Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una platja plena de brossa humana

Aquesta és la gran i preocupant quantitat de brossa marina ‘pescada’ a Catalunya l'últim any

Diversos vaixells de pesca d’arrossegament han participat en un projecte de recollida de brutícia del fons marí a tot l'estat

Imatge d'una platja plena de brossa humana
La contaminació dels mars i oceans cada vegada augmenta més | Arxiu

Més de 2.600 pescadors van recuperar l'any passat prop de 152 tones d'escombraries marines als mars de tot l’estat espanyol gràcies al projecte pioner al món 'Upcycling the Oceans', que busca donar una segona utilitat a les deixalles que estan destruint els oceans. En concret a Catalunya, aquesta quantitat va ser de 57.963 quilos. 

Impulsat per la Fundació Ecoalf i Ecoembes, el projecte, també conegut com a ‘Marviva’, es va posar en marxa el 2015 amb l'objectiu de transformar part de les escombraries marina a polímer, fil i teixits per fabricar productes de moda. A Catalunya, aquest procés ha estat tutelat per l’Agència de Residus de Catalunya, la Confraria de Pescadors del Port de Barcelona i l’Autoritat Portuària de Barcelona.

Segons dades dels responsables del projecte, el 2019 es van recollir 151.975 quilos de residus dels fons marins espanyols, gràcies a la tasca de més de 2.600 pescadors implicats de forma altruista amb un total de de 550 vaixells pesquers d'arrossegament, ubicats en 40 ports de Galícia, Catalunya, País Valencià, Andalusia i Múrcia.

L'objectiu sostenible del projecte

L'objectiu de 'Upcycling the Oceans' és eliminar dels oceans les deixalles que fan malbé els ecosistemes marins, donar una segona vida als residus recuperats a través de l'economia circular i conscienciar sobre el problema global que suposa la brossa marina.

Aquest any, a més, es categoritzaran i analitzaran les escombraries marines recollides pels vaixells d'arrossegament mitjançant la Plataforma Marnoba de l'Associació Abocaments Zero, desenvolupada amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) i KAI Marine Services.

Aquesta aplicació, en la qual es fa partícip el pescador d'arrossegament, va començar a utilitzar-se en alguns ports al llarg del 2019 amb l'objectiu de registrar les principals dades que caracteritzen els residus marins recuperats, com ara data de recollida, nom de l'embarcació o coordenades del llançament, entre d'altres.

Un equip de caracteritzadors es traslladarà a cada un dels deu ports on s'implantarà aquesta acció per realitzar-hi l'estudi de les escombraries recuperades a través de l'App Marnoba i després enviarà la informació al Programa nacional de Seguiment de les Escombraries Marines a platges del Miteco.

Els pescadors comencen el cicle de reciclatge de dipositar en contenidors dels ports dels residus que es troben en les xarxes que després s'analitzen i separen per posteriorment tractar el plàstic PET i obtenir la gransa que permet elaborar el fil amb què es fabriquen peces tèxtils.

La importància de reciclar correctament

L'organització Ecoembes ha subratllat que aquest projecte «sensibilitza també els ciutadans de la gravetat d'omplir de brossa els entorns naturals», mentre que des de la Fundació Ecoalf recorden la necessitat de gestionar correctament els residus de la Covid-19, ja que asseguren que «amb el que sabem actualment sobre els impactes que causa la brossa marina, no podem permetre que els guants i mascaretes arribin a la mar».