Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Reflexions sobre el canvi climàtic

La cimera del clima que té lloc a Madrid s'allargarà fins al divendres 13 de desembre | Redacció
 
 

És Durant aquests dies s'està duent a terme la Conferència de les Parts de la Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (COP25) a Madrid.  La cimera per abordar l'emergència climàtica mundial de les Nacions Unides va donar el tret de sortida aquest dilluns 2 de desembre i s'allargarà fins al divendres 13. A la trobada hi participen més de 25.000 persones procedents de 200 països diferents amb l'objectiu d'impulsar una acció mundial climàtica i implantar a partir del 2020 l'Acord del Clima de París.

És probable que un cop finalitzada la cimera, tal com ha passat en anteriors reunions internacionals, s’estableixi una llarga llista d’acords i promeses. Malgrat això, calen mesures més concretes, immediates i contundents ja que ens trobem en un moment delicat on ens juguem frenar els efectes del canvi climàtic i el temps no espera a ningú. Arribada aquesta conclusió: què podem fer nosaltres per frenar o intentar evitar el canvi climàtic?

Com diria el mític capità enciam: els petits canvis són poderosos. Crec que en el nostre dia a dia nosaltres també podem fer coses per ajudar el medi ambient. N’explicaré un reguitzell. Reconec que m'hauria d'aplicar més però per norma general tot el que comentaré ho intento complir al 100%. 

Aquest passat divendres va tenir lloc el Black Friday i aquest dilluns el Ciber Monday. Dos reclams comercials que ens indueixen a consumir. De vegades, cal aturar-se i pensar de debò si aquell producte que volem comprar el necessitem o si simplement es tracta d’un capritx que alimenta el consumisme i la generació de residus. És ben fàcil. Comprem per necessitat o per pur capritx? Per una altra banda, també cal parlar de les bosses de plàstic. En els darrers anys ha crescut la conscienciació de reutilitzar-les i portar-les des de casa o fer-ne servir de roba o paper. Un gest que permet reduir la generació de plàstic i ajudar el planeta.

També és important pensar en els aliments de la cistella de casa nostra. Cal menjar fruita i verdura de la temporada ja que consumir productes d’altres èpoques suposa un cost ecològic important. És veritat que això obliga a renunciar certs plaers però permet mantenir els ritmes naturals del medi ambient. Finalment, sóc dels que pensa que si a un lloc es pot anar caminant, millor que no anar en vehicle. Reus per sort és una ciutat on en vint minuts s’arriba gairebé a tot arreu però cal ser conscient que reduir l’ús del cotxe ajuda a ser una societat més sostenible. 

Totes aquestes accions són petits gestos que poden ajudar a frenar el canvi climàtic. Quelcom que s'ha de tenir ben present encara que certes persones s’entestin a minimitzar els efectes d’aquest problema. Aprofitant que aquests dies se celebra la cimera mundial del clima a Madrid, us convido a reflexionar sobre què podem fer en el nostre dia a dia per ajudar el medi ambient.