El confinament per la greu crisi que ha generat el coronavirus està comportant un gran terrabastall en la societat catalana i de mitja Europa, sobretot per la restricció de moviments i per les incalculables pèrdues econòmiques que tot plegat comportarà. No obstant, hi ha una gran notícia enmig de tot aquest desastre, i és que la reducció dràstica de prop del 60% dels cotxes a les carreteres i carrers ha comportat un descens espectacular i de rècord de la contaminació a l’àrea de Barcelona, tot i que aquest descens també s’aprecia a les grans zones urbanes de tot el sud-oest d’Europa.
En concret, i segons dades de les estacions de mesura de pol·lució que Greenpeace té a Barcelona, Madrid i Sevilla, els nivells del contaminant NO2, emès principalment per vehicles rodats, va començar a caure en picat a Barcelona a partir del dia 13 de març, coincidint amb l’aplicació de les primeres mesures estrictes. Aquest gas acostuma a agreujar o a causar malalties respiratòries i cardiovasculars.
Hoy hace una semana que el Gobierno decretó el estado de alarma debido al #Covid19. Desde entonces, el tráfico se ha reducido un 60% permitiendo que, en solo unas horas, la #contaminación se haya reducido de forma importante. ¿Sabes hasta cuánto? ? https://t.co/Q71fkM3WhK
— Greenpeace España (@greenpeace_esp) March 20, 2020
Rècords a partir del dia 14
L’entrada en vigor de l’estat d’alarma a partir del dia 14 de març va ser, sense cap mena de dubte, el punt d’inflexió per consolidar el gran descens de contaminació. En concret, el dilluns dia 16 es va batre un rècord a Barcelona, amb una densitat de NO2 de 10 micrograms per metre cúbic (mg/m³).
Per entendre aquesta dada, s’ha de tenir en compte que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no passar dels 40 mg/m³ per evitar danys en la salut de les persones. Doncs bé, la capital catalana supera de forma constant aquesta xifra normalment, i ara tan sols registra un quart de la pol·lució permesa. Per tant, la reducció ha estat d’un 50% o més.
El dia 16 es va convertir en el segon dia amb menys contaminació a Barcelona dels últims 20 anys, segons ‘contaminació.barcelona’. A més, els dies amb menys vent (i que acostumen a ser els més contaminants) van ser els dies 15 i 17, i han entrat dins de la llista dels 20 dies menys contaminats dels darrers 20 anys gràcies a la falta de cotxes pels carrers, que ara han quedat completament deserts. Unes dades que demostren que la pol·lució del trànsit rodat és una autèntica xacra a les grans ciutats.
Aquestes dades excepcionals també s’han registrat en grans zones urbanes o industrials dels països on hi ha confinament des de fa dies pel coronavirus, com ara a la resta de l’estat espanyol, el nord d’Itàlia o França. També a la Xina el descens ha estat espectacular les darreres setmanes.
Reflexions de cara al futur
Amb aquestes dades, Greenpeace fa una crida a la reflexió dels governs i la societat de cara al futur, ja que, demostrant-se el descens de la contaminació sense trànsit, demana a les institucions que, un cop passi l’estat d’alarma, es tingui en compte la clara millora de la qualitat de l’aire quan no hi ha cotxes a les ciutats. Un precedent que pot servir per prendre noves mesures mediambientals quan acabi la pandèmia per no repetir els errors, ja que, segons l’organització, cada any moren al món 4,5 milions de persones per la pol·lució.