal dels vallencs de fora vila de les darreres Festes Decennals, l’any 2011.

Tocs basats en una consueta de 1869

A més de la pràctica habitual dalt dels campanars, els Campaners de Valls també han iniciat un  procés de recerca sobre els tocs que hi havia a la ciutat antigament. En aquest sentit, un dels documents que ha estat més útil a l'hora de recuperar la pràctica és una consuetade titulada 'Llibreta de totes les obligacions que té el campaner de la parròquia de Sant Joan Bautista de la ciutat de Valls'. Aquesta llibreta està copiada l’any 1907 d’un quadern de l’any 1869 i «tot i que la distribució de les campanes d’aquesta llibreta és prèvia a la construcció del campanar de Sant Joan i tampoc correspon amb les campanes actuals, les anotacions ens han servit de referència per crear els tocs que es podran escoltar durant aquesta Festa Major» conclou Jordi Robert.

Grup de Campaners de Valls
Imatge de la presentació del Grup de Campaners | Albert Oliva