T'has adonat que fa tan sols un parell d'anys la confiança en els recursos digitals no era tan profunda com ho és ara, que temps enrere reflexionàvem unes quantes vegades si posar les nostres dades bancàries en alguna plataforma i comprar aquell curs que tant ens cridava l'atenció i que no oferien de manera presencial a la nostra ciutat o país, o si seria una bona idea, inversió i sobretot, segur.
Actualment hem entrat en una fase on Internet s'ha convertit en un servei indispensable a l'abast de les nostres mans, aquesta connexió ha obert nous camins i traspassat fronteres, el món literalment es troba interconnectat a una enorme xarxa global. Per tant, som conscients que el consum de materials, eines i serveis digitals és el pa de cada dia, des de revisar l'email als matins fins a analitzar els canvis i comportaments de les borses de valors amb uns quants clics.
Però, no et sembla aclaparador entrar a Internet i trobar 100.000 mil resultats d'alguna cosa que t'agradaria aprendre, i no saber si estàs triant les opcions correctes? A mi sí, i és per aquesta raó que en aquesta entrada m'agradaria estalviar-te una mica de treball i recomanar-te els millors recursos que existeixen en línia i que poden ajudar-te a aconseguir les teves metes, avançar en la teva carrera i animar-te a no deixar-ho per a després, tot des de la comoditat de la teva llar.
Els professionals d'avui dia no sols necessiten eines eficients i senzilles d'utilitzar, sinó que també resulta completament indispensable continuar actualitzant i complementant els nostres coneixements constantment. Per això m'agradaria dividir aquesta informació en dues categories que considero importants, en la primera t’explicaré les millors plataformes on pots aprendre qualsevol cosa que et vingui a la ment i en la segona et recomanaré un parell d'eines digitals per a fer la teva vida molt més senzilla.
Les primeres plataformes de les quals vull parlar-te i on trobaràs una gran quantitat de bon material d'alta qualitat i valor són Coursera, Udemy i Edx, encara que segurament no són noves per a tu i ja les utilitzis o almenys hagis sentit parlar d'elles, amb el pas dels anys han començat a guanyar fama i reputació, tan així que han fet col·laboracions amb universitats a escala internacional com ho són Harvard en USA, o la Universitat de Geneva a Suïssa, així com han creat llaços col·laboradors amb empreses de caràcter mundial com Google o IBM. Interessant, no?
Els recursos digitals que pots trobar en aquestes plataformes varien en possibilitats, perquè pots trobar des de cursos individuals en particular, fins a especialitzacions en alguna matèria d'interès, fins i tot algunes d'aquestes plataformes ofereixen cursos universitaris. Així que si estàs pensant a recórrer a la Internet per a aprendre o estudiar una carrera nova, no dubtis a visitar aquestes pàgines i donar-los l'oportunitat, ja que no sols aprendràs sobre la base de vídeos, sinó que moltes de les vegades ofereixen jocs interactius, fòrums de discussió i avaluacions constants sobre cada tema.
Existeixen també algunes plataformes com Preply on pots aprendre, practicar i formar part de diferents comunitats en línia per a continuar desenvolupant les teves habilitats en els llenguatges, ja que com saps, per exemple l'anglès és l'idioma del món i en l'actualitat no sols aquest sinó qualsevol altre en el qual estiguis interessat, és de gran importància. Si encara tens dubtes respecte al valor de dominar una segona llengua, et recomano que vegis la TED talk anomenada ‘4 raons per a aprendre un nou idioma’ dictada per John McWhorter, lingüista i professor de la Universitat de Columbia.
D'altra banda, aquests temes bàsics que moltes vegades creiem "perfeccionar" i en realitat no ho fem tan bé com pensem. Em refereixo al fet que ens limitem a usar Word o Excel i no li donem l'oportunitat a eines en línia com Google sheets o documents. Així com existeixen altres tantes per a fer presentacions, pitch deck o fins i tot el nostre currículum vitae d'una forma més elegant i professional. Dins d'aquesta categoria podem trobar plataformes com Prezi, Canva, Go animate, Google slides i Powtoon.
Però això no és tot. De fet, en aquests últims dos anys, la comunicació digital s'ha fet indispensable, així que et recomano Google meets i Slack per a mantenir-te connectat i en contacte. Per últim, però no menys important, et deixo dues eines d'emmagatzematge que compleixen super bé amb el que prometen, aquestes són Google Drive i Amazon Web Services.
Concloc aquest tema esmentat amb que existeixen unes certes pràctiques que van fora d’Internet, però que per sort existeixen infinitat de recursos digitals i plataformes com Crehana i Udemy que ofereixen cursos per a millorar-les. I em refereixo a les pràctiques interpersonals, això inclou aptituds comunicacionals, treball en equip, intel·ligència emocional, motivació, resolució de problemes, etc. Totes aquestes habilitats són clau al moment d'avançar en la nostra carrera, ja que, si no tenim l'habilitat d'interactuar i conviure amb altres persones en l'àmbit professional, el procés de creixement es faria etern i frustrant.