YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Reforça la teva autoestima en 30 dies amb aquests 10 trucs

Un recull de consells per superar fàcilment els problemes de confiança que tens

T'ensenyem com pots millorar la teva autoestima per sentir-te millor
T'ensenyem com pots millorar la teva autoestima per sentir-te millor | Psicología y Mente

A la meva consulta, un dels problemes que em trobo més habitualment en els pacients és la manca d’autoestima, que els fa percebre’s negativament i pot arribar a limitar-los molt en el seu dia a dia. Sovint, de fet, no són capaços de detectar que el seu problema és que tenen l’autoestima molt baixa. Per quina raó?

Doncs perquè una manca d’autoestima ens transporta cap a altres problemes que constitueixen el motiu pel qual decideixen demanar ajuda psicològica: estrès, ansietat, depressió, addiccions, problemes de conducta, etc. Així doncs, et volem oferir diversos consells per detectar si la teva autoestima és baixa i, si ho és, per posar-hi remei. Només cal obstinar-se una mica i esforçar-se per reforçar l’autoestima, no hi ha gaire més secret.

En què consisteix l’autoestima?

Anomenem autoestima al conjunt de percepcions, creences, pensaments i avaluacions sobre la nostra pròpia persona, l’avaluació que duem a terme partint de la base de les experiències que hem viscut.

Quins són els senyals d’una manca d’autoestima?

Hi ha diversos símptomes que poden alertar-nos del fet que la nostra autoestima no passa pel seu millor moment:

 • Em falta tenir més seguretat.
 • Evito parlar de les meves opinions o gustos per por al rebuig o perquè penso que les meves opinions no valen com les de l’altra gent.
 • Penso que no em mereixo tot allò bo que té la vida.
 • Prescindeixo d’esforçar-me per assolir allò que vull, perquè des del principi penso que no ho podré assolir.
 • Les meves relacions amb l’altra gent no són com jo voldria, perquè crec que no ho faré com cal i que m’arraconaran.
 • Em cal l’aprovació constant de l’altra gent.
 • Deixo que els altres em trepitgin fàcilment perquè em fa por imposar-me quan cal.
 • Penso que sóc inferior als altres i m’agradaria poder ser com la resta de gent.
 • Em fa por expressar els meus sentiments, perquè penso que potser als altres no els fa el pes allò que dic.
 • Habitualment, atribueixo a causes internes els fracassos propis i a causes externes les fites que assoleixo.
 • Sovint no estic satisfet amb les coses que faig, perquè penso que podria fer-les millor.
 • No sento que sigui feliç.
 • M’és difícil acabar les coses començades, perquè m’és molt fàcil desmotivar-me
 • Prendre decisions esdevé quelcom extremadament complicat, perquè penso que qualsevol decisió que adopti serà incorrecta. Per tant, em deixo portar per allò que decideix la resta de gent, encara que tingui a veure amb la meva vida.
 • Sempre estic pensant en els punts febles que tinc, i quasi mai en els meus punts forts.
 • Sento nervis durant gairebé tot el dia.
 • Em resulta extremadament difícil prendre la iniciativa de les coses.
 • Sento que m’avaluen d’una manera gairebé constant en les situacions socials.
 • Tinc un fort sentiment de culpabilitat.
 • No em veig atractiu.
 • Veig amb enveja la vida que duen els altres.
 • Penso que no puc aportar res.

En el cas que t’hagis sentit així més d’una vegada, és possible que els teus problemes estiguin originats per culpa d’una autoestima baixa. Mirarem de trobar una solució al problema amb uns senzills trucs que et permetran començar-te a donar més valor i seguretat. Et pots sorprendre gratament de les capacitats que tens si fas esforços per tal de millorar la teva autoestima.

De quina manera puc aconseguir reforçar la meva autoestima?

Hi ha molts individus que es demanen si existeix una manera de millorar l’autoestima que tenen. No hi ha un conjur màgic per aconseguir-ho, sinó que cal que entenguem que només cadascú pot aconseguir millorar en aquest sentit a través de la constància i de determinats consells que es fonamenten en l’evidència científica.

