L’adequació del teatre romà de Tarragona, de l’Estudi d’Arquitectura Toni Gironès, ha estat guardonada amb el cinquè premi d’arquitectura Alejandro de la Sota, que premia els treballs arquitectònics més rellevants de la demarcació de Tarragona.
Premi en la categoria d’espais exteriors
El projecte arquitectònic de ‘Posada en valor’ de les restes, promogut per la Generalitat de Catalunya, ha estat reconegut en la categoria d’espais exteriors en el marc de la XI Biennal Alejandro de la Sota-Mostra d’Arquitectura de Tarragona, on enguany s’han presentat un total de 49 obres.
La reforma s’ha centrat en donar valor a les restes arqueològiques «per la seva comprensió» i per integrar-les al circuit de visita dels equipaments patrimonials de la ciutat. Aquest projecte figura també entre els finalistes 2019 dels premis FAD, en la categoria de Ciutat i Paisatge.
«Gran valor» que representa la intervenció
El jurat de la Biennal ha guardonat el projecte arquitectònic de posada en valor de les restes del Teatre romà de Tarragona en l’apartat d’espais exteriors. Realitzat per l’Estudi d’Arquitectura Toni Gironès, s’ha considerat el «gran valor» que representa la intervenció, en especial la recreació de la càvea, realitzada en estructures lineals de ferro, que evoca la graderia que tindria el Teatre en època romana i fa comprensible al visitant la dimensió del monument, recuperant la geometria original, alhora que dialoga amb les restes.
El Teatre romà de Tarragona guanya un premi per la reforma
El teatre romà de Tarragona, adscrit al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, és un dels grans monuments de la Tàrraco romana, i ha requerit d’una actuació de gran complexitat degut a la seva ubicació i dimensió dins la trama urbana de la ciutat.
Construït en època de l’emperador August sobre les restes d’uns possibles magatzems portuaris, el Teatre es va anar ampliant i utilitzant fins al final del segle II dC, i va ser redescobert al final del segle XIX, patint importants destruccions en el decurs del segle XX.
La reforma ha format part del paquet de mesures adoptades pel Departament de Cultura per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco. El Departament també ha comptat amb una part del finançament a través del fons FEDER i una participació del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte en el projecte arquitectònic a través de l’1% cultural.