1. No siguis tan dur amb tu mateix

Cal que siguem realistes tant amb les virtuts que tenim com amb els defectes amb els quals comptem. No hi ha ningú que sigui perfecte, però no és aquesta la intenció. La finalitat és aconseguir ser feliç. Per tant, per assolir-ho hauríem d’aconseguir acceptar tot allò que no fem amb tanta habilitat i extreure’n un aprenentatge. I, per descomptat, no hem de treure-li importància a tot allò que som capaços de fer bé, sinó que hauríem de poder-ho valorar com cal.

Cal que valorem les coses bones de què disposem, i totes les coses bones que fem. Per què hauríem de pensar que no servim per a res? On ens ha dut aquest plantejament tan negatiu?

2. Mira de començar a pensar en positiu

Canvia la manera que tens de pensar. El «m’és impossible» s’hauria de canviar per «ho provaré», «tot anirà bé», «me’n sortiré». Encara que sembli un tòpic, el fet de forçar-nos en certa mesura a veure tot allò bo que hi ha a la vida pot ser una gran ajuda per tal d’escapar de les dinàmiques negatives que ens envolten. Si veiem que podem valorar moltes coses, podrem sortir de l’espiral negativa molt més fàcilment.

3. Fixa’t objectius que siguin realistes

I que siguin assolibles. Metes on puguis arribar fàcilment. Les pots anar augmentant lentament, i així veuràs com de mica en mica aconsegueixes tot allò que vulguis. En el cas que fracassis, extreu una lliçó sense culpabilitzar-te dels teus errors, perquè fallar t’ajudarà a entendre com pots fer les coses d’una manera diferent el proper cop. Mira d’atrevir-te a afrontar els desafiaments.

Cal que et fixis uns objectius realistes per sentir-te millor
Cal que et fixis uns objectius realistes per sentir-te millor | Psicología y Mente

 

4. Evita les comparacions

Cadascú és un món i el teu et pertany a tu. Mira de centrar-te en tu mateix, en la teva pròpia existència. Si sents enveja dels altres i n’idealitzes la vida només podràs sentir-te malament. Tothom té coses bones que pot aportar al món, i trobar el camí encertat només depèn de nosaltres mateixos.

5. Perdona’t els errors i accepta’t tal com ets

Redacta una carta en què facis una descripció de les coses que no t’agradin de tu mateix, i d’allò que et faci sentir culpable. No t’oblidis de res, llegeix-la atentament i valora tot allò que podries millorar. Després, acomiada’t de la carta estripant-la en molts bocins. A partir d’aleshores comença de nou, amb totes les coses noves que has après però sense sentir-te culpable. Encara pots fer creu i ratlla, hi ets a temps.

6. Critica’t constructivament

Tot allò que et diguis a tu mateix t’hauria de servir per millorar i avançar, i no per culpabilitzar-te i estancar-te. Igualment, cal que aprenguis a acceptar les crítiques de tal manera que no t’importunin.  

7. Tracta’t amb una actitud de respecte i afecte

El millor que t’ha passat ets tu. Per tant, mira de demostrar-t’ho, perquè tens tot el dret del món a ser feliç i a fer feliç la resta de persones amb l’optimisme que desprens.

8. Concedeix-te temps

Mira de dur a terme activitats gràcies a les quals et sentis feliç. És la manera més adient d’aconseguir trobar-te a tu mateix i de poder desenvolupar les capacitats que tens sense cap pressa però també sense parar.

9. Intenta superar tot allò que et pesi

Alguns individus estan contínuament arrossegant un llast: feines que no els agraden, relacions que els aporten ben poc, hàbits que els molesten… Per superar tot això que ens pesa tant, és necessari mirar de controlar en certa manera la situació, pensar d’una manera positiva i mirar de canviar les coses.

10. Abans d’anar a dormir, cada nit…

Mira de pensar en tot allò bo que t’ha passat, en els desafiaments que has superat amb èxit, però també en els errors comesos i en com pots millorar.

Prova d’aplicar aquests 10 consells al llarg de 30 dies. Quan passi aquest període, veuràs com comences a sentir-te més bé i molts símptomes que abans tenies acabaran esvaint-se. I no t’oblidis que només hi ha una persona que pot transformar la teva vida: tu!


Comentaris

envia el comentari